Tiež sa vám na menu v tradičnom duchu zbiehajú slinky? Vyskúšajte recepty, ktoré kolegovia z magazínu Dobré jedlo zbierali od východu po západ.
MÄSOVÁ FAŠÍRKA SO ŠPENÁTOVO - ŽIHĽAVOVOU OMÁČKOU
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
POTREBUJETE:
Na fašírku:
• 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového predného)
• kus staršieho ražného chleba bez kôrky
• 100-200 ml mlieka
• 2 cibule
• 4 strúčiky cesnaku
• 1 lyžicu mletej červenej papriky
• pol lyžičky sušeného oregana
• pol lyžičky sušeného tymianu
• hrsť petržlenovej vňate
• 2 vajcia
• 12 prepeličích vajec
• soľ, mleté čierne korenie
• olej
Ako prílohu:
• 1,2 kg nových zemiakov
• maslo
Na omáčku:
• 1 cibuľu
• 2 strúčiky cesnaku
• pol lyžičky mletej rasce
• muškátový oriešok
• 2 stredne veľké múčne zemiaky
• vývar alebo voda
• 300 g čerstvého alebo 200 g mrazeného špenátu
• 2 hrste mladých žihľavových listov
• 150 g hrášku
• soľ, mleté čierne korenie
• olej

POSTUP:
- Krajce suchšieho chleba nakrájaného na kocky prelejte mliekom a nechajte nasiaknuť. Ak používate čerstvý chlieb, kocky najprv pomaly vysušte na mierne rozohriatej panvici.
- Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte prelisovaný cesnak, mletú červenú papriku, oregano, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Chvíľu osmažte, odstavte a nechajte vychladnúť.
- Cibuľu primiešajte k mletému mäsu spolu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Zmes v mise premieste tak, aby bola kompaktná a držala tvar.
- Zo zmesi osmažte malú fašírku, aby ste vedeli, či ju treba ešte dochutiť. Prepeličie vajcia uvarte (3 minúty), schlaďte v studenej vode a ošúpte.
- Papier na pečenie položte na plát pevnejšej hliníkovej fólie tak, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes rozložte na papier a na jej spodnú časť po dĺžke naukladajte ošúpané prepeličie vajcia. Roládu zaviňte, no dajte pozor, aby ste do nej nezavinuli aj papier na pečenie. Zatiahnite roládu obalenú papierom na pečenie a hliníkovou fóliou ako salónku pomocou presahujúcich častí fólie.
- Roládu pečte pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C, (nameranej mäsovým teplomerom v jej strede). Potrvá to 35 – 50 minút. Vyberte ju z rúry a nechajte oddýchnuť aspoň 15 minút.
- Pripravte omáčku: Na oleji osmažte na plátky nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, rascu, trochu čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, soľ a mleté korenie. Pridajte aj dva očistené a na tenké plátky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom alebo vodou a zemiaky uvarte.
- K zemiakom pridajte špenát, žihľavu a hrášok krátko povarte. Na záver varenia pridajte aj šťavu z rolády, ktorú z nej opatrne zlejete po odstrihnutí jedného konca fólie. Omáčku mierne schlaďte v studenom vodnom kúpeli a rozmixujte do krémova. Ak treba, dochuťte ju soľou a korením.
- Malé zemiaky v šupke vydrhnite a uvarte v riadne osolenej vode. Uvarené zemiaky opečte na masle a podávajte s roládou a so zelenou omáčkou.
Recepty na veľkonočné menu pokračujú na ďalšej strane >>>