Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neveríte kupovaným PAŠTÉTAM? Po týchto DOMÁCICH sa budete zalizovať!

PEČEŇOVÁ PAŠTÉTA S TYMIANOM

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Máte radi paštéty, ale z pri tých kupovaných máte dilemu, čo v nich je? Urobte si domáce podľa nás, budete presne vedieť, čo chutné ste si namiešali.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Neodkladáte VAJEČNÉ ŠKRUPINY? Chyba! Máme pár TIPOV ako ich využiť!

    RUSTIKÁLNA PAŠTÉTA Z BRAVČOVÉHO PLIECKA

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 50 MINÚT 

    Budete potrebovať:

    • 500 g vykosteného bravčového pliecka
    • 200 g vykosteného kuracieho stehna
    • 100 g slaniny (nakrájanej na plátky)
    • 80 g masla
    • 2 strúčiky cesnaku
    • sušenú šalviu a tymian na dochutenie
    • štvrť šálky suchého bieleho vína
    • 1 lyžicu koňaku
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na koreniacu zmes:

    • štvrť lyžičky čierneho korenia
    • štvrť lyžičky koriandra
    • zopár feniklových semienok
    • 4 klinčeky
    • štipku muškátového orieška
    • štipku škorice
    • štipku kajenského korenia
    • 1 bobkový list 

    POSTUP

    1. Bravčové pliecko aj kuracie stehno uvarte v osolenej vode. Nechajte vychladnúť. Časť mäsa a slaniny nakrájajte na menšie kocky. Zvyšné bravčové, kuracie mäso a slaninu pomeľte alebo rozmixujte. Dajte do misy, pridajte zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, šalviu, tymian, soľ a premiešajte.
    2. Suroviny na koreniacu zmes podrvte v mažiari. Mäsovú zmes zalejte vínom, koňakom a dochuťte koreniacou zmesou. Dobre premiešajte.
    3. Aby mala paštéta pekný tvar, pripravte si malú zapekaciu formu. Plátky slaniny zľahka opečte a vyložte nimi formu. Na slaninu dajte paštétu a povrch uhlaďte.
    4. V chlade nechajte aspoň 12 hodín. Paštétu vyklopte z formy a nakrájajte na plátky. 

    Recept na hubovo-estragónovú paštétu nájdete na ďalšej strane....►►►

    HUBOVO-ESTRAGÓNOVÁ PAŠTÉTA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Budete potrebovať:

    • 70 g masla
    • 2 šalotky 
    • 1 malý pór (biela časť)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 150 g hnedých šampiňónov
    • 100 g húb šimej 
    • 2 lyžičky celozrnnej horčice
    • 2 lyžice crème fraîche
    • 3 lyžice nakrájaného estragónu
    • kapari";i:10;s:40:"soľ, mleté čierne korenie  ";i:11;s:35:"extra panenský olivový olej ";i:12;s:21:"šalát na podávanie

    POSTUP

    1. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, bielu časť póru a prelisovaný cesnak. Na nízkej teplote opekajte 7 minút, kým zelenina nezmäkne.
    2. Zvýšte teplotu, pridajte očistené a nakrájané šampiňóny aj huby šimej a za stáleho miešania opekajte 10 minút, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte horčicu, crème fraîche, paštétu osoľte a okoreňte. Varte ďalšie 2 minúty a pridajte estragón.
    3. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju celú alebo len časť najemno rozmixujte.
    4. Paštétou natrite bagetu a podávajte ju s plátkom kapari a so šalátovými listami.

    Recept na Toskánsku paštétu nájdete na ďalšej strane....►►►

    TOSKÁNSKA PAŠTÉTA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT 

    Budete potrebovať:

    • 400 g kuracích pečení
    • 1 červenú cibuľu
    • 1 mrkvu
    • portské víno
    • bazalku
    • soľ, mleté biele korenie
    • olivový olej 

    POSTUP

    1. Cibuľu a mrkvu očistite. Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu nahrubo postrúhajte. Na miernom ohni na oleji restujte asi 5 minút. 
    2. Keď je zelenina dobre orestovaná, pridajte očistenú, umytú a nakrájanú pečeň. Výdatne prilejte z portského vína. Nechajte dusiť asi 10 minút. 
    3. Keď je pečeň hotová, osoľte, okoreňte, odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a dobre rozmixujte. Ku koncu mixovania pridajte listy bazalky. Dajte do misiek a nechajte vychladnúť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov

    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.