Reklama

Ak budete vyberať v obchode zeleninu, na toto si dávajte POZOR!

Zeleninu zjedzte celú, odstraňujte iba tvrdé alebo zvädnuté časti.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Viete, na čo si pri výbere v zeleniny v obchodoch či na trhoch treba dať pozor?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Jedálniček podľa KRVNÝCH skupín: Ktoré OVOCIE a ZELENINA je pre vás ideálna?

    Cibuľa

    Cibuľa by mala mať vždy suchú šupku bez hnedých škvŕn a s rovnomerným zafarbením. Vyberajte si cibuľu bez výhonkov a vyhýbajte sa kusom, ktoré sú príliš vlhké alebo zapáchajúce. 

    Avokádo

    Známkou kvality je rovnaká šupka bez známok kazov. Tvrdé avokáda nemusia byť vždy problém. Keď ich položíte k banánom, za pár dní dozrejú a zmäknú. Ak ste si kúpili príliš mäkké a potrebujete ešte nejaký čas na prípravu pokrmu, uskladnite ho v chladničke, proces zrenia sa tým spomalí. Zrelosť avokáda zistíte podľa stopky. Keď ju odstránite, zelená farba pod ňou naznačuje nedozreté, žltá dozreté a hnedá prezreté avokádo.

    Zdroj: Shutterstock

    Mrkva

    Mrkva, podobne ako ostatné koreňové druhy zeleniny, by mali mať pevné a husté jadro. Zlou známkou je zošúverenie. Rovnako sa vyhnite mäkkej zelenine. Jasná zelená vňať je dobrým znakom. Jej sfarbenie by malo byť rovnomerné.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Skutočne zdravá! Budete sa čudovať, čo ponúka obyčajná mrkva

      Zemiaky

      Dobre tvarované zemiaky sú známkou kvality. Nevyberajte si také, ktoré majú drobné klíčky a rovnako sa vyhnite aj mäkkým zošúvereným kusom. Zemiaky by tiež nemali mať oká a zelené škvrný.

      Zdroj: Shutterstock

      Rajčiaky

      Jej farba by mala byť rovnomerná a šupka pevná, bez prasklín. Koža, podobne ako na paprike, by mala byť lesklá. Nekupujte príliš mäkké kusy.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER: Ako na dokonalé paradajky? Toto sú overené rady!

        Špenát

        Špenátové listy sú najlepšie, ak sú malé a čerstvé. Celkovo šalátové listy by mali byť sviežej zelenej farby, mali by voňať a ich povrch by nemal mať známky hnedých škvŕn. Listy by nemali byť nikdy zvädnuté.

        Zdroj: profimedia.sk

        Špenátové listy sú najlepšie, ak sú čerstvé.

        Brokolica

        Ružičky brokolice by mali mať rovnomerné sfarbenie a usporiadané husto vedľa seba. Žltá farba pri brokolici naznačuje prezretie. Hlúb by mal byť pevný a bez škŕn. Vyberajte si brokolicu bez neporušenej hlávky. Aj vonkajšie listy by mali byť svieže bez známok uvädnutia. Dobré je všímať si aj rez, ktorý nám napovie, či bola brokolica čerstvo odrezaná alebo na pulte už pár dní leží.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Chutná brokolica mnohých prekvapí svojimi účinkami

          Stopkový zeler

          Dôležité je všimnúť si, či má zeler hnedé škvrny na stopkách. V takomto prípade je lepšie sa mu vyhnúť. Pevné stonky a rovnomerné sfarbenie je známkou kvality.

          Zdroj: Profimedia

          Všímajte si, či nemá zeler na stopkách škvrny. Takému sa vyhnite.