Reklama

HUBY treba VARIŤ minimálne toľkoto minút, inak budú jedovaté!

V domácich podmienkach zberáte tri až štyri úrody, ktoré v  optimálnych podmienkach narastú za dva až tri mesiace.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Hubačky sú v tomto období veľmi obľúbené. Na toto si však pri spracovaní húb varením dajte pozor!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Pripravte si chutné HUBOVÉ korenie takto jednoducho!
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Zásada 1: Pred varením ich namočte

    Predtým, než sa huby rozhodnete variť, sa odporúča namočiť ich na niekoľko hodín do vody. Vďaka tomuto triku zmäknú a budú uvarené rýchlejšie, než bez predchádzajúceho namočenia. Pri namáčaní použite len minimálne množstvo vody, ktorú nevylievajte a radšej ju použite aj pri varení. Huby si tak zachovajú svoju chuť a vôňu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Hubárska sezóna je v plnom prúde: Viete, na čo si dať pozor?
      Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky

      Zásada 2: Spracujte ich hneď

      Po príchode z lesa sa všetky pozberané huby vždy snažte hneď spracovať. V prípade, že ich máte viac, ako stihnete zužitkovať ešte v ten deň, zvyšok uložte do chladničky, prípadne krátko predvarte a na druhý deň určite spracujte.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Sú zberatelia, napríklad húb, ktorí sa uspokoja aj s menším "úlovkom"
        Zdroj: FB / Hríby & Huby Slovensko

        Zásada 3: Pozor na surové!

        Húb, ktoré možno konzumovať v surovom stave, je veľmi málo. Je medzi nimi napríklad rýdzik surovičkový (Lactarius volemus) a rôsolovec červený (Guepinia helvelloides).

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nie každý schvaľuje masové zbieranie lesných plodov v podaní bezohľadných "hubárov"
          Zdroj: FB / Hríby & Huby Slovensko

          Zásada 4: Varte ich dlhšie

          Tepelná úprava húb nesmie byť kratšia ako 15-20 minút. Tvrdšie druhy, napríklad kuriatka, podpňovky či modrajúce huby, treba variť či dusiť aspoň 25-30 minút.

          Vyberáme pre vás niečo PLUS