Tieto medové rezy budete milovať! Recept na ne sa dedí z generácie na generáciu
16. 12. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:27)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Čo upiecť na Vianoce? Omrzeli vás recepty, ktoré pečiete rok čo rok a máte chuť na zmenu? Vyskúšajte tieto fantastické medové rezy mäkké ako obláčik.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Receptov na medové rezy je neúrekom. Stretnete sa kakaovým cestom a snehovobielou plnkou. Milovníci čokolády si na nich určite pochutia! Ak však čokoláde až tak neholdujete, môžete upiecť medové rezy bez kakaa v ceste a povrch len jemnej čokoládou ozdobte. A to nehovoríme o kréme. Na plnenie medových rezov sa používajú všakovaké plnky. Známy je domáci krém uvarený z múky, ktorý sa po vychladnutí zmieša s maslom. Snehobiely pripravíte z kukuričného škrobu,mlieka a taktiež vymiešania s maslom.
Medové rezy po prababke
Zdroj: archív
Recept na medové rezy má rôzne podoby. Každá rodina má svoj obľúbený.
Recept je veľmi jednoduchý a dá sa povedať, že aj rýchly. Ak sa s ním vyhráte, výsledok bude naozaj stáť za to!
Na medové pláty otrebujete:
200 g masla
300 g práškového cukru
8 polievkových lyžíc medu
4 vajcia
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
1 kg hladkej múky
Na krém potrebujete:
0,5 l mlieka
8 kávových lyžíc hladkej múky
250 g práškového cukru
200 g masla
1 vanilkový cukor
Na polevu potrebujete:
100 g čokolády na varenie
80 g masla
Postup:
Pripravte si suroviny na cesto. Maslo s cukrom a medom rozpustite a ešte horúcu zmes nalejte do preosiatej múky. Pridajte aj vajcia so sódou bikarbónou. Vypracujte cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. Pláty upečiete tak, že otočíte plech hore dnom a naň položíte cesto vyvaľkané na papieri na pečenie.
Takto máte istotu, že sa plát po upečení nezlomí. Pečte na 180 stupňoch, až kým cesto na povrchu mierne zmení farbu. Upečené cesto nechajte úplne vychladnúť, papier zatiaľ neodstraňujte, ľahšie sa vám s plátmi bude manipulovať.
Uvarte plnku: Mlieko s múkou dobre premiešajte, aby sa múka s mliekom úplne spojila a uvarte hustú kašu. Keď vychladne, pridajte cukor, vanilkový cukor a maslo. Vyšľahaným krémom natrite pláty. Teraz sa vám hodí, že sú na papieri, lebo upečenou stranou plát pirolžíte na plnkou natretý povrch a papier ľahko stiahnete dole. Takto ostane vrch koláča rovný.
Náš tip
Poleva: Čokoládu na varenie polámte a spolu s maslom rozpustite v hrnčeku nad parou. Keď sa ingrediencie spoja, polevu najlejte na koláč.