Reklama

BYLINKOVÝ KALENDÁR: Čo zberať v apríli? + NÁVOD na prípravu liečivých tinktúr

Bylinkové rady na apríl

Zdroj: facebook.com/fytomama

Reklama

Apríl vás nástojčivo a inštinktívne láka vyjsť von, uzemniť sa, pohrabať sa v pôde alebo len tak ísť na prechádzku a pozorovať, ako príroda rastie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Správna príprava BYLINKOVÉHO ČAJU v štyroch krokoch: TOTO asi robíte zle aj vy!

    Nie nadarmo je práve 22. apríl Dňom zeme. S vedomím, že zem nepatrí ľuďom, ale ľudia zemi, môžete začať spoznávať liečivú silu prírody, popri zbere byliniek pozbierajte aj odpadky, ktoré do nej rozhodne nepatria. Ku košíku si preto nezabudnite pribaliť aj vrece na odpadky. Aj takto symbolicky a prakticky si môžete uctiť Deň zeme.

    Keď sa prechádzam aprílovou lúkou a z diaľky zazriem hustý fialový koberec, srdce mi poskočí podobne, ako keď zočím dúšku materinu. Nenápadný fialový kvietok so zaujímavou vôňou si možno na prvý, druhý či tretí pohľad ani nevšimnete. Tŕňom v oku je však vyznávačom anglických záhrad, ktorí ho nemajú vraj v láske a nazývajú ho pupencom. Nie, nie je to burina. Ani pŕhľava, ani hluchavka, ani zbehovec. Vonia ako zmes mäty a šalvie, s príjemným „buketom“ dúšky materinej. Chutí tak trocha pikantne. Reč je o zádušníku brečtanovitom (Glechoma hederacea), v súčasnosti dosť zabudnutej bylinke. Jeho účinky využívali už naši predkovia na liečenie prieduškovej astmy (záduchu), z čoho je odvodený aj jeho názov.

    Možno si ho pomýliť

    Zádušník je nenápadná, plazivá rastlina kvitnúca fialovými kvetmi, ktorú si môžete ľahko pomýliť so zbehovcom plazivým, s hluchavkou purpurovou alebo škvrnitou (patrí totiž do čeľade hluchavkovitých) a v období, keď nekvitne, sa ponáša na pŕhľavu. Spoľahlivým poznávacím znakom je jeho typická vôňa a srdcovitý tvar listov. Zádušník môže byť nízky, v tôňach a na okrajoch lesa však jeho výška môže dosiahnuť až 20 cm. Zberajte ho od apríla do júna, a to vždy opatrne, aby ste nevytrhli jemné plytko rastúce korene.

    Liečivé účinky zádušníka

    Obsahuje triesloviny, horčiny, silicu, cholín, organické kyseliny a minerálne soli. Je výborným pomocníkom pri:

     

    • respiračných ochoreniach (zápaly horných dýchacích ciest a chronická bronchitída)
    • ťažkostiach žalúdka a čriev (hnačka)
    • problémoch s obličkami, zápale močových ciest a mechúra
    • chorobách ústnej dutiny (používa sa ako kloktadlo)
    • ekzémoch a kožných vyrážkach (na omývanie hnisavých rán)

    Zádušník v kuchyni

    Je osviežujúci, mierne horkastý s akcentom mäty, mladé listy obsahujú veľa vitamínov a priaznivo vplýva na tráviacu sústavu (pomáha pri nadúvaní a poruchách trávenia). Zlepšuje látkovú výmenu, je vhodným a krásnym spestrením jarných polievok či šalátov. Je skvelou alternatívou bežne používanej petržlenovej vňate.

    Sirup do letného mojita

    Z tejto úžasnej bylinky si môžete spraviť sirup, ktorý využijete nielen v prípade respiračných ochorení na osladenie čaju. Keď si budete chcieť pripomenúť vôňu jari počas horúceho leta, pripravte si osviežujúci nápoj.

