Vyhadzujete ŠUPY z ovocia a zeleniny? NEROBTE TO! Obsahujú veľa vitamínov
6. 7. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Asi nemusíme spomínať, že ovocie a zelenina sú veľmi prospešné pre náš organizmus. Okrem toho, že obsahujú vodu, veľa vitamínov, vlákniny a prospievajú tráveniu a na celkový chod nášho tela, tak niektoré druhy by sme mali jesť aj so šupkou. Veľakrát sa práve v nej nachádza hotový poklad.

Zdroj: Canva
Okrem ovocia a zeleniny sa dá konzumovať aj ich šupka
Šupu nevyhadzovať
Je správne, že ovocie a zeleninu si pred konzumáciou poriadne umyjete. V dnešnej dobe by sme bez chemických postrekov len máločo dopestovali. Niektorí z nás si zeleninu a ovocie ešte pred konzumáciou ošúpeme. Možno nám vtedy ešte lepšie chutí, ale takýmto spôsobom sa zbytočne okrádame o veľa vitamínov. Pozrite sa s nami na ovocie a zeleninu, ktoré môžete pokojne jesť aj so šupou.
Zdroj: Canva
Banánová šupka obsahuje veľa antioxidantov
Banán
Kedysi na ne boli nekonečné rady a automaticky sa s ním spájajú opice. Reč je o banánoch. Asi nikoho by nenapadlo, že by sme okrem sladkého banánu mohli zjesť aj šupku. Veru áno. Pokiaľ si malé množstvo šupky rozmixujete do smoothie, tak si zabezpečíte dobrú náladu. Za to môže sérotonín, ktorý obsahuje. Okrem neho má v sebe aj luteín, ktorý sa považuje za silný antioxidant, ktorý priaznivo pôsobí na náš zrak. Pokojne šupku môžete povariť, usušiť, opiecť alebo opražiť a neskôr si pochutnať na výbornom banánovom čaji.
Zdroj: Canva
Uhorka má blahodarné účinky na našu pleť
Uhorka
Tu by sme mohli povedať, že ľudia sa rozdeľujú do dvoch kategórií. Buď na tých, ktorí konzumujú uhorku so šupkou alebo bez nej. Odporúčame sa pridať k tej prvej skupine. Šupka z uhorky priaznivo pôsobí na našu pleť.
Zdroj: Canva
Zemiaky sú prospešné, lebo obsahujú vitamíny, vlákninu alebo železo
Zemiak
Pokiaľ sa chystáme urobiť zemiakovú kašu, tak ich vždy pred tepelnou úpravou ošúpeme. To by sme ale nemali. Zemiaková šupka totiž obsahuje železo, vlákninu, vitamíny C a B. Odteraz varte zemiaky výlučne len v šupke. Tú stačí len dôkladne vyumývať.
Zdroj: Canva
Vedeli ste, že sa dá kiwi jesť aj so šupkou?
Kiwi
Možno aj vy ste sa neraz potrápili s kožou od kiwi. Toto mále ,,chlpaté? čudo by ste nemali šúpať, ale rovno spapať v celku, ako hrušku alebo jablko. Koža z kiwi je silným antioxidantom a obsahuje vitamín C.
Zdroj: Canva
Mrkva priaznivo pôsobí na náš zrak
Mrkva
Hovorí sa, že mrkva je výborná pre náš zrak. Už sa nemusíte mordovať so šúpaním mrkvy. Stačí ju dobre vyumývať, odrezať konce a hotovo. Veľa vitamínov, karoténu a živín sa práve nachádza tesne pod šupkou mrkvy.
Zdroj: Canva
Cibuľu nešúpte, nech sa všetko dobré z nej vyplaví do polievky
Cibuľa
Pokiaľ ste milovníkom nedeľnej "slížikovej polievky", tak vám dáme radu. Okrem mäsa a kostí sa do nej pridáva zelenina. Medzi ne patrí aj cibuľa. Tú nabudúce dávajte do polievky spolu aj so šupkou. Stačí ju len dobre vyumývať. Okrem toho, že vám polievku sfarbí dozlatista, tak sa do nej vyplaví látka zvaná quercetín, ktorá má silné antioxidačné účinky.
Zdroj: Canva
Šupku môžete konzumovať nastrúhanú, napr. v dresingoch
Citrusové plody
Citrus vo všeobecnosti obsahujú veľa vitamínu C, ale aj vitamín B6, draslík, horčík, vápnik, ale aj protizápalové flavonoidy. Aby sme čo najviac vyťažili zo šupky, tak najideálnejším spôsobom je ju konzumovať v nastrúhanej podobe, napríklad ako súčasť dresingu. Pokiaľ lúpete pomaranč, tak sa snažte ponechať čo najviac bielej časti na pomaranči. Je to veľmi prospešné pre naše telo.
Tak, čo, budete aj vy nabudúce jesť šupky z ovocia a zeleniny? :)