Test čerstvosti
Na zistenie čerstvosti existuje niekoľko jednoduchých testov. Na prvý budete potrebovať iba pohár s vodou. Vajíčko ponorte do pohára:
- Ak zostane na dne, je čerstvé a vhodné na jedenie.
- Ak stojí vzpriamene na dne, spotrebujte ho čo najskôr.
- Ak sa vznáša na hladine, už nie je vhodné na konzumáciu.
- Prečo je to tak?
Vaječné škrupiny sú pórovité. Časom vzduch prechádza cez škrupinu dovnútra a jeho trvanlivosť sa znižuje. Čím viac vzduchu vstúpi do škrupiny, tým viac sú vajcia nadnášané.

Na druhý test si pripravte tanierik, na ktorý vajíčko rozbijete. Ak žĺtok krásne drží pohromade, nerozteká sa a bielok tvorí okolo neho ďalší kruh, ide o čerstvé vajce. V opačnom prípade, keď žĺtok splynie s bielkom do jednej roviny, už vajce má od znášky aj viac ako 14 dní. Takéto vajcia nekonzumujte inak ako v ceste či v pokrmoch, ktoré sú výrazne tepelne upravené.
