CHUTNÉ ZAVÁRANÉ UHORKY! Dopestujte si vlastné zdravé nakladačky + 1 nápad na pestovanie
2. 4. 2021, 6:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:21)

Zdroj: pinterest/motherearthgardener.com
Na pestovanie uhoriek nakladačiek nepotrebujeme náročné kryté priestory, lebo sa dajú pomerne jednoducho pestovať v záhrade. Aby sme však získali zdravé rastliny a plody, musíme poznať ich vlastnosti, ako aj požiadavky na prostredie a pestovanie.
Posledné roky sme si akosi zvykli na ľahko dostupnú zeleninu z obchodných reťazcov. Mnohí ľudia postupne stratili záľubu v záhradkárčení a svojpomocnom dopestovaní zeleniny a ovocia. Chuť kupovanej zeleniny má často poriadne ďaleko od tej doma dopestovanej a platí aj o uhorkách.
Zdroj: pinterest/etsy.com
V poslednej dobe si záhradkári obľúbili aj takzvané partenokarpické odrody.
Obsahové látky
Konzumnou časťou uhoriek nakladačiek sú nezrelé plody. Z minerálnych látok je významný vápnik, fosfor a draslík. Cenná je vegetačná voda, vláknina a ich vplyv na tráviaci proces.
Zdroj: pinterest/foodpolka.com
Obsahujú malé množstvo stálych a prchavých dusíkatých látok, ktoré povzbudzujú chuť do jedla.
Správne miesto v záhrade
V záhradke ich môžeme pestovať po koreňovej, cibuľovej, listovej, hlúbovej i strukovej zelenine. Tieto jednoročné teplomilné a svetlomilné rastliny sú citlivé na chlad. Poškodiť ich môže už teplota 10 °C. Vyžadujú hlboké, priepustné pôdy bohaté na humus a živiny a slnečné stanovište chránené pred vetrom.
Takto nie!
Zdroj: pinterest/getbusygardening.com
Nedarí sa im v ťažkých, studených a zamokrených pôdach.
TIP ZÁHRADKÁRA
Nosnú konštrukciu vyrobíme z hranolov a latiek, na ktoré upevníme siete. Zvislé hranoly 4x4 cm, dlhé 1,5 m, zatlčieme do pôdy, do hĺbky minimálne 20 cm a na vzdialenosť 1,5 až 2 m. Hranoly navrchu upevníme latkou 1,5 x 4 cm. Na stĺpik a hornú latku upevníme sieť.
Zdroj: pinterest/gardeners.com
Vyviazané rastliny umožňujú lepšie prúdenie vzduchu v radoch i medzi radmi, preto sú menej poškodzované plesňou uhorkovou.
Výsev osiva
Morené osivo uhoriek nakladačiek vysievame v druhej polovici apríla až koncom mája. Ak je pôda dobre prehriata semená vyklíčia o 7 až 10 dní. Pestovať ich môžeme aj z predpestovaných priesad.
Zdroj: pinterest/thisismygarden.com
Pri sejbe má byť teplota pôdy aspoň 15 °C.
Bez vody to nepôjde
Na správny vývin plodov je nevyhnutná pravidelná zálievka od vzchádzania až po koniec nasadzovania plodov. Zálievku prispôsobujeme aj prirodzeným zrážkam. Zavlažujeme 2 až 3-krát týždenne v ranných hodinách. Najvýhodnejšie je zavlažovať podmokom.
Zdroj: pinterest/theorganicgoatlady.com
Závlahová voda by nemala mať viac ako o 5 °C nižšiu teplotu, ako je teplota pôdy.
Na záhone bez opory
Starostlivosť o porasty
Proti nadmernému výskytu burín sa najlepšie osvedčuje plytké okopávanie, kým sa porast uhoriek nezapojí. Nakldačky sú náročné na hnojenie, hlavne v období nasadzovania plodov. Používame špeciálne druhy hnojív na plodovú zeleninu a dodržiavame návod na dávkovanie.
Zdroj: pinterest/gardengatemagazine.com
Dávame pritom pozor, aby sme neporušili korene.
Výskyt chorôb a škodcov
Z ochorení, ktoré napádajú nakladačky, sú známe najmä múčnatka uhorková, čerň uhorková, vírus uhorkovej mozaiky a pleseň uhorková. Väčšina odrod je už proti niektorým odolná. Pri správnom pestovaní tolerantných odrôd bez chemického postreku síce skrátime obdobie rodivosti a znížime úrodu, ale budeme mať istotu, že konzumujeme zdravé plody.
Zdroj: pinterest/shiftingroots.com
Múčnatka uhorková
Zo škodcov sa na uhorkách najčastejšie objavujú molice.
Zber a spracovanie
Uhorky nakladačky zberáme v 2 až 3-týždňových intervaloch. Zberové obdobie trvá obyčajne 3 až 6 týždňov.Po zbere plody čo najskôr spracujeme. Pri teplotách 12 až 15 °C vydržia v dobrom stave len dva až tri dni. Potom vädnú a kazia sa.
Zdroj: pinterest/oldworldgardenfarms.com
Uhorky nakladačky po zbere triedime podľa veľkosti.
Menšie plody ukladáme do fliaš a sterilizujeme podľa rôznych receptúr. Pri veľkosti nad 12 cm sú vhodné na konzumáciu ako uhorky šalátové.