Aj vy ste v lete nasušili HROMADU BYLINIEK? Ak varíte čaj, týmto kombináciám sa VYHNITE
13. 1. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Dokonalý pomer chutí, farieb a liečivých účinkov dnes nájdete v mnohých čajových zmesiach, ktoré sú vyhľadávané najmä v zimných mesiacoch. No namiešať si vlastný čaj z rôznych byliniek, korenia či zo sušeného ovocia, je už úplne iná liga.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Domáce miešanie vlastnoručne pozberaných a usušených byliniek sa môže zdať na prvý pohľad zložité, pretože do hry vstupujú rozmanité faktory, ako je tvar, chuť, veľkosť, váha a hlavne liečivé účinky jednotlivých byliniek. Skôr ako sa odvážite vydať na túto dobrodružnú cestu výroby vlastných čajových zmesí, premyslite si, čo od šálky voňavého čaju očakávate. Potrebujete viac odpočívať a relaxovať? Chcete posilniť imunitu, zlepšiť trávenie alebo vás trápia studené končatiny? Urobiť prvý krok je nevyhnutné, pretože ten ovplyvní výber byliniek či korenia, ktoré budete používať. Určite by bola škoda nevyužiť vrecká plné zdravia zavesené v komore.
Vzájomné pôsobenie
Bylinky môžu na seba vzájomne pôsobiť, zvyšovať, podporovať, ale aj znižovať liečivý účinok. Druhy, ktoré sa stretnú v jednej šálke, je preto potrebné vyberať starostlivo. Zdravotné benefity vami nazberaných bylín si najskôr naštudujte napríklad v herbároch. Inak by sa mohlo stať, že očakávaný účinok sa nedostaví alebo vám hrozí predávkovanie. Najmä tehotné a dojčiace ženy a deti do troch rokov by mali pitie bylinkových čajov konzultovať s lekárom či lekárnikom.
Zdroj: shutterstock
V prípade použitia sušeného ovocia je lepšie pridať ovocie sušené mrazom (lyofilizované) ako sušené v klasických sušičkách. Sušené mrazom si zachová dlhšie pôvodnú farbu aj chuť.
Bezchybné skladovanie
Pre niekoho je zber liečivých byliniek každoročnou záľubou, bez ktorej si prechádzku prírodou nevie ani predstaviť. Nezáleží na tom, či ste si ich kúpili v lekárni alebo natrhali v lese či záhrade. Vždy ich skladujte na suchom mieste a vo vhodných obaloch. Vlastnoručne nazberané bylinky by ste mali spotrebovať do ďalšej sezóny a skladovať ich v papierových či látkových vreckách, určite nie v mikroténových. Bylinka, z ktorej sa chystáte pripraviť čaj, by mala byť stále voňavá a nemala by sa rozpadať.
Zdroj: shutterstock
Neprítomnosť hmyzu a známok plesne vo vreckách s bylinkami by malo byť samozrejmosťou.
Dôležité pomery
V čajovej zmesi by mala vždy prevládať jedna hlavná bylinka, ktorú následne dopĺňajú takzvané vedľajšie. Tie sa pridávajú na zvýšenie účinkov alebo zlepšenie chuti. Ideálny pomer predstavuje tri diely hlavnej bylinky a po jednom diele vedľajších. K sušeným častiam rastlín pristupujte vždy s veľkou nehou. Nasypte ich do veľkej nádoby a ideálne ručne dobre premiešajte. Môžete využiť aj lyžicu, ale hlavne buďte jemní. Nechcete ich predsa rozdrviť na prach. Veľkosť a hmotnosť jednotlivých zložiek by mala byť podobná, pretože tie ťažké a malé prepadnú vždy na dno nádoby. Rozdielne váhové a veľkostné kategórie čajových zmesí si vždy namiešajte až tesne pred zaliatím a len na jednu porciu. Z chuťového hľadiska by hlavná (prevládajúca) zložka nemala mať príliš výraznú chuť, ostatné vedľajšie zložky by mohla prebiť. Obvykle sa do zmesi nedáva viac ako 10 percent chuťovo prevládajúcich byliniek.
Zdroj: shutterstock
Ak vám ide primárne o liečivú zmes, zvoľte ako základ jednu, maximálne dve bylinky s rovnakými či podobnými liečivými účinkami a doplňte ich bylinkami na vyladenie vône, chuti a vzhľadu.
Spôsob prípravy
Zdroj: shutterstock
Základným pravidlom pri pití bylinkových čajov je striedmosť. Ak vám bylinné čaje chutia, striedajte ich.
Do úvahy treba brať aj to, že pri príprave samotného čaju je nutné niektoré zložky pre správne vylúhovanie aj povariť (korene, kôra) a pri iných je najlepšie len krátke sparenie vodou, ktorá ani zďaleka neprešla varom (kvety). Bylinky či ovocie, ktoré majú v zmesi zvýšiť napríklad obsah vitamínu C (plody) sa niekedy dokonca macerujú zastudena. Tieto spolu do zmesí nemiešajte. V prípade, že takúto zložku v čajovej zmesi z rôznych dôvodov predsa len chcete mať, konkrétnu bylinku, ktorá výrazne vybočuje z potrieb ostatných, vylúhujte zvlášť tesne pred tým, ako chcete čaj piť a potom primiešajte k nálevu.
Zdroj: shutterstock
Čaj pre oči aj pre chuť!
- Aby bol výsledný čaj aj pastvou pre oči, pridajte do zmesi bylinky kvôli farebnému spestreniu (slez, nechtík, pľúcnik). V malom množstve sa v čaji chuťovo viac-menej neprejavia.
- Ak vám ide primárne o liečivú zmes, zvoľte ako základ jednu, maximálne dve bylinky s rovnakými či podobnými liečivými účinkami a doplňte ich bylinkami na vyladenie vône, chuti a vzhľadu.
- Základným pravidlom pri pití bylinkových čajov je striedmosť. Dlhodobé užívanie jedného druhu môže organizmu skôr uškodiť, preto nepite takýto čaj viac ako dva týždne a urobte si vždy prestávku. Ak vám bylinné čaje chutia, striedajte ich.
- V prípade použitia sušeného ovocia je lepšie pridať ovocie sušené mrazom (lyofilizované) ako sušené v klasických sušičkách. Sušené mrazom si zachová dlhšie pôvodnú farbu aj chuť.
Nevhodné kombinácie
- Ak si chcete namiešať zmes, po ktorej sa vám bude dobre zaspávať, použite rumanček kamilkový a medovku lekársku. Určite k nim však nepridávajte rozmarín lekársky, ktorý má povzbudzujúce účinky.
- Do čaju na zahriatie nepochybne patrí škorica, ďumbier či kurkuma. Bolo by teda nezmyselné k nim pridať mätu piepornú, ktorá má ochladzujúci účinok.
- Rovnako tak do čajovej zmesi na poriadne vypotenie pri chrípke a prechladnutí z bazy čiernej nebudete pridávať šalviu lekársku, ktorá poteniu bráni.
- Ak vás trápi suchý, dráždivý kašeľ, príznaky zmiernia napríklad podbeľ lekársky či lipa malolistá, a preto by ste ich nemali kombinovať s bylinkami, ktoré podporujú vykašliavanie, ako je dúška tymianová alebo divozel veľkokvetý.
Zdroj: shutterstock
Zistite, ako dobre sa vyznáte v sile bylinkových čajov a ktoré bylinky by ste mali mať vždy po ruke!
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.