Neveríte kupovaným PAŠTÉTAM? Po týchto DOMÁCICH sa budete zalizovať!
26. 2. 2023, 18:00 (aktualizované: 27. 2. 2023, 18:10)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Máte radi paštéty, ale z pri tých kupovaných máte dilemu, čo v nich je? Urobte si domáce podľa nás, budete presne vedieť, čo chutné ste si namiešali.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
TEASER: Neodkladáte VAJEČNÉ ŠKRUPINY? Chyba! Máme pár TIPOV ako ich využiť!RUSTIKÁLNA PAŠTÉTA Z BRAVČOVÉHO PLIECKA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 50 MINÚT
Budete potrebovať:
- 500 g vykosteného bravčového pliecka
- 200 g vykosteného kuracieho stehna
- 100 g slaniny (nakrájanej na plátky)
- 80 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- sušenú šalviu a tymian na dochutenie
- štvrť šálky suchého bieleho vína
- 1 lyžicu koňaku
- soľ, mleté čierne korenie
Na koreniacu zmes:
- štvrť lyžičky čierneho korenia
- štvrť lyžičky koriandra
- zopár feniklových semienok
- 4 klinčeky
- štipku muškátového orieška
- štipku škorice
- štipku kajenského korenia
- 1 bobkový list
POSTUP
- Bravčové pliecko aj kuracie stehno uvarte v osolenej vode. Nechajte vychladnúť. Časť mäsa a slaniny nakrájajte na menšie kocky. Zvyšné bravčové, kuracie mäso a slaninu pomeľte alebo rozmixujte. Dajte do misy, pridajte zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, šalviu, tymian, soľ a premiešajte.
- Suroviny na koreniacu zmes podrvte v mažiari. Mäsovú zmes zalejte vínom, koňakom a dochuťte koreniacou zmesou. Dobre premiešajte.
- Aby mala paštéta pekný tvar, pripravte si malú zapekaciu formu. Plátky slaniny zľahka opečte a vyložte nimi formu. Na slaninu dajte paštétu a povrch uhlaďte.
- V chlade nechajte aspoň 12 hodín. Paštétu vyklopte z formy a nakrájajte na plátky.
Recept na hubovo-estragónovú paštétu nájdete na ďalšej strane....►►►
HUBOVO-ESTRAGÓNOVÁ PAŠTÉTA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Budete potrebovať:
- 70 g masla
- 2 šalotky
- 1 malý pór (biela časť)
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g hnedých šampiňónov
- 100 g húb šimej
- 2 lyžičky celozrnnej horčice
- 2 lyžice crème fraîche
- 3 lyžice nakrájaného estragónu
- kapari";i:10;s:40:"soľ, mleté čierne korenie ";i:11;s:35:"extra panenský olivový olej ";i:12;s:21:"šalát na podávanie
POSTUP
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, bielu časť póru a prelisovaný cesnak. Na nízkej teplote opekajte 7 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zvýšte teplotu, pridajte očistené a nakrájané šampiňóny aj huby šimej a za stáleho miešania opekajte 10 minút, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte horčicu, crème fraîche, paštétu osoľte a okoreňte. Varte ďalšie 2 minúty a pridajte estragón.
- Zmes nechajte vychladnúť a potom ju celú alebo len časť najemno rozmixujte.
- Paštétou natrite bagetu a podávajte ju s plátkom kapari a so šalátovými listami.
Recept na Toskánsku paštétu nájdete na ďalšej strane....►►►
TOSKÁNSKA PAŠTÉTA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Budete potrebovať:
- 400 g kuracích pečení
- 1 červenú cibuľu
- 1 mrkvu
- portské víno
- bazalku
- soľ, mleté biele korenie
- olivový olej
POSTUP
- Cibuľu a mrkvu očistite. Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu nahrubo postrúhajte. Na miernom ohni na oleji restujte asi 5 minút.
- Keď je zelenina dobre orestovaná, pridajte očistenú, umytú a nakrájanú pečeň. Výdatne prilejte z portského vína. Nechajte dusiť asi 10 minút.
- Keď je pečeň hotová, osoľte, okoreňte, odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a dobre rozmixujte. Ku koncu mixovania pridajte listy bazalky. Dajte do misiek a nechajte vychladnúť.
Zdroj: dobrejedlo.pluska.sk