Chutia lepšie než LIESKOVCE a rastú vám priamo pod nosom!
17. 2. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:38)

Zdroj: shutterstock
Praskajú vždy na jeseň a z nažiek sa uvoľnia plody. Nazbierať si ich však môžete aj teraz, veď ich máte rovno pod nosom!
Bukvice sú plody bukov lesných. Ide o trojboké nažky pokryté mäkkými ostňami. Dozrievajú v septembri až októbri. Ak sa vyberiete na bukvice, hľadajte ich skôr na lúkach než v bukových lesoch. Tie sú na jeseň plné lístia a len ťažko v nich nájdete orieškovú pochúťku. Nájsť ich však môžete aj teraz, vo februári, väčšinou padnuté na zemi alebo v snehu.
V minulosti sa bukvice predávali na trhoch v Poľsku. Kedysi sa pomleté pridávali do múky na chlieb podobne ako žaľude. U nás v Karpatoch sa z nich pripravoval olej, ktorý neobsahoval toxickú látku. Vo Francúzsku sa z opražených a pomletých bukvíc pripravoval nápoj, ktorý nahrádzal kávu. V USA sa zas z bukvíc pripravovalo bukvicové maslo.

Zdravie z lesa
Bukvice obsahujú mnoho bielkovín, podobne ako všetky orechy. Okrem toho obsahujú vitamín B6, riboflavín, omega-3-mastné kyseliny, minerálne látky.
Ako chutia?
Milujú ich vtáky, veveričky aj ďalšia lesná zver. Chutia skoro ako les! Je to takmer neopísateľná chuť. Bukvice mierne pripomínajú gaštany, mierne lieskové oriešky. Variť sa ich neoplatí ale skúste si ich upiecť či opražiť na panvici, sú skvelé! Surové ich nekonzumujte, vo väčšom množstve sú pre človeka jedovaté. Záleží však na citlivosti človeka, niektorí ľudia ich konzumujú surové aj bez následných problémov, určite vám však odporúčame to radšej neskúšať. Toxická látka fagín obsiahnutá v bukviciach spôsobuje tráviace a zažívacie ťažkosti.