Reklama

Chcete, aby vám orech zarodil skôr? Poradíme vám, ako na to

Orechy sú nenáročný ovocný druh

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Orech je nenáročný ovocný druh a len zriedka trpí chorobami a škodcami. Nevyžaduje zásahy, rez zvládnete hravo sami a navyše, pri naštepených odrodách sa plodov dočkáte o pár rokov skôr.

Semenáče orecha sú spravidla veľké, majestátne stromy. Dnes sa už v záhradách s obľubou pestujú štepené odrody. To znamená, že na semenáč orecha kráľovského je naštepená ušľachtilá odroda. Aké výhody to prináša?

V prvom rade nižší vzrast. Štepené rastliny sú asi o 30 % nižšie. Do rodivosti nastupujú v 3. až 4. roku po vysadení, na rozdiel od semenáčov, ktoré začínajú rodiť po siedmich až desiatich rokoch. Plody štepených orechov majú väčšie plody s tenšou škrupinou.

Podľa hrúbky škrupiny rozlišujeme papieraky s veľmi tenkou škrupinou, polopapieraky s tenkou škrupinou, kamenáče s tvrdou, ťažko lúpateľnou škrupinou, krapáče s rozbrázdenou škrupinou.

PESTOVANIE A REZ

Orech kráľovský rastie takmer na celom území Slovenska do nadmorskej výšky 900 m. Najlepšie sa mu však darí v nižších polohách, do nadmorskej výšky 350 – 400 m. Na pestovanie sú najvhodnejšie chránené polohy, v chladných, veterných a otvorených môže počas kvitnutia namŕzať.

Vyžaduje hlbokú hlinitú pôdu s dostatkom humusu a vápnika. Keďže má hlboký koreňový systém, dokáže si poradiť aj s ťažšou pôdou. Na dobré dozrievanie plodov potrebuje dostatok vlahy a svetla. Orechy nie sú tak náročné na rez ako iné ovocné druhy. Po vysadení sa tvaruje do tretieho roku. Cieľom rezu je dopestovať kmeň a dobre presvetlenú, vyváženú korunu.

Najvhodnejší termín je koncom mája až začiatkom júna. Niektorí odborníci odporúčajú rez v auguste. Dôležité je najmä to, aby sa čerstvá rana nevytvárala v neskoršom jesennom období, lebo hrozí riziko vymŕzania dreva.

Väčšie rany po reze treba zatrieť stromovým balzamom, lebo môžu byť vstupnou bránou pre choroby a škodce. Rez orecha po treťom roku sa zameriava len na odstraňovanie suchých, poškodených a korunu zahusťujúcich konárov a nie je potrebné robiť ho každoročne.

Foto: profimedia.sk

OBĽÚBENÉ ODRODY

Najpoužívanejšou skupinou štepených orechov sú polopapieraky. Patria sem odrody samoopelivé, aj cuzdoopelivé. Majú využitie v rodinných záhradách, či pri chalupách, ale aj vo veľkovýrobe v orechových sadoch.

'Apollo' – česká odroda, čiastočne samoopelivá. Vhodným opeľovačom je 'Jupiter'. Plod je vajcovitý, jadro bledožlté, dobrej, sladkej chuti. Škrupina sa dobre oddeľuje od jadra. Vyžaduje teplejšie, chránené polohy. Dozrieva v 3. septembrovom týždni.

'Jupiter' – česká cudzoopelivá odroda. Vhodným opeľovačom je 'Mars'. Plody majú oválny tvar. Škrupina sa dobre oddeľuje od jadra. Jadro je veľké, mierne sladké, lahodné, veľmi dobré najmä v čerstvom stave. Odroda neskôr pučí, býva teda menej poškodzovaná jarnými mrazmi. Dozrieva v 3. septembrovom týždni. Jadro sa pri skladovaní nezosušuje, zachováva si svoju chuť.

'Lake' – americká samoopelivá odroda. Plody sú veľké, jadro sa veľmi ľahko vylupuje. Má výbornú, lahodnú chuť. Vhodná je do teplejších oblastí. Rodiť začína skoro, dozrieva v 3. septembrovom týždni.

'Mars' – česká samoopelivá odroda. Plody sú veľké, oválne. Jadro dobre vypĺňa škrupinu, je jemne sladké, výbornej chuti. Je nenáročná na stanovište. Neskoro pučí, nebýva poškodzovaná jarnými mrazmi. Dozrieva v 3. septembrovom týždni.

'Saturn' – česká čiastočne samoopelivá odroda. Vhodným opeľovačom je 'Apollo'. Plody sú veľké, jadro s veľmi dobrou chuťou je dobre oddeliteľné od škrupiny. Dozrieva v 4. septembrovom týždni. Odroda je vhodná najmä do teplejších polôh.

'Seifersdorfský' – nemecká samoopelivá odroda. Plody sú veľké, sladké jadro veľmi dobrej chuti sa ľahko vylupuje. Počas skladovania nezosychá. Je to nenáročná odroda vhodná aj pre veľkovýrobu. Úrody sú vysoké a pravidelné. Dozrieva v 3. septembrovom týždni.

Okrem týchto odrôd sa k nám zo zahraničia dostávajú aj ďalšie, napríklad 'Lara', 'Franquette', 'Broadview', 'Bucaneer'. Vyznačujú sa spoľahlivou rodivosťou a veľkými plodmi.

Vyberáme pre vás niečo PLUS