     

    Budete potrebovať:

    • 2 l zádušníka (kvety aj vňať)
    • 2 l vody
    • biocitróny
    • 1 kg cukru (biely alebo trstinový)
    • 4 lyžičky kyseliny citrónovej

     

    Zádušník a plátky citróna zalejte zovretou vodou. Lúhujte približne 24 hodín. Výluh preceďte cez čistú gázu. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Nechajte zovrieť. Následne prelejte do sterilizovaných uzatvárateľných pohárov alebo fľaštičiek.

    Čítajte, ktoré ďalšie bylinky by nemali zostať bez povšimnutia a objavte silu liečivých tinktúr >>>

    Aprílové tinktúry

    Ich výroba nie je zdĺhavá a liečba tinktúrami je šetrná a účinná. Nepoškodzuje ľudský organizmus a je vhodná aj v prípade prevencie. Tinktúry z bylín obsahujú aktívne látky, ktoré sa do macerátu dostanú z rastliny pomocou liehu. Osvedčená je pŕhľavová (na posilnenie vlasových korienkov) a zo smrekových výhonkov (na reumu a kŕče).

    Dávkovanie tinktúr

    Bylinné tinktúry: Užíva sa väčšinou po 15 kvapiek trikrát denne, ak nie je na fľaštičke uvedené inak.

     

    Púčikové tinktúry: Jednu kvapku na 1 kg hmotnosti rozdeľte na dve až tri dávky počas dňa. To znamená, že ak vážite 60 kg, dennú dávku 60 kvapiek si rozdelíte na tri dávky po 20 kvapiek alebo na dve dávky po 30 kvapiek.

    Tinktúra zo smrekových výhonkov na vonkajšie použitie lieči:

    • reumu a reumatické zápaly v tele
    • bolesti a opuchy kĺbov
    • bolesti spôsobené ochoreniami a poraneniami pohybového aparátu
    • svalové kŕče
    • tenisový lakeť a syndróm karpálneho tunela

    Zdroj: facebook.com/fytomama

    Tinktúra obsahuje alkohol, neužívajte ju pred jazdou autom. Deti, tehotné a dojčiace ženy by tinktúru nemali užívať vôbec.

    Žihľavová tinktúra:

    • podporuje rast vlasov a zastavuje ich vypadávanie
    • podporuje obranyschopnaosť
    • detoxikuje organizmus
    • podporuje a prečisťuje trávenie
    • podporuje metabolizmus
    • prečisťuje krv a podporuje jej tvorbu
    • eliminuje kyselinu močovú z tela
    • odstraňuje bolesti kostí a kĺbov
    • podporuje a regeneruje pokožku
    • eliminuje kožné choroby

    8 pravidiel výroby tinktúr

    1. Ideálny pomer hmotnosti rastliny k objemu alkoholu pri mäkkých častiach rastlín (vňať, listy, kvety) je 1 : 3 až 1 : 5.
    2. Ideálny pomer hmotnosti rastliny k objemu alkoholu v prípade koreňov, kôry a plodov je 1 : 1 až 1 : 3.
    3. Percento použitého alkoholu závisí od rastliny (napríklad pri kvetoch so živicami – nechtík lekársky – je potrebné vyššie percento).
    4. Všetky časti rastliny musia byť úplne ponorené do výluhu.
    5. Pri výrobe tinktúry z listov je potrebné ju pravidelne pretrepávať.
    6. Doba macerácie je spravidla 10 až 14 dní.
    7. Macerujte pri izbovej teplote.
    8. Po prefiltrovaní macerátu cez gázu/tkaninu uskladňujte v tmavom skle (v žiadnom prípade v plastovej ani kovovej nádobe).

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Odmalička som sa v prírode cítila akosi lepšie a v ranej mladosti som rozoznávala veľké množstvo liečivých bylín a rastlín. Spolu s Jankou Strmeňovou okrem výletov do prírody robíme tvorivé dielne zamerané na výrobu prírodných produktov, píšeme e-knihy (nielen) pre mamy o zaujímavých bylinkových témach.