Reklama

TOP RECEPTY | Cuketové hody sú v plnom prúde! Ako ich pripraviť ľahko a rýchlo?

Rôzne spôsoby prípravy cukety vám vydržia nadlho, bez toho aby ste sa jej objedli.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Ak jej dávate šancu párkrát za sezónu, je čas zmeniť to. V lete nenájdete vďačnejšiu zeleninu, ako je cuketa. Ľahučko a rýchlo z nej vykúzlite napríklad tieto lahodné jedlá - placky, minibábovky, lazane, perník, prílohu k steaku aj polievku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER - Výborný a jednoduchý! Pripravte skvelý CUKETOVÝ TATARÁK

    Božská cuketa

    • Počuli ste už, že vo Francúzsku a v Taliansku si cukety vyslúžili povesť lahodnej zeleniny, no v našich končinách ju farmári dlho používali iba na kŕmenie sliepok?
    • Základné pravidlo pri cuketách znie – trhajte malé a krehké plody! Nenechávajte ich dorásť, pretože čím väčšia cuketa, tým horkejšia chuť.
    • Kúsky veľké ako prst sú najlepšie na zaváranie a do šalátov. Nemusíte ich šúpať a neobsahujú takmer žiadne semienka.
    • Cuketové kvety vysmažte v cestíčku – samčie môžete chrúmať surové, pridať ich do šalátov alebo naplniť pikantnou nátierkou.
    • Oblečte ich do talianskeho kabátika, čiže ich jednoducho a rýchlo orestujte a podávajte ako prílohu k mäsu, plodom mora, pražme alebo k morskému vlkovi.
    • Skombinujte ich s cestovinami. Chuťovo famózna verzia sú linguine s cuketou, mätou, cesnakom a citrónom. Potešia aj rigatoni so salsicciou, s cuketou a ricottou.
    • Skvelá je aj plnená cuketa zapečená v rúre či pikantná nátierka podobná ajvaru pripravená z pečených cukiet, zo sušených paradajok, z cibule a cesnaku.

    Ako píše magazín Dobré jedlo, cuketám na sladko veľmi svedčí kardamóm. Ak vo vašom perníkovom korení nie je, pridajte ho do cesta. S bábovkami urobí zázrak - recept Barbory Štetinovej z Gurmetu musíte vyskúšať!

    Cuketové minibábovky

    6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 veľká cuketa
    • 2 vajcia
    • 180 ml slnečnicového oleja
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 250 g celozrnnej pšeničnej múky
    • 120 g hladkej špaldovej múky
    • 250 g krupicového cukru
    • 2 balíčky kypriaceho prášku
    • 3 lyžice kakaa
    • 2 lyžičky perníkového korenia";i:10;s:12:"štipka soli

    Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

    Cuketové minibábovky si zamilujete.

    POSTUP:

    1. Cuketu nastrúhajte na hrubo, pustenú šťavu nezlievajte. Pridajte vajcia, olej, vanilku a premiešajte. Potom vmiešajte obe múky, cukor, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. Vznikne tekuté cesto, čo je v poriadku. Rozlejte ho do silikónových foriem na minibábovky (tie netreba mastiť, ak máte iné, tie vymastite).
    2. Bábovky pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

    Článok so skvelými receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

    Steak s mladými cuketami

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4 steaky z vysokej roštenky
    • maldonská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
    • olej

    Na cukety:

    • 2 šalotky
    • 600 g baby cukiet
    • 2 vetvičky rozmarínu
    • 2 vetvičky tymianu
    • pol lyžičky korenia sumach (nemusí byť)
    • pol lyžičky vločiek čili
    • soľ, korenie
    • 2 lyžice masla

    Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

    Steak s baby cuketkami nemá chybu!

    POSTUP:

    1. Steaky vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Šalotku nakrájajte na drobno, cukety pozdĺžne. Bylinky nasekajte na drobno a zmiešajte s korením a čili.
    2. Rozpáľte panvicu s hrubším dnom, olej v nej nechajte minútku rozpáliť a opekajte steaky – 4 minúty z každej strany. Steaky vyberte, osoľte, okoreňte a dajte do tepla odležať, aby sa v nich ustálila šťava.
    3. Do panvice dajte maslo a opečte na ňom šalotku, pridajte zmes bylín a korenín, nechajte minútku rozvoňať a vsypte cukety. Opekajte pár minút, aby sa prehriali, ale zostali pevné. Osoľte, okoreňte a podávajte so steakmi.

    Cuketovo-mrkvové placky

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 stredné cukety
    • 2 menšie mrkvy
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2-3 vajcia
    • sušený majorán (oregano)
    • hladká špaldová múka (6-7 lyžíc, podľa šťavnatosti cukiet)
    • soľ, korenie
    • olej na vysmážanie

    Zdroj: Shutterstock

    Cuketovo-mrkvové placky.

