1. Vzdušnosť
Základným pravidlom je sušenie na vzdušnom mieste. Ak zabezpečíte hubám, ovociu alebo bylinkám dostatočné prúdenie vzduchu na dobre vetranom mieste, predídete tak nerovnomernému usušeniu. Vzdušnosť zabezpečíte napríklad zavesením v priestore. Pozor ale na silnejší vietor!

- Tip
Úrodu položte na plachtu a zaveste do priestoru, nevýhodou môže byť ale zlé rozloženie. Vyskúšať môžete aj sušičku, ktorá však spotrebuváva elektrickú energiu, vyžaduje vyššie vstupné náklady a mnohokrát nemá úplne najkompaktnejšie rozmery. Riešením by bolo ešte zviazanie (byliniek) do stohov a zavesenie alebo zabezpečenie špeciálnej kruhovej sietena sušenie.
2. Tieň
Sušte výhradne v tieni, bez priameho slnečného žiarenia. Ak by ste sušili úrodu na priamom slnku, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám veľká časť z nej sčernala.

- Tip
Ak nemáte možnosť umiestnenia mimo priameho slnka, aspoň úrode pri sušení vytvorte tieň. Buď za pomoci tienidla, čo nie je vždy možné alebo pomocou poschodí, ktoré majú zároveň funkciu tienenia.
3. Sucho
Nikdy nič nesušte na vlhkých miestach. Toto pravidlo je veľmi dôležité, sušenie úrody na vlhkom mieste by spôsobilo jej plesnenie.

- Tip
Vyhýbajte sa sušeniu v exteriéroch keď prší a tiež vo vlhkejších priestoroch ako je napríklad pivnica.
4. Ochrana pred hmyzom
Nielen vy si robíte chúťky na sušené dubáky, lipu či jablká. Sú rovnakým lákladlom aj pre hmyz, hlavne keď obsahujú cukry. Preto sa snažte hlavne sušené ovocie niečím zakryť, ideálne sieťkou, ktorá zabezpečí prúdenie vzduchu.

- Tip
Najlepšia ochrana pred hmyzom by bola, ak by ste úrodu sušili vnútri, kde ale nie je vždy úplne možné zabezpečiť prúdenie vzduchu. Sušenú úrodu možete ešte zakryť, ale aj v tomto prípade musíte zabezpečiť vzdušnosť. Preto na zakrytie používajte výlučne sieťkové materiály. Niektoré produkty na trhu majú rovno už aj bočné a vrchné uzavretie, vďaka ktorému sú sušené ovocia, huby a bylinky chránené pred hmyzom ale aj pred vetrom.
5. Rozloženie
Neukladajte pri sušení úrodu nikdy na seba, rozložte ju vždy rovnomerne. Ak nemáte dostatok miesta, radšej sušte po etapách ako v celku. V tomto prípade by vám ale mohli pomôcť vertikálne formy sušenia.

6. Skladovanie
Poslednou a rovnako dôležitou vecou pri sušení je skladovanie. Vždy sa snažte použiť uzatvárateľnú keramickú alebo sklenenú nádobu. K sušeným hubám navyše pridajte zopár bobkových listov.

Výhody a nevýhody rôznych spôsobov sušenia
Sušenie zviazané v stohoch
výhody: chuť aj aróma sú výraznejšie
nevýhody: možné len pri bylinkách
Sušenie na plechu
výhody: ekonomické riešenie
nevýhody: zaberá veľa miesta, bez prúdenia vzduchu, nechránené pred vetrom, hmyzom a slnkom
Sušenie v sušičke
výhody: regulácia teploty a času, bez slnka
nevýhody: vyššie vstupné náklady, relatívne málo miesta, horšie skladovanie, neekonomické riešenie
Sušenie na kruhovej sieti
výhody: výborná vzdušnosť, tienenie, skladnosť, ochrana pred vetrom a hmyzom, šetrenie miesta, dostatok poschodí
nevýhody: že vám tento spôsob sušenia budú všetci závidieť :-)
Sušenie v zaviazanej plachte
výhody: dobrá vzdušnosť, ochrana pred vetrom a hmyzom, tieň
nevýhody: zlé rozloženie
Sušenie na sitách v rámoch
výhody: dobrá vzdušnosť
nevýhody: zaberá veľa miesta, nechránené pred vetrom a hmyzom, nechránené pred slnkom
Sušenie v rúre
výhody: možnosť zabezpečenia prúdenia vzduchu pri niektorých typoch rúr
nevýhody: vyššie náklady, pri nepozornosti sa môže sušené ovocie/huby/bylinky ľahko spáliť
- Ďalšie super tipy
- čím menšie kusy, tým rýchlejšie sa vyusušia
- ak bylinky otočíte dolu hlavou, budú mať intenzívnejšiu arómu
- vyhnite sa jednorázovým riešeniam, budete ohľaduplný k prírode
- po usušení vložte najlepšie do sklenenej uzatvárateľnej nádoby
- usušenú úrodu skladujte v tme