Kôra
- Krušina jelšová: Krušina rastie v lesnej burine, na stráňach či pri potokoch. Skoro na jar sa zbiera kôra. Sušená sa používa ako prírodné preháňadlo, pretože obsahuje antrachinóny, horčiny a ramnocerín.
- Dub letný: Statné a mohutné stromy, z ktorých sa zbiera dubová kôra. Hlavne z mladých stromov, najviac 20-ročných. Kôra obsahuje triesloviny, kyseliny, kvercit a živicu. Používa sa na prípravu rôznych mastí či liečivých čajov. Má prudko zvieravé účinky a utišuje krvácanie. Práve preto sa používa aj pri hemoroidoch. Tiež je vhodná proti poteniu nôh.

zdroj: Shutterstock
Koreň
- Lopúch: Koreň lopúcha obsahuje triesloviny, sliz, silicu a inulín. Má močopudné a potopudné účinky. Používa sa pri liečení rán, ekzémov a je vhodný aj ako podpora rastu vlasov.
- Ihlica tŕnistá: Koreň tejto rastliny sa zbiera dvakrát ročne, a to buď na jar alebo na jeseň. Celá staršia rastlina sa vyrýľuje a zberá sa podzemok spolu s bočnými koreňmi. Po usušení sa používa na prípravu liečivých čajov. Má močopudné účinky.
- Kuklík mestský: Podzemok tejto trvácej byliny obsahuje voňavú silicu pripomínajúcu vôňu klinčeka. Podzemok sa používa na prípravu čajov, nálevov alebo odvarov. Má zvieravé a sťahujúce účinky, pôsobí proti hnačke. Niekedy sa používa aj do jedál ako náhrada klinčeka.
- Púpava lekárska: Koreň púpavy sa zberá hneď na jar, pred rozkvitnutím púpavy. Po očistení a usušení je významnou náhradkou kávy. Má zlčopudné a močopudné účinky a zastavuje krvácanie.
- Puškvorec obyčajný: Podzemok puškvorca sa zo stojatých alebo tečúcich plytkých vôd zbiera vidlami alebo čakanmi. Sušené majú liečivý účinok pri tráviacich ťažkostiach. Puškvorec sa využíva aj v cukrárstve či pri výrobe ústnych vôd alebo ako prísada do pást na zuby.
- Nátržník rovný: Zber podzemku je vhodný na jeseňa alebo na jar. Po usušení má horkú chuť ale vôňou pripomína ruže. Má zvieravý a sťahujúci účinok, je vhodný pre zastavenie krvácania. Používa sa aj na výrobu tinktúr, odvarov a extraktov.
- Pýr plazivý: Jeho podzemok je ideálne zbierať na jeseň, avšak môže sa aj na jar, keď z neho čerstvo začínajú vyrastať steblá. Usušený pôsobý močopudne, v ľudovom liečiteľstve ho používajú aj pri kataroch priedušiek a na odhlieňovanie.

zdroj: Shutterstock
Kvet
- Prvosienka jarná: Kvety prvosienky je potrebné sušiť veľmi opatrne, nemali by zozelenieť. Obsahujú saponíny, flavóny, karotén. Rozpúšťajú hlienky, pripravujú sa aj vo forme čajov.
- Sedmokráska obyčajná: Niekedy začína kvitnúť už pod snehom, no jej hlavným obdobím kvitnutia je od jari až do neskorej jesene, niekedy až zimy. Kvety bez stopiek sa usušia a používajú sa na odhlieňovanie. Majú zvieravé účinky, používajú sa pri pľúcnych chorobách, proti krvácaniu a tiež na kožné vyrážky.
- Trnka obyčajná: Kvety trnky voňajú ako horké mandle. To preto, že obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej a benzaldehydu. Kvety sa zberajú po dozretí tak, že ich priamo z keru striasame. Majú močopudné a preháňavé účinky, tiež sa používajú pri odhlieňovaní. Čaj sa pije aj pri kožných vyrážkach či na uvoľnenie kašľa.

zdroj: profimedia.sk
Listy a vňať
- Pečeňovník trojlaločný: Názov tejto rastliny vznikol z listov, na ktorých sú škvrny pripomínajúce chorú pečeň. A práve na chorú pečeň sa kedysi listy používali podobne, ako na zastavenie krvácania. Dnes už vieme, že listy pečeňovníka majú močopudné účinky. Zbierajú sa iba mladé, v období jari. Staré a zhnednuté listy z minulej sezóny, ktoré sa nachádzajú na podzemku, nezbierame.
- Púpava lekárska: Mladé listy sa môžu jesť ako zdravý šalát. Obsahujú mnoho vitamínu C. Obsahujú horčinu, triesloviny, inulín a ďalšie zložky.
- Lastovičník väčší: Lastovičník dostal názov podľa lastovičiek, ktoré prilietajú a odlietajú presne vtedy, keď lastovičník kvitne. Obsahuje dráždivú oranžovožltú mliečnu šťavu, latex. Lastovičník sa používa aj ako jed na vošky v záhrade. Má nepríjemný zápach a ostrú horkú chuť.
- Pľúcnik lekársky: Vňať sa zbiera v čase kvitnutia, takže hneď na začiatku jari. Vždy sa zbiera odrezávaním, nie trhaním. Obsahuje triesloviny, kyselinu kremičitú, živicu a sliz. Má odhlieňovacie účinky, uľahčuje vykašliavanie a používa sa na prípravu čajov či odvarov.
- Marinka voňavá: Sušená odrezaná vňať vonia, a preto sa používa na prevoňanie prádla, tabaku či ovocia. Má močopudné, žlčopudné a upokojujúce účinky. Pozor však na množstvo, marinka obsahuje kumarín, ktorý je vo väčších dávkach toxický.

zdroj: SHUTTERSTOCK