    POSTUP:

    1. Cukety dobre umyte (nemusíte ich šúpať), nahrubo nastrúhajte, osoľte, premiešajte a nechajte 15 minút postáť. Keď pustia šťavu, poriadne ich vyžmýkajte. Potom k cukete pridajte nastrúhanú mrkvu aj cesnak, vajcia, majorán, korenie a premiešajte. Postupne podľa potreby zapracujte múku, aby ste dostali plackové cesto.
    2. Na panvici s rozohriatým olejom opekajte placky z oboch strán do zlatohneda. Papierovými obrúskami z nich odsajte tuk a podávajte so sviežim dipom, napríklad zo smotany a z mladej cibuľky.

    Cuketové lazane

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3-4 cukety
    • 1 cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 750 g mletého mäsa (ideálne mix bravčoviny a hovädziny)
    • 400 ml paradajok z konzervy
    • 100 g paradajkového pretlaku
    • pol lyžičky vločiek čili
    • 2 lyžičky sušeného oregana
    • 1 lyžička sušeného tymianu
    • čerstvé oregano (tymian) na ozdobu";i:10;s:26:"50 g pecorina na posypanie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:13:"olivový olej

    Na falošný bešamel:

    • 375 g ricotty
    • 1 vajce
    • štipka muškátového orieška
    • soľ

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Cuketové lazane sa u vás doma zjedia ako nič. Sľubujeme!

    POSTUP:

    1. Cukety nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky alebo kolieska, rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a ľahko osoľte. Nechajte 20 minút postáť.
    2. Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na plátky. V hrnci s hrubým dnom rozpáľte olej a orestujte ich. Potom pridajte mäso, sprudka ho opečte, vareškou rozbíjajte tvoriace sa hrudky. Prilejte paradajky, pretlak, čili, vsypte bylinky, osoľte, okoreňte a varte na strednom ohni asi 20 minút.
    3. Pripravte bešamel: Ricottu zmiešajte s vajcom a muškátovým orieškom. Zľahka osoľte.
    4. Skontrolujte cukety a utrite tekutinu, ktorá sa z nich uvoľnila. Na dno zapekacej misy (20 x 30 cm) dajte trocha mäsovej omáčky, na ňu vrstvu cukiet, znova omáčku a na ňu tenkú vrstvu ochutenej ricotty. Posypte polovicou syra.
    5. Uložte ďalšiu vrstvu cukiet, na ňu mäsovú omáčku, ricottu. Postup opakujte, kým všetko neminiete a nenaplníte misu. Vrchnú vrstvu by mali tvoriť cukety. Pokvapkajte olejom a posypte zvyšným syrom.
    6. Misu zakryte alobalom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ešte asi 10 minút, aby syr získal zlatú farbu. Hotové lazane nechajte 5 minút postáť a môžete podávať. 

    Ľahká cuketová polievka

    3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 väčšia cuketa
    • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
    • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
    • 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
    • 1,2 l zeleninového vývaru
    • 1 väčší zemiak na zahustenie
    • za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
    • 3 lyžice kyslej smotany
    • chlebové krutóny na ozdobenie";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla

    Zdroj: Shutterstock

    Cuketová 15-minútová polievka.

    POSTUP:

    1. V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom. 
    2. Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
    3. Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom. Dobrú chuť!

    Cuketový perník

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 700 g cukety (nastrúhanej najemno)
    • 3 vajcia
    • 3 lyžice semiačok chia
    • 2 hrste sušených brusníc
    • 1 citrón
    • 180 ml rastlinného oleja
    • 390 g polohrubej múky
    • 250 g trstinového cukru
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 1 lyžička prášku do pečiva";i:10;s:15:"3 lyžice kakaa";i:11;s:123:"1 lyžička mletej škorice, mletého nového korenia, mletého zázvoru, mletého kardamómu (alebo perníkového korenia)";i:12;s:12:"štipka soli";i:13;s:40:"práškový cukor a mäta na ozdobu

    Zdroj: Gurmet

    Cuketový perník si zamilujete.

    POSTUP:

    1. K nastrúhanej cukete a šťave, ktorú pustila, pridajte vajcia, semiačka chia, brusnice, nastrúhanú kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
    2. V druhej mise zmiešajte všetky zvyšné suché suroviny. Postupne zapracujte do cuketovej zmesi. Ťahavé cesto rovnomerne rozotrite na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 20-25 minút. Urobte test špajdľou, ak chcete.
    3. Vychladnutý perník poprášte cukrom, ozdobte lístkami mäty a podávajte.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.