7 nápadov na skladovanie úrody od vás + čarovné vrece na zemiaky
18. 9. 2019, 22:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:30)

Zdroj: Nikol KLAPKOVÁ
Skladovanie úrody s úspechom je malá veda. Chladnička je krátkodobá záležitosť, priestranná paneláková pivnica zas suchá, vlhká podzemná by mala dýchať... Všetko navyše komplikuje vhodná kombinácia druhov v spoločnom uskladňovacom priestore.
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
Galéria k článku
V minulosti zaužívané spôsoby skladovania sa dnes už nevyužívajú. Málokto má priestor a čas na výkop jám či hrobčekov. Navyše, majú jednu veľkú nevýhodu – celkom úspešne sa do nich dostanú hlodavce a zeleninu poškodzujú.
Čo sa týka pivníc, najideálnejšie sú vlhké podzemné, vybavené odvetrávacím komínom a drevenými regálmi.
Paneláková pivnica je suchá a svetlá. Koreňová zelenina v nej ľahko stratí prirodzenú čerstvosť, ktorú všetci vnímame cez jej tvrdosť. Jablká v takejto pivnici intenzívne dýchajú a rýchlejšie strácajú kvalitu. Žiaduce zatemnenie sa dá vyriešiť tieniacou clonou umiestnenou na okne, ale vetranie je pre jej polohu zložité. Z tohto pohľadu je vhodnejší priestor pod rodinným domom, kde sa môže pivnica odvetrávať cez komín s ochrannou sieťkou či jednoducho cez okienko do dvora, ktoré môžete nechať nerušene otvorené.
Človek je však tvor vynachádzavý a dokáže si pomôcť aj v paneláku, napríklad výrobou dvojvrstvovej nádoby s izoláciou z piesku. Nie je to terno, ale mrkvu v nej uchováte.
Exteriérová pivnica pod úrovňou pôdy s pevným stropom je na skladovanie najvhodnejšia. Pred uskladnením novej úrody by mala byť vydezinfikovaná roztokom z kilogramu haseného vápna a piatich litrov vody. Veľká prednosť takéhoto priestoru je možnosť jeho členenia na menšie miestnosti. Tak sa dajú vytvoriť skupiny plodín vhodných na spoločné skladovanie. Dôležitý je aj spôsob uloženia úrody. Ideálny je drevený regál z redšie uložených dosiek. Vzniknuté škáry slúžia na vetranie v blízkom okolí plodov, čo je zároveň prevencia skladových chorôb.
Spolu i oddelene
Plody s rôznym stupňom zrelosti, ale aj odlišného druhu, ba dokonca aj odrody majú svojské nároky na skladovanie. Preto si nemusia v jednej a tej istej miestnosti rozumieť, čo má za následok neželané zmeny kvality, niekedy sa stanú až nepoužiteľnými. Napríklad cibuľa ovplyvňuje chuť s ňou skladovanej úrody obsahom aromatických látok. Zemiaky dokážu pokaziť chuť jabĺk. V spoločnom priestore by ste nemali držať ani skoré odrody s neskorými či dozreté a nedozreté plody. Princíp je rozličná náročnosť na obsah plynov v priestore. Každá plodina inak „dýcha”, čím ovplyvňuje susediacu.
Špecifické nároky
Jednotlivé druhy zeleniny majú iné potreby nielen na hriadke, ale aj pri uskladnení. Snažte sa im ich zabezpečiť a vydržia v surovom stave naozaj dlho.
Kapusta
Mesiac pred zberom začínajúcim sa na konci septembra kapustu naposledy zavlažte. Takto nebudú hlávky presýtené vodou, čím sa zabráni hnilobe. Na skladovanie zberajte 2-2,5 kg hlávky aj s hlúbom zrezaným tesne nad povrchom pôdy. Ponechajte im tri obalové listy, ktoré ich budú chrániť počas skladovania a manipulácie s nimi. Ostatné listy sú prebytočné a treba ich odstrániť. Hlúb má byť na reznej ploche zasušený. Najlepšia teplota skladu je okolo 0 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 93-98 percent. Kapustné hlávky je dôležité pravidelne prekladať a vždy vyradiť choré či zvädnuté.
Cibuľa a cesnak
Povrchové suknice alebo, ak chcete šupka chránia vnútornú časť cibule pred vlhkosťou. Plodiny ani nedýchajú takou intenzitou ako ostatné. Na ich skladovanie sú vhodné suché a tmavé priestory.
Tekvice
Mali by ste ich skladovať v priestore, ktorý si udržuje konštantnú teplotu asi 10 °C. Veľmi vlhký vzduch nie je potrebný, ale tmavá miestnosť je žiaduca. Na dlhodobejšie skladovanie sú vhodné tekvice pozberané na jeseň, napríklad hokkaido.
