Reklama

Vianočný džem je sviatočný, plný chutí a perfektný na prázdninové maškrtenie i k mäsu

Nenechávajte ich pri izbovej teplote príliš dlho. Už po dvoch dňoch sa môžu začať ľahko kaziť. Radšej ich uložte v chladničke do dolnej zásuvky, určenej na zeleninu a ovocie. Tam vydržia približne týždeň.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Kombinácia pomarančov, korenín a čili vytvára dokonalú zmes chutí, ktorá prelomí tradičné vianočné recepty a podčiarkne sviatočnú atmosféru.

Christmas Spicy Jam (vianočný pikantný džem) je typický sviatočný džem, ktorý kombinuje sladké ovocné chute s hrejivými koreninami a jemne pikantnými tónmi. Je ideálny na použitie počas Vianoc, či už na dochutenie syrov, mäsa, alebo ako príloha k pečivu a dezertom. V závislosti od receptu obsahuje rôzne ingrediencie, ktoré vytvárajú harmonickú zmes chutí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vychutnajte si sangriu plnú vitamínov! Dodá vitamíny, hydratuje aj podporí trávenie

    Ovocie typické pre vianočný čas

    Základom vianočného džemu sú pomaranče, ktorých je v tomto období nadostač. Chuťou aj konzistenciou ich v každom recepte dopĺňajú jablká, či slivky, ale aj čerstvé prípadne mrazené drobné červené ovocie ako maliny, brusnice, ríbezle.

    Pravú vianočnú chuť džemu dodajú koreniny ako klinčeky, škorica, zázvor, muškátový oriešok, a niekedy aj kardamón.

    — Záhradkár

    O jemnú pikantnosť a hrejivý pocit sa postará čili paprička. Na dosiahnutie správnej chuti sa používa cukor alebo med, často v kombinácii s citrusovou kôrou alebo šťavou. Ak v recepte nie je obsiahnuté ovocie, ktoré dodá džemu správnu konzistenciu, môže sa pridať jablčné pyré alebo pektín.

    Na raňajky, k mäsu aj k syru

    Prepojením všetkých ingrediencií nadobúda džem príjemnú korenistú chuť, ktorá sa hodí na toasty či croissanty, prípadne na osladenie bieleho jogurtu. Využijete ho aj na doladenie mäsových pokrmov, predovšetkým hydiny. Skvelý je k tvrdým a plesnivým syrom na pohostenie nečakanej návštevy alebo na Silvestra.

    História vianočného džemu

    História „Christmas spicy jam,“ nie je presne zdokumentovaná, ale jeho korene súvisia so starodávnou tradíciou konzervovania sezónneho ovocia s využivtím zimného korenia na zvýraznenie chutí. Tento druh džemu sa tradične pripravuje z ovocia ako brusnice, jahody, pomaranče či jablká, ku ktorým sa pridáva škorica, klinčeky, zázvor či muškátový oriešok. Kombinácia týchto ingrediencií vytvára typickú „vianočnú“ chuť, ktorá je obľúbená na sviatočných stoloch. Takéto džemy vznikli pravdepodobne ako spôsob uchovávania ovocia na zimu, pričom koreniny slúžili nielen na dochutenie, ale aj na konzerváciu. Ich popularita vzrástla s rozšírením techník zavárania a dostupnosťou exotického korenia v Európe. Moderné verzie zahŕňajú pektín na zahustenie a nižší obsah cukru, aby lepšie vyhovovali súčasným chuťovým preferenciám​.

    Pekne zabalený džem je milý darček, ktorý poteší.

    — Záhradkár

    Hrejivý vianočný džem - recept

    Recept na tento voňavý a v našich končinách nie veľmi známy vianočný džem sme čerpali z fb stránky Samiuel and Cashie. Upútala nás krásne dodekorovaná fľaštička s lákavo vyzerajúcim džemom. Myslíme, že naozaj stojí za vyskúšanie. Autori odporúčajú, aby ste si zloženie a množstvo korenín upravili podľa seba. Zohľadniť tak môžete nielen svoje chute, ale aj prípadné intolerancie či alergie.

    Budete potrebovať:

    • 2 jablká
    • 1 pomaranč
    • 2 1/2 hrnčeka kr. cukru
    • 4 hrnčeky drobného ovocia
    • 1 čl škorice
    • 1/2 čl mletých klinčekov
    • 1/2 čl mletého muškátového orieška
    • 1/2 čl mletého zázvoru
    • 1 pl citrónovej šťavy
    • pektín ak je potrebné

    Postup:

    Jablká ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pomaranče v bio kvalite odšťavte a šupku nastrúhajte. Drobné ovocie, ak nie je mrazené, taktiež pokrájajte (jahody). Ovocie preložte do hlbokej panvice a zalejte ho pomarančovým džúsom, pridajte trochu nastrúhanej pomarančovej kôry. Za občasného miešania nechajte zovrieť, následne oheň stíšte a na miernom plameni varte, kým ovocie zmäkne. Zmes rozmixujte do požadovanej konzistencie, pridajte koreniny a cukor. Opäť vráťte na sporák, nechajte chvíľu variť a prilejte citrónovú šťavu. ( V tomto kroku, ak je to potrebné pridajte pektín.) Džem varte dovtedy, kým zhustne. Na studenom tanieri odkontrolujte hustotu. Hotový výrobok prelejte do sklených pohárov. V chladničke vydrží približne tri týždne, ale oveľa lepšie bude, keď ešte horúcu zmes uzatvoríte, poháre otočíte hore dnom a necháte vychladnúť. Trvanlivosť sa výrazne predĺži.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.