Posledné roky sme si akosi zvykli na ľahko dostupnú zeleninu z obchodných reťazcov. Mnohí ľudia postupne stratili záľubu v záhradkárčení a svojpomocnom dopestovaní zeleniny a ovocia. Chuť kupovanej zeleniny má často poriadne ďaleko od tej doma dopestovanej a platí aj o uhorkách.

Obsahové látky
Konzumnou časťou uhoriek nakladačiek sú nezrelé plody. Z minerálnych látok je významný vápnik, fosfor a draslík. Cenná je vegetačná voda, vláknina a ich vplyv na tráviaci proces.

Správne miesto v záhrade
V záhradke ich môžeme pestovať po koreňovej, cibuľovej, listovej, hlúbovej i strukovej zelenine. Tieto jednoročné teplomilné a svetlomilné rastliny sú citlivé na chlad. Poškodiť ich môže už teplota 10 °C. Vyžadujú hlboké, priepustné pôdy bohaté na humus a živiny a slnečné stanovište chránené pred vetrom.
- Takto nie!
- Uhorky nakladačky by ste nemali po sebe pestovať na tej istej ploche minimálne 3 až 4 roky.

TIP ZÁHRADKÁRA
Nosnú konštrukciu vyrobíme z hranolov a latiek, na ktoré upevníme siete. Zvislé hranoly 4x4 cm, dlhé 1,5 m, zatlčieme do pôdy, do hĺbky minimálne 20 cm a na vzdialenosť 1,5 až 2 m. Hranoly navrchu upevníme latkou 1,5 x 4 cm. Na stĺpik a hornú latku upevníme sieť.

Výsev osiva
Morené osivo uhoriek nakladačiek vysievame v druhej polovici apríla až koncom mája. Ak je pôda dobre prehriata semená vyklíčia o 7 až 10 dní. Pestovať ich môžeme aj z predpestovaných priesad.

Bez vody to nepôjde
Na správny vývin plodov je nevyhnutná pravidelná zálievka od vzchádzania až po koniec nasadzovania plodov. Zálievku prispôsobujeme aj prirodzeným zrážkam. Zavlažujeme 2 až 3-krát týždenne v ranných hodinách. Najvýhodnejšie je zavlažovať podmokom.

- Na záhone bez opory
- Ak pestujete uhorky na záhone bez opory, zalievajte menej často, ale výdatnejšie, aby rastliny boli čo najkratší čas zmáčané vodou.
Starostlivosť o porasty
Proti nadmernému výskytu burín sa najlepšie osvedčuje plytké okopávanie, kým sa porast uhoriek nezapojí. Nakldačky sú náročné na hnojenie, hlavne v období nasadzovania plodov. Používame špeciálne druhy hnojív na plodovú zeleninu a dodržiavame návod na dávkovanie.

Výskyt chorôb a škodcov
Z ochorení, ktoré napádajú nakladačky, sú známe najmä múčnatka uhorková, čerň uhorková, vírus uhorkovej mozaiky a pleseň uhorková. Väčšina odrod je už proti niektorým odolná. Pri správnom pestovaní tolerantných odrôd bez chemického postreku síce skrátime obdobie rodivosti a znížime úrodu, ale budeme mať istotu, že konzumujeme zdravé plody.

Zo škodcov sa na uhorkách najčastejšie objavujú molice.
Zber a spracovanie
Uhorky nakladačky zberáme v 2 až 3-týždňových intervaloch. Zberové obdobie trvá obyčajne 3 až 6 týždňov.Po zbere plody čo najskôr spracujeme. Pri teplotách 12 až 15 °C vydržia v dobrom stave len dva až tri dni. Potom vädnú a kazia sa.

Menšie plody ukladáme do fliaš a sterilizujeme podľa rôznych receptúr. Pri veľkosti nad 12 cm sú vhodné na konzumáciu ako uhorky šalátové.