1. Výber miesta
Je to trváca zelenina, ktorá bude na jednom mieste rásť minimálne desať rokov. Preto si dobre premyslite, ktorý kúsok zo svojej záhrady jej vymedzíte a rátajte s plochou asi 1,5 x 1,5 m.
Ako väčšina druhov zeleniny, aj rebarbora vyžaduje slnečné miesto, prípadne polotieň. Keďže nevymŕza, môžete ju bez obáv pestovať v ktorejkoľvek časti Slovenska. Rozdiel je len ten, že v teplejších oblastiach sa úrody dočkáte skôr. Pozor však na hladinu podzemnej vody, rebarbora je na ňu veľmi citlivá.
2. Príprava pred výsadbou
Skôr ako začnete s vysádzaním, venujte prípravám dostatok pozornosti. Pôdu prekyprite do hĺbky minimálne 60 cm a postarajte sa aj o živiny. Najvhodnejšie je zapracovať do pôdy vyzretý maštaľný hnoj alebo kompost.
Minerálne hnojivá sa pri výsadbe a ani v prvom roku pestovania neodporúčajú. Rebarbora potrebuje neutrálnu alebo mierne kyslú pôdnu reakciu, preto je dobré kyslú pôdu vyvápniť. Ideálne je, ak sa hriadka pripraví na jeseň a vysádza sa až na jar.
3. Osivo verzus sadivo
V obchodoch predávajú osivo a aj sadivo – oddelené časti z trsu. Vypestovať si priesadu z osiva trvá asi rok, kým ju môžete vysadiť na hriadku. Sadivo je možno trošku drahšie, ale úrody sa dočkáte o jednu sezónu skôr. Pri jeho kúpe skontrolujte, či má aspoň jeden vegetačný vrchol, mladé korienky a zaschnutú reznú ranu, ktorá nejaví známky hniloby. Do výsadby sa môžete pustiť na konci marca alebo v prvej polovici apríla.
4. Polievanie
Rebarbora je náročná na vlahu. Najmä prvý rok po výsadbe ju pravidelne zavlažujte. Na pôdu okolo rastliny použite nástielku. Nielenže tak znížite potrebu zavlažovania, ale aj potlačíte rast burín a ochránite pôdu pred znehodnotením. V nasledujúcich rokoch postačí zálievka v čase dlhšie trvajúceho sucha a letných horúčav.
5. Výživa a hnojenie
Druhý rok po výsadbe môžete do zálievky pridať minerálne hnojivo. Na výživu je náročná najmä v čase intenzívneho rastu, kedy ju môžete poliať hnojivovou zálievkou aj dvakrát do mesiaca. Naposledy ju pohnojte v polovici augusta.
6. Prezimovanie
Prvý rok po výsadbe je rebarbora ešte náchylná na vymŕzanie, preto ju na jeseň prikryte slamou, čečinou, suchým lístím alebo prihrňte ku koreňom kompost. Na jar nezabudnite ochranu včas odstrániť. V nasledujúcich rokoch už zimná ochrana nebude potrebná.
7. Zber
Pochutnávať si na rebarbore môžete až v druhom roku a to len na niekoľkých stopkách. Dozreté stopky rebarbory poznáte podľa úplne vyrastených a rozložených listov. Ak dorástli do takéhoto štádia, nemilosrdne ich vylomte tesne pri koreni. Keby ste ich odrezali nožom, zvyšky tesne pri koreni môžu začať hniť.
V nasledujúcich rokoch zberajte listové stopky podľa potreby. Počas jedného zberu nevylámte nikdy viac ako jednu tretinu z nich, pretože rastliny naraz stratia priveľa energie. Tradične sa rebarbora zberá do Jána (24. 6.), aby v lete a na jeseň mohla uložiť dostatok zásobných látok na rast v budúcom roku. Ďalším dôvodom je, že počas rastu vzrastá obsah ťažko stráviteľnej kyseliny šťaveľovej.
8. Tip pre nedočkavých
Ak si chcete vychutnať rebarboru o niekoľko týždňov skôr, môžete ju rýchliť. Stačí, ak ju na konci januára alebo vo februári, ešte pred začatím pučania listov prikryjete veľkou nádobou.
V západnej Európe sa na tento účel vyrábajú špeciálne hlinené zvony s pokrievkou navrchu. O osem týždňov už vyrastú krehké biele stopky, ktoré môžete zberať. Rýchlenie je pre rastlinu vyčerpávajúce a preto sa odporúča len raz za niekoľko rokov. Ak si chcete takto vypestovať rebarboru každý rok, mali by ste mať aspoň päť rastlín a každý rok rýchliť inú.
9. Zabráňte kvitnutiu
Od začiatku leta sa na rebarbore objavujú biele súkvetia, ktoré treba zavčasu vylomiť. Tvorba semien by rastlinu zbytočne oberala o zásobné látky, ktoré bude potrebovať na rast v jarnom období.
10. Rozmnožovanie
Najvyššiu úrodu dáva rebarbora v piatom až siedmom roku od výsadby. Ak ju chcete zmladiť alebo rozmnožiť najvhodnejší čas je v októbri. Vyberte celý trs a rozdeľte ho ostrým rýľom alebo nožom. Rozdelené časti nechajte na vzduchu zaschnúť a až do výsadby ich uskladnite vo vlhkom piesku na chladnom mieste – napríklad v pivnici.
UPOZORNENIE:
Nikdy nejedzte listy a korene rebarbory. Tieto časti obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej, ktorá je pre človeka nebezpečná.