Čas sa kráti, s rezom viniča si treba švihnúť! Zaťaženie kra prispôsobte požiadavkám produktu
11. 2. 2025, 18:00

Zdroj: shutterstock
Vinič sa smie tvarovať počas celej zimy, dôležité je vystihnúť dni bez mrazu, kedy hrozí zlomenie letorastov. Ak ste sa krom doteraz nevenovali, je najvyšší čas, termín, do ktorého je treba rez stihnúť sa blíži. A to nehovoriac, že oteplenie môže prísť skôr.
Zdroj: Andrea Jacenková, Nový Čas víkend
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Úlohou zimného rezu je udržať požadovaný tvar viničového kra a rovnováhu medzi jeho nad-zemnou a podzemnou časťou. Zabezpečíte ním tiež rodivosť a podporíte tvorbu kvalitného hrozna. Základom úspechu je poznať jednotlivé časti viniča. Je to liana a pri reze treba myslieť na takzvanú apikálnu dominanciu. Platí, že najvyššie vyrastajúce (vrchné) púčiky pučia ako prvé a nižšie (spodné) v raste trošku zaostávajú. Rodivosť kra zároveň stúpa od bazálnej, spodnej časti výhonka smerom hore k jeho apikálnej časti, ale len do dvoch tretín. Potom opäť klesá. Ak má vinič aj v tomto roku priniesť úrodu, musíte na ňom ponechať rodivé výhonky jednoročného dreva vyrastajúce z dreva dvojročného, čo v minulom roku slúžilo ako rodivé, a hladkým čistým rezom odstrániť staré ťažne.

Kedy rezať?
Nerežte počas silných mrazov, v lokalite s častým výskytom silnejších zimných či jarných mrazov režte až koncom marca. Takto posuniete termín pučania a vyhnete sa poškodeniam neskorými jarnými mrazmi. Vždy režte ako prvé odolnejšie odrody, napríklad v poradí ‘Rizling rýnsky’ od polovice januára až po ‘Müller Thurgau’ začiatkom marca. Stolové odrody režte ako posledné. Malé rany po reze nemusíte ošetrovať, ale kmienky a väčšie rezné rany ošetrite stromovým balzamom.
Zdroj: shutterstock
Bužírka je dutý a flexibilný materiál, ktorá má v priemere 3,5 mm. Ťažeň sa uväzuje k drôtenke v období, keď očká nerozkvitajú a dá sa s ťažňami pracovať bez toho, aby došlo k poškodeniu úrody.
Vyväzovanie
Vyväzovanie jednoročného dreva robte, až keď nemrzne. V letorastoch už vtedy naplno prúdi miazga, sú ohybné a ľahko sa s nimi manipuluje. Vyväzujte do vodorovna alebo do oblúka tak, aby koniec ťažňa smeroval nadol. Potlačíte dominantný rast vrcholového púčika a nové letorasty budú rásť s rovnakou silou. Vyväzujte iba pri reze na poloťažne alebo dlhé ťažne a nezabudnite, že letorasty sa nesmú krížiť.
Zdroj: shutterstock
Drevo očami vinohradníka
Zaťaženie
Pri reze je dobré prihliadať na optimálne zaťaženie, teda na množstvo ponechaných púčikov. Uvádza sa na štvorcový meter, aby bolo v prepočte na spon použiteľné na akýkoľvek pestovateľský tvar. U nás sa odporúča nízke (4 až 6 púčikov), stredné (6 až 8 púčikov) alebo vysoké (8 až 10 púčikov) zaťaženie, pričom jeho hodnota závisí od odrody a požadovanej kvality hrozna. Na výrobu akostných vín sa odporúča stredné až vysoké, pri prívlastkových nízke. Platí, že čím má odroda väčší a ťažší strapec, tým vyžaduje nižšie zaťaženie. Vyššie zaťaženie dobre a bez zníženia kvality znášajú napríklad odrody ‘Chardonnay’, ‘Tramín červený’ a ‘Sauvignon’. Nižšie zaťaženie sa uplatňuje pri modrých odrodách ako ‘Frankovka’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Laurot’, ‘Zweigeltrebe’ alebo pri bielych odrodách, ako je ‘Müller Thurgau’, ‘Malverina’ či ‘Veltlínske zelené’.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.