Zaváraný uhorkový šalát tromfne aj NAKLADAČKY! Znamenitá chuť vďaka JEDNEJ SUROVINE
18. 8. 2024, 14:00

Zdroj: Lea Lejla MARUŠICOVÁ
Prerastené plody šalátových uhoriek sa dajú väčšinou dobre zužitkovať pri príprave uhorkového šalátu. Reč však nie je o čerstvom, ale o zaváranom, ktorý vám vydrží počas celého roka. Originálnu chuť dosiahnete vďaka jednej surovine.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Uhorky s vegetou
Budete potrebovať:
- 1,5 kg šalátových uhoriek
- 2 ks feferónky (môže, aj nemusí byť)
- 6 ks menšej cibule
- 18 dkg kryštálového cukru
- 2 dcl octu
- 2 PL vegety
- 1 KL soli
Zdroj: shutterstock
Z dvoch dávok vyjde sedem 7-dcl pohárov.
Uhorky umyte, ošúpte, odkrojte špičky a ochutnajte ich. Týmto spôsobom zistíte, či nie sú horké (jedna horká uhorka môže pokaziť celý šalát). Potom ich na strúhadle postrúhajte na plátky do čistej väčšej misy (hrnca), pridajte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, feferónky, prisypte cukor, vegetu, soľ a prilejte ocot. Všetko dobre premiešajte a zakryte utierkou alebo pokrievkou. Šalát si pustí vlastnú šťavu, preto nemusíte prilievať žiadnu vodu. Nechajte ho v chlade odležať 24 hodín a počas toho ho občas premiešajte. Na druhý deň naplňte čisté a suché poháre šalátom, nebojte sa do pohárov doliať aj vzniknutý nálev. Uzavrite a poháre sterilizujte na 100 °C počas 10 minút. Do šalátu môžete primiešať aj nakrájanú červenú papriku, čili papričky či strúhanú cuketu.