Reklama

Ako skladovať jablká, aby boli chrumkavé a šťavnaté aj v zime

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Hoci sú neskoré odrody jabĺk vhodné na uskladnenie, nie vždy sa ich podarí udržať chutné, šťavnaté aj počas zimných mesiacov. Poradíme vám, čo by ste mali splniť, aby boli skladované jablká čo najlepšie.

Niektoré odrody jabĺk sú skoršie, vhodné najmä na priamu konzumáciu alebo krátkodobé skladovanie. Tie neskoré odrody netreba hneď skonzumovať, môžete ich uskladniť v pivnici a pochutnať si na čerstvých jablkách takmer až do jari.

Na uskladnenie treba vyberať len zdravé a pekné kúsky, tie vydržia uskladnené aj niekoľko mesiacov. Dôležité je, aby ste jablká neskladovali blízko zeleniny. Vhodná teplota sa pohybuje okolo 6 °C, vzdušná vlhkosť by mala byť asi 80 až 90 °C.

V takýchto podmienkach ostane šupka hladká a dužina pevná, šťavnatá. Ak bude v miestnosti suchšie, hrozí, že sa jabĺčka "zošuveria", pokožka ostane vráskavá, dužina zmäkne.

Dôležité je vetranie

Keďže jablká podobne ako hrušky "dýchajú" a uvoľňujú etylén, treba skladovacie priestory pravidelne vetrať. Etylén totiž znižuje skladovateľnosť plodov, a to je škoda.

Vhodný čas na vetranie je napríklad sychravá noc. Vlhký chladný vzduch (nie však mráz) je v pivnici vítaný.