Reklama

TRIK, ako najlepšie pripraviť cuketu NA GRILE! Takto z nej nebudete mať mäkké BLATO

Hrubšie plátky cukety potrite obľúbenou marinádou (bez soli) alebo len pokvapkajte olivovým olejom a potrite cesnakom.

Zdroj: shutterstock

Reklama

K najznámejším letným tekviciam patria rozhodne cukety, ktoré by sa dali korunovať za kráľovné letných mesiacov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | TOP inšpirácie na prekrásne záhradné KUCHYNE
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Mladé plody

    Výhodou mladých plodov je, že nepotrebujú ani žiadnu tepelnú úpravu. Majú mäkkú dužinu a jemné semienka doslova prehliadnete. A keďže ani šupka nie je tvrdá, odpadá aj potreba šúpania. Škrabku na zemiaky však pri cuketách využijete. Narežete si pomocou nej tenké plátky, ktoré dodajú šmrnc zeleninovému šalátu.

    Zdroj: Shutterstock

    Plody veľké ako prst sú najlepšie na zaváranie a do šalátov. Nemusíte ich šúpať a neobsahujú takmer žiadne semienka.

    Rovnako tak do nich môžete zabaliť syrovú alebo mäsovú náplň a vytvoriť z nich chutné cuketové rolky. Surovú strúhanú dužinu využijete aj pri príprave rôznych zeleninových nátierok či studených polievok. Ideálnym pohostením na letnú párty bude aj cuketový „tatarák“. Chutí skoro ako z hovädzieho mäsa, ale pozostáva iba zo samých vegetariánskych surovín.

    Zdroj: shutterstock

    Tenké plátky najľahšie vyrobíte na mandolíne (krájač). Ak ju nemáte, je čas si ju zaobstarať.

    Expresné spracovanie plodov

    Ak dávate prednosť rýchlemu tepelnému spracovaniu, určite nevynechajte grilované pochúťky či zapekané špeciality. Hrubšie plátky potrite obľúbenou marinádou (bez soli) alebo len pokvapkajte olivovým olejom a potrite cesnakom. Cuketu soľte až po tom, čo ju hotovú odložíte z grilu. V opačnom prípade by počas pečenia pustila vodu a bola by príliš mäkká.

    Zdroj: shutterstock

    Hranolky nemusia byť vždy len zemiakové. Z cukety si dokážete pripraviť vynikajúcu chuťovku, ktorá s jogurtovou omáčkou chutí naozaj skvelo.

    Kolieska zas môžete uložiť na plech s papierom na pečenie a predpiecť na 180 °C počas 7 minút. Následne ich vyberte, potrite pretlakom, zľahka posoľte, obložte plátkami šunky a na záver posypte strúhaným syrom. Nechajte 15 minút zapiecť a podávajte.

    Zdroj: shutterstock

    Pizza cuketové kolieska si viete pripraviť aj vo vegetariánskej verzii s mozzarelou a cherry rajčinami.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.