Reklama

5 tipov ako využiť VŇAŤ mrkvy, listy kalerábu a... fakt aj toto sa dá jesť?

šalát, kôpor, petržlenová vňať

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Vyhadzujete pri čistení zeleniny listy a vňať? Nemali by ste, pozrite, čo všetko sa z nej dá pripraviť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Vynikajúca špecialita priamo z Chorvátska!

    1. Vňať mrkvy

    Mrkvová vňať dokáže odstraňovať z tela prebytočnú vodu a je výborná pre vaše obličky a na detoxikáciu tela. Prospieva tráveniu a pôsobí antisepticky. Vňať je možné použiť do polievky, tiež do nátierok alebo si z nej vyskúšajte spraviť pesto. Vňať z mrkvy obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorý napomáha k zdravej pokožke. Obsahuje tiež draslík, ktorý napomáha udržiavať hladinu krvného tlaku v norme. A v neposlednom rade je mrkvová vňať bohatá na vitamín K, ktorý pomáha zrážaniu krvi a v regulácii hladiny vápnika v krvi.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NÁVOD: Pripravte si bylinkové viazaničky do varenia

      2. Listy kalerábu

      Listy z kalerábu ste síce pravdepodobne vždy vyhadzovali, avšak stačí odstrániť len tie poškodené, príliš veľké alebo zvädnuté časti. Mladé kalerábové lístky obsahujú vitamín C, dokonca viac ako samotná hľuza tejto zeleniny. Rovnako, ako mrkvová vňať, obsahuje aj tá kalerábova množstvo vápnika a tiež vlákninu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Petržlenová VŇAŤ aj mimo sezóny! Vitamíny budete mať po ruke aj v kuchyni

        3. Listy reďkovky

        Reďkovkové listy sú skvelé – obsahujú vitamín C, A, E i vitamíny skupiny B. Podobne, ako vňať z kalerábu, obsahujú horčičné silice, ktoré im dodávajú štipľavú chuť. V ľudovom liečiteľstve sa odporúčajú proti infekciám zažívacieho traktu. Listy môžete nakrájať a použiť ich do šalátov či podusiť s ďalšou zeleninou.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Pestujte reďkovky kvôli kvetom a pašešuliam! Sú zdravé, chutné a málokto o nich vie!

          4. Listy repy

          Bohaté na vitamíny sú listy červenej repy. Sú plné vápnika, železa a vitamínov. Pripraviť ich môžete podobne ako špenát - napríklad  podusiť s cesnakom.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Vyskúšajte recept starých mám. Šalátová omáčka vám zachutí

            5. Vňať petržlenu

            Petržlenová vňať sa bežne používa do polievok, pomazánok či na dozdobenie jedál. Vedeli ste však, že obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré vám dokážu naštartovať imunitu? Na 100 g obsahuje až 133 mg vitamínu C (citrón má 53 mg vitamínu C na 100 g) a 138 mg vápnika (mlieko obsahuje 104 mg na 100 g).

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              GINKO lahodí aj oku! Využite ho do aranžmánov a dekorácií
              Zdroj: pinterest/breyee.com

              6. Listy karfiolu a...

              Aj ostatné druhy vňatí a listov sú pre naše zdravie prospešné. Ide hlavne o vňať zeleru, kôpru, koriandru a tiež listy karfiolu či brokolice. Skúste ich pridať napríklad do šalátov!