Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Pripravte si chutné HUBOVÉ korenie takto jednoducho! Zdroj: NMH/Záhradkár
Zásada 1: Pred varením ich namočte
Predtým, než sa huby rozhodnete variť, sa odporúča namočiťich na niekoľko hodín do vody. Vďaka tomuto triku zmäknú a budú uvarené rýchlejšie, než bez predchádzajúceho namočenia. Pri namáčaní použite len minimálne množstvo vody, ktorú nevylievajte a radšej ju použite aj pri varení. Huby si tak zachovajú svoju chuť a vôňu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Hubárska sezóna je v plnom prúde: Viete, na čo si dať pozor? Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky
Zásada 2: Spracujte ich hneď
Po príchode z lesa sa všetky pozberané huby vždy snažte hneď spracovať. V prípade, že ich máte viac, ako stihnete zužitkovať ešte v ten deň, zvyšok uložte do chladničky, prípadne krátko predvarte a na druhý deň určite spracujte.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Sú zberatelia, napríklad húb, ktorí sa uspokoja aj s menším "úlovkom" Zdroj: FB / Hríby & Huby Slovensko
Zásada 3: Pozor na surové!
Húb, ktoré možno konzumovať v surovom stave, je veľmi málo. Je medzi nimi napríklad rýdzik surovičkový (Lactarius volemus) a rôsolovec červený (Guepinia helvelloides).
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Nie každý schvaľuje masové zbieranie lesných plodov v podaní bezohľadných "hubárov" Zdroj: FB / Hríby & Huby Slovensko
Zásada 4: Varte ich dlhšie
Tepelná úprava húb nesmie byť kratšia ako 15-20 minút. Tvrdšie druhy, napríklad kuriatka, podpňovky či modrajúce huby, treba variť či dusiť aspoň 25-30 minút.