Bez CHLADNIČKY a stále ČERSTVÉ: Ako si gazdinky zabezpečili zásobu vajec NA ZIMU?
15. 11. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
V minulosti nemali gazdinky možnosť uchovávať vajcia v chladničke, a preto si museli vedieť poradiť inak. Vajcia ukladali do múky, pilín, sena alebo obilia, kde vydržali čerstvé mnoho týždňov.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Vajcia sa od slepačieho trusu nikdy neumývali, ale existoval iný spôsob, ako ich udržať dlhšie čerstvé. Základom konzervácie je upchať póry na škrupinke. Čím je vajce staršie, tým viac vzduchu obsahuje. Z tohto dôvodu staré pláva na hladine, zatiaľ čo to čerstvé klesá na dno. Tie, ktoré si chcete odložiť na zimu, musia byť úplne čerstvé! Je dôležité vedieť, že konzervované vajcia nemôžete použiť rovnako ako čerstvé. Využijete ich pri pečení a na obaľovanie jedla.
Do vodného skla
Už aj ľudia v minulosti ho používali na konzerváciu vajec. Ide o roztok kremičitanu sodného, ktorý kúpite v drogérii. Vajcia poukladajte do väčšieho päťlitrového zaváracieho pohára. Kúpený roztok zrieďte s prevarenou vychladnutou vodou v pomere 1 : 8 (0,5 l vodného skla a 4 l vody).
Zdroj: shutterstock
Či už použije na uskladnenie vajec roztok vodného skla, alebo iné dostupné metódy, vždy je dobré použiť čo najčerstvejšie vajcia. Pokiaľ si nie ste ich čerstvosťou istí, stačí ich ponoriť do pohára s vodou. Čerstvé vajíčko sa ponorí na dno, staršie bude plávať.
Získaný roztok by mal mať slabožlté sfarbenie bez zápachu. Zalejte ním vajcia v pohári, uzavrite a uskladnite na chladnom a tmavom mieste. Roztok môže časom začať vysychať, preto treba do pohára neskôr doliať vodu. Takto konzervované vajcia vám vydržia až jeden rok. Môžete ich použiť na varenie aj pečenie.
Do pšenice
Nie je to síce bežný spôsob, ako skladovať vajcia, ale môžete ho vyskúšať. Na dno debničky nasypte vrstvu pšeničných zŕn z tohtoročnej úrody. Poukladajte do nej vajcia tak, aby sa vzájomne nedotýkali, potom ich úplne zasypte pšenicou a na ňu potom poukladajte ďalšie vajcia. Takto jednotlivými vrstvami zaplníte celú debničku, ktorú treba uložiť do chladnej a tmavej miestnosti.
Zdroj: Shutterstock
V minulosti nemali gazdinky možnosť uchovávať vajcia v chladničke, a preto si museli vedieť poradiť inak.
Do tuku
Škrupina sa potierala tukom, najčastejšie bravčovou masťou. Vajíčka umyte octom a naukladajte do pohára. Zalejte olejom alebo masťou. Vajíčka vydržia aj rok, no použitý olej alebo masť radšej vyhoďte.
Zdroj: shutterstock
Vajcia sa od slepačieho trusu nikdy neumývali, ale existoval iný spôsob, ako ich udržať dlhšie čerstvé.
Do mrazničky
Mrazené vajcia využijete najmä pri varení či pri pečení do ciest. Musíte však oddeliť žĺtky a bielky a zamraziť ich zvlášť. Vajcia vždy zmrazujte v množstve, ktoré použijete naraz. Môžete ich naliať napríklad do nádobiek na ľad a potom pred pečením rozmraziť už len jednotlivé porcie. Bielky sa zamrazujú bez úpravy, no žĺtky môžete podľa budúceho spôsobu použitia mierne osoliť alebo osladiť.
Zdroj: shutterstock
Praktický tip: Žĺtky majú tendenciu v mrazničke hrudkovatieť alebo vysychať, a preto je dobré do nich vmiešať soľ alebo cukor. Podľa toho, na čo ich neskôr chcete využiť.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.