Prvé zbery

Hneď ako sa na začiatku jari pôda zohreje na teplotu 5 až 10 °C, ukončite zber mrazuvzdornej zeleniny, odstráňte ju zo záhona a na jej miesto vysejte skorú mrkvu – karotku, ktorá je na zber pripravená asi o 90 až 100 dní. Na pestovanie v ťažkých pôdach sa osvedčili odrody ‘Aron F1’ s kratším valcovitým koreňom alebo ‘Rondo’ s okrúhlym. V dobre priepustných, hlinito-piesočnatých pôdach nesklamú odrody ‘Marion F1’ a obľúbená ‘Nantes’. Vedľa mrkvy pokračujte výsadbou cibule sadzačky, napríklad červenej ‘Karmen’ alebo najpestovanejšej žltej odrody ‘Všetana’. Počas jari si pochutíte aj na tradičnom jemnom šaláte hlávkovom ‘Král Máje’, ktorý môžete vysiať priamo na záhon alebo si dopestovať priesady a vysadiť ich v spone 25 x 25 cm. Za ním budú nasledovať chrumkavé odrody skorých reďkoviek ako ‘Ester’, ‘Faraon’, ‘Kvarta’, ‘Duo’ alebo valcovitá ‘Slovana’. Vyznačujú sa veľkou odolnosťou proti praskaniu, vybiehaniu do kvetu či tvrdnutiu buľvičiek. V strede hriadky vznikne miesto na dva rady lahodného hrachu siateho ‘Havel’. Nasleduje rukola ‘Wild Rocket’ s hlboko zúbkovanými tmavými listami. Nezabudnite ani na tradičnú a overenú odrodu špenátu ‘Matador’. Na čerstvých listoch si pochutnáte už o šesť týždňov. Na okraj hriadky vysaďte priesady skorého fialového kalerábu ‘Ballot F1’ alebo ‘Blankyt’.