Reklama

Využite úrodu jesenných PLODOV! 8 receptov na zdravé LIKÉRY

Trnkový likér

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nielen z byliniek, ale aj z plodov, ktoré nazberáte pri prechádzkach v prírode alebo v záhrade, si môžete pripraviť veľmi chutné a pri užívaní s mierou liečivé likéry.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie nápady na čo všetko využiť BAZU! Nemusí to byť len sirup

    Postup prípravy likérov je pri všetkých druhoch prakticky rovnaký:

    1. Vytriedené a umyté plody alebo nazberané byliny nasypte do väčšieho zaváraninového pohára.

    2. Zalejte odporúčaným alkoholom, pridajte ostatné ingrediencie, premiešajte, uzavrite a nechajte lúhovať. 

    Po stanovenom čase likér sceďte, naplňte do fliaš a s mierou vychutnávajte.

    —  

    Drienkový

    Plody dozrievajú od konca augusta, zberajte ich, keď sú tmavočervené a mäkké.

    Zdroj: Shutterstock

    Drieň obyčajný nájdete rásť nielen vo voľnej prírode, ale vďaka mnohým vyšľachteným odrodám je už i celkom bežnou okrasno- úžitkovou drevinou záhrad.

    Budete potrebovať:

    • 350 g drienok
    • 300 g kandisového cukru
    • drievko škorice
    • 1 pokrájaný vanilkový struk
    • 700 ml bieleho rumu

    Čas lúhovania: 3 mesiace na teplom mieste

    Černicový

    Lahodná chuť likéru vynikne o to viac, keď ho pripravíte zo šťavnatých lesných černíc – ostružín černicových, ktoré dozrievajú na prelome augusta a septembra.

    Zdroj: Shutterstock

    Lahodná chuť likéru vynikne o to viac, keď ho pripravíte zo šťavnatých lesných černíc – ostružín černicových.

    Budete potrebovať:

    • 260 g ostružín
    • 400 ml bieleho rumu
    • 200 ml suchého červeného vína
    • 200 g kandisového cukru
    • drievko škorice

    Čas lúhovania: 8 týždňov

    Aróniový 

    Pri príprave likéru sa plody sypú do vychladnutého cukrového roztoku a až potom sa pridávajú ostatné ingrediencie.

    Budete potrebovať:

    • 1 kg plodov
    • 500 g kryštálového cukru
    • 500 ml vodky
    • 500 ml vody
    • drievko škorice
    • 5 klinčekov

    Čas lúhovania: Raz až dvakrát týždenne premiešajte a uzavreté nechajte na teplom mieste 4 až 6 týždňov.

    Bazový

    Keď listy bazy začnú koncom augusta až začiatkom septembra žltnúť, nastáva správny čas na zber sýtočiernych plodov. Pri ich spracovávaní použite chirurgické rukavice, lebo šťava veľmi farbí a plody treba mierne popučiť.

    Budete potrebovať:

    • 600 g dozretých plodov
    • 300 g kandisového cukru
    • drievko škorice
    • 4 tobolky kardamómu
    • 1,5 l vodky

    Čas lúhovania: 8 až 12 týždňov

    Mätový

    Likér nielen výborne chutí, ale v primeranom množstve pomôže aj pri poruchách trávenia, zažívacích a urologických problémoch.

    Zdroj: Shutterstock

    Likér nielen výborne chutí, ale v primeranom množstve pomôže aj pri poruchách trávenia, zažívacích a urologických problémoch.

    Budete potrebovať:

    • 4 lyžice pokrájaných listov
    • 0,75 l vodky

    Čas lúhovania: 3 týždne nechajte uzavreté na svetlom mieste. Po scedení zmiešajte s vychladnutým cukrovým roztokom (200 g cukru a 250 ml vody).

    Jarabinový

    Ovísajúce strapčeky guľovitých oranžovočervených plodov jarabiny vtáčej sú v jesennej krajine spestrením. Okrem toho, že chutia vtákom, môžete si z nich pripraviť vynikajúci likér.

    Zdroj: Shutterstock

    V záhrade sa na tento účel osvedčilo pestovanie mrazuvzdorného kríženca jarabiny a arónie s príznačným názvom ‘Likernaja’.

    Budete potrebovať:

    • 750 g plodov jarabiny vtáčej
    • 1,5 l vodky
    • 350 g hnedého trstinového cukru
    • drievko škorice

    Čas lúhovania: 6 týždňov na teplom mieste.

    Trnkový

    Aby sa vám táto populárna špecialita odmenila skutočne intenzívnou a plnou arómou, mala by zrieť aspoň jeden rok. Chuť plodov trnky obyčajnej zjemnia prvé silnejšie mrazíky, preto máte na ich zber naozaj dostatok času.

    Zdroj: Shutterstock

    Chuť plodov trnky obyčajnej zjemnia prvé silnejšie mrazíky, preto máte na ich zber naozaj dostatok času.

    Budete potrebovať:

    • 500 g trniek
    • 250 g kryštálového cukru
    • 0,75 l vodky alebo ražnej pálenky
    • škorica, klinčeky, štipka muškátového orieška

    Čas lúhovania: Najmenej 3 mesiace pri občasnom premiešaní a izbovej teplote.

    Šípkový

    Výhodou prípravy likéru z plodov ruže šípovej je, že vďaka lahodnej chuti môžete použiť menej cukru. Šípky zberajte úplne zrelé po miernom mraze, ale nie príliš mäkké. Pred naplnením do pohára ich popučte alebo rozmixujte.

    Zdroj: Shutterstock

    Šípky zberajte úplne zrelé po miernom mraze, ale nie príliš mäkké.

    Budete potrebovať:

    • 1 kg šípok
    • 2 l vodky
    • kôra z pomaranča v biokvalite
    • drievko škorice

    Čas lúhovania: 14 dní v uzavretom pohári na teplom mieste. Po scedení prevarte 300 ml vody s 350 g hnedého trstinového cukru a po vychladnutí dolejte k výluhu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS