VEĽKONOČNÁ ŠOUDROVÁ POLIEVKA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
POTREBUJETE:
• 1 kg kvalitného údeného bravčového mäsa vcelku (krkovička, stehno, pliecko)
• 1 cibuľu
• 1 väčšiu mrkvu
• 1 petržlen
• kúsok zeleru
• 1 bobkový list
• 2 strúčiky cesnaku
• pár guľôčok celého čierneho korenia
• 2 lyžice masla
• 2 lyžice múky
• 200 ml mlieka
• 1,5 litra vývaru z vareného údeného
• 6 vajec
• pažítku
• ocot
• soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:
- Ak je údené mäso príliš slané, priveďte ho v studenej vode do varu a vodu potom vylejte. Opakujte, ak treba.
- Do tlakového alebo obyčajného hrnca dajte sitko na parenie, vlejte vodu tesne nad okraj sitka, vložte údené mäso, ošúpanú cibuľu, očistenú a na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, bobkový list, cesnak a celé čierne korenie. Vodu priveďte do varu, parný hrniec natlakujte a varte asi 30 minút na každý kilogram údeného. Ak po otvorení hrnca ešte mäso nie je úplne uvarené, hrniec opäť natlakujte a pokračujte, kým treba. Bez tlakového hrnca sa čas varenia predĺži takmer na dvojnásobok. Vývar odložte bokom.
- Pripravte svetlú zápražku: V malom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a spolu chvíľu na miernom plameni opražte. Za stáleho miešania metličkou pomaly prilejte mlieko, priveďte do varu a povarte 1-2 minúty.
- Vývar priveďte do varu, zahustite ho mliečnou zápražkou, povarte 2 minúty a do mierne vriaceho vývaru opatrne dajte celé rozbité vajcia. Podávajte, keď sú vajcia uvarené – žĺtky však zostanú stále polotekuté. Polievku môžete podávať aj s nakrájanými natvrdo uvarenými vajcami.
- Polievku dochuťte soľou a korením, ako prílohu použite nakrájanú zeleninu z vývaru, kúsky nakrájaného údeného mäsa, vajcia a nasekanú pažítku. Polievku môžete okysliť octom.
Recepty na veľkonočné menu pokračujú na ďalšej strane >>>