Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Vynikajúca špecialita priamo z Chorvátska!
1. Vňať mrkvy
Mrkvová vňať dokáže odstraňovať z tela prebytočnú vodu a je výborná pre vaše obličky a na detoxikáciu tela. Prospieva tráveniu a pôsobí antisepticky. Vňať je možné použiť do polievky, tiež do nátierok alebo si z nej vyskúšajte spraviť pesto. Vňať z mrkvy obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorý napomáha k zdravej pokožke. Obsahuje tiež draslík, ktorý napomáha udržiavať hladinu krvného tlaku v norme. A v neposlednom rade je mrkvová vňať bohatá na vitamín K, ktorý pomáha zrážaniu krvi a v regulácii hladiny vápnika v krvi.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
NÁVOD: Pripravte si bylinkové viazaničky do varenia
2. Listy kalerábu
Listy z kalerábu ste síce pravdepodobne vždy vyhadzovali, avšak stačí odstrániť len tie poškodené, príliš veľké alebo zvädnuté časti. Mladé kalerábové lístky obsahujú vitamín C, dokonca viac ako samotná hľuza tejto zeleniny. Rovnako, ako mrkvová vňať, obsahuje aj tá kalerábova množstvo vápnika a tiež vlákninu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Petržlenová VŇAŤ aj mimo sezóny! Vitamíny budete mať po ruke aj v kuchyni
3. Listy reďkovky
Reďkovkové listy sú skvelé – obsahujú vitamín C, A, E i vitamíny skupiny B. Podobne, ako vňať z kalerábu, obsahujú horčičné silice, ktoré im dodávajú štipľavú chuť. V ľudovom liečiteľstve sa odporúčajú proti infekciám zažívacieho traktu. Listy môžete nakrájať a použiť ich do šalátov či podusiť s ďalšou zeleninou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Pestujte reďkovky kvôli kvetom a pašešuliam! Sú zdravé, chutné a málokto o nich vie!
4. Listy repy
Bohaté na vitamíny sú listy červenej repy. Sú plné vápnika, železa a vitamínov. Pripraviť ich môžete podobne ako špenát - napríklad podusiť s cesnakom.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vyskúšajte recept starých mám. Šalátová omáčka vám zachutí
5. Vňať petržlenu
Petržlenová vňať sa bežne používa do polievok, pomazánok či na dozdobenie jedál. Vedeli ste však, že obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré vám dokážu naštartovať imunitu? Na 100 g obsahuje až 133 mg vitamínu C (citrón má 53 mg vitamínu C na 100 g) a 138 mg vápnika (mlieko obsahuje 104 mg na 100 g).
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
GINKO lahodí aj oku! Využite ho do aranžmánov a dekorácií Zdroj: pinterest/breyee.com
6. Listy karfiolu a...
Aj ostatné druhy vňatí a listov sú pre naše zdravie prospešné. Ide hlavne o vňať zeleru, kôpru, koriandru a tiež listy karfiolu či brokolice. Skúste ich pridať napríklad do šalátov!