Vianočný džem je sviatočný, plný chutí a perfektný na prázdninové maškrtenie i k mäsu
19. 12. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
Kombinácia pomarančov, korenín a čili vytvára dokonalú zmes chutí, ktorá prelomí tradičné vianočné recepty a podčiarkne sviatočnú atmosféru.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Pinterest
Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/2322237298378505/
Galéria k článku
Christmas Spicy Jam (vianočný pikantný džem) je typický sviatočný džem, ktorý kombinuje sladké ovocné chute s hrejivými koreninami a jemne pikantnými tónmi. Je ideálny na použitie počas Vianoc, či už na dochutenie syrov, mäsa, alebo ako príloha k pečivu a dezertom. V závislosti od receptu obsahuje rôzne ingrediencie, ktoré vytvárajú harmonickú zmes chutí.

Ovocie typické pre vianočný čas
Základom vianočného džemu sú pomaranče, ktorých je v tomto období nadostač. Chuťou aj konzistenciou ich v každom recepte dopĺňajú jablká, či slivky, ale aj čerstvé prípadne mrazené drobné červené ovocie ako maliny, brusnice, ríbezle.
Pravú vianočnú chuť džemu dodajú koreniny ako klinčeky, škorica, zázvor, muškátový oriešok, a niekedy aj kardamón.
O jemnú pikantnosť a hrejivý pocit sa postará čili paprička. Na dosiahnutie správnej chuti sa používa cukor alebo med, často v kombinácii s citrusovou kôrou alebo šťavou. Ak v recepte nie je obsiahnuté ovocie, ktoré dodá džemu správnu konzistenciu, môže sa pridať jablčné pyré alebo pektín.
Na raňajky, k mäsu aj k syru
Prepojením všetkých ingrediencií nadobúda džem príjemnú korenistú chuť, ktorá sa hodí na toasty či croissanty, prípadne na osladenie bieleho jogurtu. Využijete ho aj na doladenie mäsových pokrmov, predovšetkým hydiny. Skvelý je k tvrdým a plesnivým syrom na pohostenie nečakanej návštevy alebo na Silvestra.
História vianočného džemu
Pekne zabalený džem je milý darček, ktorý poteší.
Hrejivý vianočný džem - recept
Recept na tento voňavý a v našich končinách nie veľmi známy vianočný džem sme čerpali z fb stránky Samiuel and Cashie. Upútala nás krásne dodekorovaná fľaštička s lákavo vyzerajúcim džemom. Myslíme, že naozaj stojí za vyskúšanie. Autori odporúčajú, aby ste si zloženie a množstvo korenín upravili podľa seba. Zohľadniť tak môžete nielen svoje chute, ale aj prípadné intolerancie či alergie.
Budete potrebovať:
- 2 jablká
- 1 pomaranč
- 2 1/2 hrnčeka kr. cukru
- 4 hrnčeky drobného ovocia
- 1 čl škorice
- 1/2 čl mletých klinčekov
- 1/2 čl mletého muškátového orieška
- 1/2 čl mletého zázvoru
- 1 pl citrónovej šťavy
- pektín ak je potrebné
Postup:
Jablká ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pomaranče v bio kvalite odšťavte a šupku nastrúhajte. Drobné ovocie, ak nie je mrazené, taktiež pokrájajte (jahody). Ovocie preložte do hlbokej panvice a zalejte ho pomarančovým džúsom, pridajte trochu nastrúhanej pomarančovej kôry. Za občasného miešania nechajte zovrieť, následne oheň stíšte a na miernom plameni varte, kým ovocie zmäkne. Zmes rozmixujte do požadovanej konzistencie, pridajte koreniny a cukor. Opäť vráťte na sporák, nechajte chvíľu variť a prilejte citrónovú šťavu. ( V tomto kroku, ak je to potrebné pridajte pektín.) Džem varte dovtedy, kým zhustne. Na studenom tanieri odkontrolujte hustotu. Hotový výrobok prelejte do sklených pohárov. V chladničke vydrží približne tri týždne, ale oveľa lepšie bude, keď ešte horúcu zmes uzatvoríte, poháre otočíte hore dnom a necháte vychladnúť. Trvanlivosť sa výrazne predĺži.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.