Žalude, plody dubov, patrili kedysi k súčasti stravy našich predkov. Potom sa na ne zabudlo, je to však veľká škoda! Obsahujú 37 % škrou, podobne ako zemiaky, preto ešte pred príchodom zemiakov tvorili ich náhradu. Obsahujú navyše rastlinné oleje, sacharidy, tuky a bielkoviny, vitamíny skupiny B, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík a ďalšie minerály. Žalude pomáhajú pri hnačke, žalúdočných problémoch, pôsobia protizápalovo.

Zemiaky však aj po príchode na našej územie neboli obľúbené, ľudia im totiž neverili. Mali zafixované, že všetko, čo rastie pod zemou, je zlé. A tak s konzumáciou žaluďov neprestávali. Až neskôr, keď sa zemiaky udomácnili, ľuďom bolo pohodlnejšie konzumovať to, čo si dopestovali než to, čo museli zbierať v lesoch. Starí Gréci a Japonci jedli žalude v obdobiach hladomoru.
Nejedzte ich neupravené. Radšej!
Síce závisí od druhu ale väčšina žaluďov obsahuje taníny. Hlavne dub letný a dub zimný. Tie pôsobia trpko a spôsobujú stŕpnutie jazyka, preto ich nekonzumujte hneď po zbere. Taníny je možné odstrániť napríklad dlhším premývaním a máčaním vo vode. Ide približne o dobu 48 hodín, kedy najmenej 3x denne vymieňajte vodu. Minimálne dovtedy, kým nebude voda číra.

Druhou možnosťou ako odstrániť taníny zo žaluďov je pridanie do vody, v ktorej ich máčate, kúsok droždia. Kvasinky dokážu triesloviny rozložiť, a tak stačí žalude premyť len dva až trikrát. Či sa triesloviny zo žaluďov vytratili zistíte tak, že ich ochutnáte. Ak nie sú horké a trpké, taníny sú preč.
Využitie je celkom pestré
Ich pražením sa z nich stáva náhrada kávy. Zo žaluďov je možné pripraviť si placky, kašu a dokonca aj múku. Po prvých mrazoch sa stávajú najstráviteľnejšími. Zo žaluďovej múky je možné pripraviť cekom úspešne bezlepkový chlieb. V Južnej Kórei sa z nich pripravuje želé s názvom dotorimuk. Okrem toho sa zo žaluďovej múky pripravuje aj dotori guksu, kórejské rezance.

V 17. storočí sa šťava extrahovaná zo žaluďov podávala na alkoholovú opicu. Indiáni pripravujú zo žaluďov polievky a v gastronómii sa využívajú ako vhodná príloha k lososovi, morským plodom a morským riasám. Múka zo žaluďov je veľmi dobrá je v perníkovom ceste či v brownies, pretože má orieškovú príchuť.
Pripravte si múku
Žalude sparte, olúpte a poriadne umyte v štyroch až šiestich várkach vrelej vody. Vždy ich nechajte máčať asi pol hodiny. Opakujte, kým voda prestane byť hnedá, je to signál, že sa vyplavil horký tanín. Potom žalude usušte a na panvici opatrne upražte dohneda. Nakoniec ich pomeľte v mlynčeku na kávu. Zo zmesi môžeme piecť alebo si z nej variť bezkofeínovú kávu.
