Reklama

Tieto medové rezy budete milovať! Recept na ne sa dedí z generácie na generáciu

Medové rezy

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Čo upiecť na Vianoce? Omrzeli vás recepty, ktoré pečiete rok čo rok a máte chuť na zmenu? Vyskúšajte tieto fantastické medové rezy mäkké ako obláčik.

Receptov na medové rezy je neúrekom. Stretnete sa kakaovým cestom a snehovobielou plnkou. Milovníci čokolády si na nich určite pochutia! Ak však čokoláde až tak neholdujete, môžete upiecť medové rezy bez kakaa v ceste a povrch len jemnej čokoládou ozdobte. A to nehovoríme o kréme. Na plnenie medových rezov sa používajú všakovaké plnky. Známy je domáci krém uvarený z múky, ktorý sa po vychladnutí zmieša s maslom. Snehobiely pripravíte z kukuričného škrobu,mlieka a taktiež vymiešania s maslom.

Medové rezy  po prababke

Zdroj: archív

Recept na medové rezy má rôzne podoby. Každá rodina má svoj obľúbený.

Recept je veľmi jednoduchý a dá sa povedať, že aj rýchly. Ak sa s ním vyhráte, výsledok bude naozaj stáť za to!

Na medové pláty otrebujete:

200 g masla

300 g práškového cukru

8 polievkových lyžíc medu

4 vajcia

2 kávové lyžičky sódy bikarbóny

1 kg hladkej múky

Na krém potrebujete:

0,5 l mlieka

8 kávových lyžíc hladkej múky

250 g práškového cukru

200 g masla

1 vanilkový cukor

Na polevu potrebujete:

100 g čokolády na varenie

80 g masla

Postup:

Pripravte si suroviny na cesto. Maslo s cukrom a medom rozpustite a ešte horúcu zmes nalejte do preosiatej múky. Pridajte aj vajcia so sódou bikarbónou. Vypracujte cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. Pláty upečiete tak, že otočíte plech hore dnom a naň položíte cesto vyvaľkané na papieri na pečenie.

Cesto nevaľkajte príliš na tenko. Postačí na hrúbku asi 0,5 cm.

—  

Takto máte istotu, že sa plát po upečení nezlomí. Pečte na 180 stupňoch, až kým cesto na povrchu mierne zmení farbu. Upečené cesto nechajte úplne vychladnúť, papier zatiaľ neodstraňujte, ľahšie sa vám s plátmi bude manipulovať.

Uvarte plnku: Mlieko s múkou dobre premiešajte, aby sa múka s mliekom úplne spojila a uvarte hustú kašu. Keď vychladne, pridajte cukor, vanilkový cukor a maslo. Vyšľahaným krémom natrite pláty. Teraz sa vám hodí, že sú na papieri, lebo upečenou stranou plát pirolžíte na plnkou natretý povrch a papier ľahko stiahnete dole. Takto ostane vrch koláča rovný. 

Ak máte radi kombináciu sladkého krému a kyselkavého džemu, pridajte napríklad marhuľový. Koláč je však výborný aj bez neho.

—  

Náš tip

Odporúčame vám pracovať na doske alebo na plechu, ktorý nebudete pri vianočnom pečení potrebovať. Koláč totiž po naplnení krémom treba zaťažiť a nechať stáť v chlade, aby sa vrstvy správne spojili.

Poleva: Čokoládu na varenie polámte a spolu s maslom rozpustite v hrnčeku nad parou. Keď sa ingrediencie spoja, polevu najlejte na koláč. 

Miesto masla môžete použiť šľahačkovú smotanu, stačí tak za lyžicu. Poleva bude mäkká, vláčna a pri krájaní sa nebude lámať.

—  

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.