Vlastné multivitamíny
Samotné klíčky, ale aj samotné naklíčené semienka sú veľkou zásobárňou cenných vitamínov aj minerálov. Už našim predkom pomáhali prežiť kruté obdobie zimy. Dnešná populácia ich pre ich neuveriteľnú prospešnosť začína opäť zaraďovať do svojho jedálnička.
Konzumácia klíčkov dodá množstvo energie. Ďalej pomáhajú bojovať s radom civilizačných chorôb a v neposlednom rade podporujú metabolizmus a očistu organizmu. Otázka teda nie je či klíči, ale ako klíčiť správne a zdravo?

Začíname s klíčením
Na prvé pokusy vám postačí aj miska s vatou. Ak vás to chytí a začnete klíčiť pravidelne, určite sa oplatí kúpiť si klíčiacu misku, čo ich klíčenie ešte viac uľahčí. Vo vate je totiž potrebné dbať na to, aby klíčky neostávali premočené a nevznikali plesne. Prípadne je možné nechať semienka klíčiť aj bez substrátu, v zaváraninovom pohári s dierkami.
Ideálom je nakličovacia miska. Dá sa kúpiť do pár eur, vydrží vám roky a sama pomocou systému pretekania vody eliminuje vznik plesní. Klíčiaca miska má štyri poschodia. Tie najvyššie tri sú určené priamo na pestovanie, najspodnejšie poschodie slúži ako nádoba pre vodu. Takže všetko bezpečné a jednoduché.

Zvládnu to aj deti
Nielenže zvládnu, dokonca bude pre nich výroba klíčkov zábavou. Uvidíte, že ak si ich samy, alebo s vašou pomocou vypestujú, omnoho radšej ich budú aj konzumovať a vy ich už na zeleninu nebudete musieť presviedčať.
Semienka na klíčenie najskôr umyjeme, najlepšie v sitku. Potom ich rovnomerne rozprestrieme na vatu, alebo na pochodia klíčiace misky a zalejeme vodu. Klíčky zalievame zhora . Každý deň vyberieme klíčiace výhonky a celé ich umyjeme pod tečúcou vodou.
Tu je skvelé mať práve klíčiacu misku, alebo zaváraninový pohár, kde to ide ľahko. Vo vate sa vám to nepodarí a preto sa zvyšuje riziko vzniku patogénov. Klíčiacu misku s klíčkami umiestnime na slnečné miesto a o pár dní budete zberať úrodu.

Čo klíčiť?
Na pestovanie klíčkov sa hodia skoro všetky tradičné druhy obilia, ako pšenica, raž či špalda, ale aj strukoviny ako hrášok, šošovica, sója, mungo. Na klíčenie môžete využiť aj semená strukovín, ktoré máte práve doma. Len je potrebné skontrolovať, aby boli nemorená. A ak budú v BIO kvalite, tým lepšie.
Samozrejme je potrebné klíčiť len semená, ktoré je možné konzumovať surové. Napríklad z faule sa hoci na klíčenie práve len drobná mungo. Bežná fazuľa môže byť až jedovatá a minimálne by váš tráviaci trakt potrápila. Preto pozor.