Mrkva
Aby vám mrkva nevysychala, na jej skladovanie je dobré použiť debničku s vlhkým pieskom, do ktorého korene naukladáte naležato vedľa seba a prihrniete.
Zembag: „Čarovné“ vrece na zemiaky
V bytoch, ale aj v novších domoch, pri stavbe ktorých sa často nepočíta s vhodným podpivničením, býva veľký problém, udržať uskladnenú zeleninu v čerstvom stave dlhšie, ako pár dní. Prelomovým je však spôsob doc. Ing. Pavla Kloučka, Ph.D., z Českej zemědělskej univerzity v Prahe, ktorý využíva poznatky starých Inkov.
Prečo práve Inkovia?
Pôvodný nápad sa zrodil pri výskume, keď sa na univerzite zaoberali využitím biologicky aktívnych látok z rastlín vo farmaceutickom alebo potravinárskom priemysle. Výsledok bol, že proti pôsobeniu škodlivých mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie potravín, skvelo fungujú silice či esenciálne oleje. „Pre Inkov boli zemiaky základnou a najrozšírenejšou potravinou, preto ich museli vedieť uskladniť. Používali na to rastliny, ktoré obsahovali látky podobné, ako sú v rasci,“ vysvetľuje docent Klouček.
Vznikol zembag
Toto trojvrstvové vrece využíva silu esenciálnych olejov na lepšie uskladnenie zemiakov aj v nevyhovujúcich podmienkach, teda tam, kde je príliš veľa svetla a tepla. Vrece bráni prenikaniu svetla a tým predchádza zelenaniu a klíčeniu hľúz. Zároveň slúži na zachovanie nutričných hodnôt zemiakov a zamedzuje ich vysychaniu. Navyše ho esteticky dopĺňa vrchná jutová vrstva, ktorá je šitá na mieru v chránenej dielni. Vhodný spôsob uskladnenia bráni nielen znehodnoteniu, ale aj plytvaniu touto potravinou.
7 nápadov čitateľov na skladovanie úrody „za babku“
1. Ako náhradu pivnice na koreňovú zeleninu Martin z Prešova používa kovový kôš s vekom. Naplní ho mrkvou alebo petržlenom a zakryje. Nádobu vloží do vykopanej jamy v záhrade a na jej povrch nastelie slamu, ktorú prekryje nepremokavou plachtou.
2. Veľmi lacný a efektívny spôsob, ako skladovať cibuľu, zemiaky i koreňovú zeleninu, praktizuje Marcela z Vrútok – vedro s vekom zakopané v zemi. Spôsob je podobný kovovému košu, až na to, že do vedra treba navŕtať dierky. Po zapustení do pôdy sa opäť všetko prekryje slamou a plachtou.
3. Staré známe palety sa nevyhnú ani tejto téme. Zručný záhradkár Ivan z Turej Lúky si z nej dokáže vyrobiť minipivnicu, ako inak, vyhĺbenú do zeme. Na odizolovanie od okolitej pôdy používa veľkú nepremokavú plachtu, ktorou jamu vystelie a až potom do nej zhotoví dno a steny z paliet, z ktorých je aj kryt.
4. Katarína z Dolných Vesteníc za výbornú na skladovanie považuje dvojitú nádobu zloženú z menšieho a väčšieho hlineného črepníka. Odtokovú dierku na dne menšej nádoby upchá lepiacou páskou. Na dno nasype takú vrstvu mokrého piesku, aby okraje oboch nádob ostali v jednej rovine. Pieskom vyplní aj priestor, ktorý zvierajú steny nádob. Hotovo, už stačí len zakryť mokrým uterákom a položiť do tmavého priestoru.
(obrazok 1) 5. Stredne náročná na skonštruovanie je výroba regálu s výsuvnými policami. Stojí to však za to, úrodu máte vkusne a prakticky poukladanú v ľahko vetrateľnom priestore. Ak naň primontujete ešte kolieska, nebude problém ani s jeho premiestnením. Takto skladuje ovocie Anna z Krompách.
6. Pán Peter z Visolají skladuje mrkvu v chladnej, ale suchej pivnici v plastových vrecúškach. Tie na pár miestach prederaví na lepšiu výmenu vzduchu a zvnútra ich pokvapká vodou. Vloží do nich mrkvu a uskladní ju.
7. Tekvica hokkaido najdlhšie vydrží v tmavej miestnosti s nižšou vlhkosťou vzduchu. Roman zo Svätého Jura na jej skladovanie používa studenú a tmavú pivnicu pod domom, v ktorej teplota neklesá pod 10 °C.
Neprehliadnite :