Pažítka po celý rok: Ako na to?
Vybratý trs určený na rýchlenie vyrýľujte zo záhona a rozdeľte na niekoľko menších častí. Ponechajte ho na suchom mieste. Zima a mráz urýchlia zaťahovanie listov a ukladanie živín do koreňov, z ktorých bude rastlina čerpať energiu počas pučania.
Od konca novembra už môžete začať s jej rýchlením a postupne ju prenášať do tepla. Jednotlivé trsy nakrátko ponorte do vody s teplotou 30 – 35 °C, aby sa prerušil vegetačný pokoj rastlín.
Výhonky pažítky skráťte a vysaďte ju do pripraveného črepníka, ktorý umiestnite na svetlé miesto s izbovou teplotou. Primerane zalievajte. Za 10 – 20 dní už môžete novú čerstvú pažítku rezať.
Po druhom alebo treťom zbere je už trs vyčerpaný a vyrastené listy nebudú také chutné. Rastlinu môžete však aj naďalej pestovať a na jar vysadiť na záhon. Pri treťom zbere si vysaďte nový trs a začnite ho opäť rýchliť. Podobne môžete pestovať aj niekoľko koreňov petržlenu či cibuľu.