Reklama

5 základných krokov na zeleninu v TOP kvalite! Urobte ich a nebudete vedieť čo s úrodou

Spor o to, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, je zaujímavý a odborne kontroverzný. V kontexte botaniky a biológie sú paradajky klasifikované ako ovocie, pretože plodom je bobuľa, ktorá obsahuje semená a vzniká z opeleného kvetu. Na druhej strane, v kulinárskom svete sa paradajky považujú za zeleninu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

O záhradu sa treba starať neustále, no kým v zime pôda oddychuje a prakticky vás nepotrebuje každý deň, na jar je to iné. Od semienka až po zber je nutné záhradu navštevovať, lebo pravidelnou kontrolou a starostlivosťou sa dopracujete k uspokojivému výsledku.

Bez vzduchu a burín to nepôjde

Pravidelné okopávanie ide ruka v ruke s odburiňovaním. Nutné je oboje. Bez pravidelnej kultivácie pôdy v okolí rastlín sa tvorí prísušok. Ten bráni dýchaniu koreňov, čo má významný vplyv na tvorbu úrody. Keď pôdu kypríte nielen, že jej pomáhate dýchať, ale aj šetríte vodou, nakoľko skyprením povrchu bránite jej nadmernému výparu.

Bonusom pravidelného okopávania a kyprenia je cielené ničenie burín, ktoré oberajú kultúrne plodiny o vlahu a živiny.

— Záhradkár

Zdroj: shutterstock

Pri prevzdušňovaní pôdy buďte opatrní, aby ste nepoškodili rastline korene.

Zdroj: shutterstock

Likvidácia škodcov a chorôb je nevyhnutnosť

Aj napriek tomu, že ste vysiali či vysadili odolné odrody, je nutná pravidelná kontrola záhrady. Výskyt chorôb významne ovplyvňuje počasie, preto vždy po daždi porast dôkladne skontrolujte. Vlhko vyhovuje napríklad plesni zemiakovej. Naopak suché a teplé počasie praje múčnatke, ktoré okrem viniča neobíde ani uhorky. Čo sa škodcov týka, pomáha signalizácia na lepových doskách a nastielanie porastu bielu netkanou textíliou pred náletom hmyzích škodcov. Keď už nezaberá prevencia, prichádza na rad postrek. No aj tu vám odporúčame najskôr siahnuť po látkach s prírodným zložením, a len v nevyhnutnom prípade po chemikáliách.

Nech však použijete ktorékoľvek, vždy sa držte odporúčaniami uvedenými na etikete.

— Záhradkár

Zdroj: shutterstock

Výkyvom počasia, rovnako ako aj zvýšenému množstvu chorôb a škodcov najlepšie odolajú bezpochyby zdravé rastliny, ktoré netrpia nedostatkom výživy.

Významné prihnojovanie

O tomto čase už mnohí majú posadené i vysiate. Na svoj čas ešte čaká teplomilná plodová zelenina, ktorú môžu ohroziť jarné mrazíky. Pôda je teda obohatená o dôležitú jarnú dávku dusíkatého hnojiva, ktoré ste sem pridali ešte pred sejbou. V závislosti na vývoji počasia a napredovaní vegetácie bude nutné myslieť aj na prihnojenie.

Prvýkrát na začiatku nasadzovania plodov plodovej zeleniny, alebo na začiatku rastu koreňa koreňovej zeleniny či na začiatku zavinovania hlávok hlúbovej zeleniny.

— Záhradkár

Druhú dávku hnojiva stačí aplikovať vo fáze intenzívneho rastu plodov.

Zdroj: pinterest/gardenersworld.com

Pri jednotení porastu v máji vytrhávame ešte malé rastlinky s nevyvinutým korienkom.

Pretrhaním semenáčikov k vyššej úrode

Jednotenie vzídenej mrkvy, cvikly či petržlenu pôsobí na prvý pohľad drasticky. Človeku je až ľúto tak krásne vzídený porast pretŕhať, lenže ak tak neurobíte, rastliny nebudú mať na hriadke dostatok miesta. Korene mrkvy sa budú tlačiť a vzájomne prepletať. A povedzme si, deformovaná mrkva sa ťažko čistí, a to nie je pohodlné. No má to aj iné riziká.

Rastliny v prehustenom poraste nemajú dostatočný priestor, majú málo svetla, vyťahujú sa do výšky, nevytvárajú sa dostatočne vyvinuté jedince a často sú napádané aj chorobami.

— Záhradkár

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hustý porast mrkvy pretrhajte! Mladé rastlinky potrebujú na vytvorenie koreňa priestor
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      S teplom prišlo aj sucho, preto doprajte vašej zelenine toľko vody, koľko potrebuje

      Zavlažovanie

      V tomto roku sa zrejme opäť nevyhneme horúčavám a pálivému suchu. Zavlažovanie bude nutnosť. Vodu rastlinám však treba dodávať uvážene premysleným spôsobom tak, aby sa ňou neplytvalo, a aby neškodila rastlinám. Lebo aj tu platí, že všetkého veľa škodí.

      Závlaha slúži na doplnenie potrebného množstva vody pre rastliny v čase nedostatku prirodzených zrážok. Počas vegetačného obdobia aplikujeme primerané dávky vody v potrebných intervaloch, s prihliadnutím na nároky rastlín v jednotlivých fázach rastu.

      — Záhradkár

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER | 10 najčastejších CHÝB pri ZAVLAŽOVANÍ záhrady
        Zdroj: NMH/Záhradkár

        Autor článku

        Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.