Reklama

CHUTNÉ ZAVÁRANÉ UHORKY! Dopestujte si vlastné zdravé nakladačky + 1 nápad na pestovanie

Konzumnou časťou uhoriek sú nezrelé plody.

Zdroj: pinterest/motherearthgardener.com

Reklama

Na pestovanie uhoriek nakladačiek nepotrebujeme náročné kryté priestory, lebo sa dajú pomerne jednoducho pestovať v záhrade. Aby sme však získali zdravé rastliny a plody, musíme poznať ich vlastnosti, ako aj požiadavky na prostredie a pestovanie.

Posledné roky sme si akosi zvykli na ľahko dostupnú zeleninu z obchodných reťazcov. Mnohí ľudia postupne stratili záľubu v záhradkárčení a svojpomocnom dopestovaní zeleniny a ovocia. Chuť kupovanej zeleniny má často poriadne ďaleko od tej doma dopestovanej a platí aj o uhorkách.

Zdroj: pinterest/etsy.com

V poslednej dobe si záhradkári obľúbili aj takzvané partenokarpické odrody.

Obsahové látky

Konzumnou časťou uhoriek nakladačiek sú nezrelé plody. Z minerálnych látok je významný vápnik, fosfor a draslík. Cenná je vegetačná voda, vláknina a ich vplyv na tráviaci proces. 

Zdroj: pinterest/foodpolka.com

Obsahujú malé množstvo stálych a prchavých dusíkatých látok, ktoré povzbudzujú chuť do jedla.

Správne miesto v záhrade

V záhradke ich môžeme pestovať po koreňovej, cibuľovej, listovej, hlúbovej i strukovej zelenine. Tieto jednoročné teplomilné a svetlomilné rastliny sú citlivé na chlad. Poškodiť ich môže už teplota 10 °C. Vyžadujú hlboké, priepustné pôdy bohaté na humus a živiny a slnečné stanovište  chránené pred vetrom. 

Takto nie!

Uhorky nakladačky by ste nemali po sebe pestovať na tej istej ploche minimálne 3 až 4 roky.

Zdroj: pinterest/getbusygardening.com

Nedarí sa im v ťažkých, studených a zamokrených pôdach.

TIP ZÁHRADKÁRA

Nosnú konštrukciu vyrobíme z hranolov a latiek, na ktoré upevníme siete. Zvislé hranoly 4x4 cm, dlhé 1,5 m, zatlčieme do pôdy, do hĺbky minimálne 20 cm a na vzdialenosť 1,5 až 2 m. Hranoly navrchu upevníme latkou 1,5 x 4 cm. Na stĺpik a hornú latku upevníme sieť. 

Zdroj: pinterest/gardeners.com

Vyviazané rastliny umožňujú lepšie prúdenie vzduchu v radoch i medzi radmi, preto sú menej poškodzované plesňou uhorkovou.

Výsev osiva

Morené osivo uhoriek nakladačiek vysievame v druhej polovici apríla koncom mája. Ak je pôda dobre prehriata semená vyklíčia o 7 až 10 dní. Pestovať ich môžeme aj z predpestovaných priesad.

Zdroj: pinterest/thisismygarden.com

Pri sejbe má byť teplota pôdy aspoň 15 °C.

Bez vody to nepôjde

Na správny vývin plodov je nevyhnutná pravidelná zálievka od vzchádzania až po koniec nasadzovania plodov. Zálievku prispôsobujeme aj prirodzeným zrážkam. Zavlažujeme 2 až 3-krát týždenne v ranných hodinách. Najvýhodnejšie je zavlažovať podmokom. 

Zdroj: pinterest/theorganicgoatlady.com

Závlahová voda by nemala mať viac ako o 5 °C nižšiu teplotu, ako je teplota pôdy.

Na záhone bez opory

Ak pestujete uhorky na záhone bez opory, zalievajte menej často, ale výdatnejšie, aby rastliny boli čo najkratší čas zmáčané vodou. 

Starostlivosť o porasty

Proti nadmernému výskytu burín sa najlepšie osvedčuje plytké okopávanie, kým sa porast uhoriek nezapojí. Nakldačky sú náročné na hnojenie, hlavne v období nasadzovania plodov. Používame špeciálne druhy hnojív na plodovú zeleninu a dodržiavame návod na dávkovanie. 

Zdroj: pinterest/gardengatemagazine.com

Dávame pritom pozor, aby sme neporušili korene.

Výskyt chorôb a škodcov

Z ochorení, ktoré napádajú nakladačky, sú známe najmä múčnatka uhorková, čerň uhorková, vírus uhorkovej mozaiky a pleseň uhorková. Väčšina odrod je už proti niektorým odolná. Pri správnom pestovaní tolerantných odrôd bez chemického postreku síce skrátime obdobie rodivosti a znížime úrodu, ale budeme mať istotu, že konzumujeme zdravé plody. 

Zo škodcov sa na uhorkách najčastejšie objavujú molice.

Zber a spracovanie

Uhorky nakladačky zberáme v 2 až 3-týždňových intervaloch. Zberové obdobie trvá obyčajne 3 až 6 týždňov.Po zbere plody čo najskôr spracujeme. Pri teplotách 12 až 15 °C vydržia v dobrom stave len dva až tri dni. Potom vädnú a kazia sa. 

Zdroj: pinterest/oldworldgardenfarms.com

Uhorky nakladačky po zbere triedime podľa veľkosti.

Menšie plody ukladáme do fliaš a sterilizujeme podľa rôznych receptúr. Pri veľkosti nad 12 cm sú vhodné na konzumáciu ako uhorky šalátové. 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov
Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.