Reklama

Chutné, zdravé, nenáročné! Týchto 7 trvaliek vysadíte raz, ale úrodu zberáte aj 10 rokov

Jedlé trvalky

Zdroj: Záhradkár

Reklama

Príroda je fantastická. Aj vo svete zeleninových druhov totiž existujú chutné, vzhľadom atraktívne, na pestovanie nenáročné rastliny. Tieto trvalky prinesú úrodu rok čo rok a z vašej záhrady vytvoria trvalo udržateľný zdroj čerstvých surovín.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výsadba a zber špargle na poli aj aktuálny zber! Takáto je cesta špargle na váš stôl

    Špargľa (Asparagus officinalis)

    Táto chutná a výživná zelenina je investíciou na desaťročia – po založení záhonu vám môže prinášať úrodu až 20 rokov. Na jar vás poteší jemnými a lahodnými výhonkami.

    Špargľa a ľudské zdravie

    Je to zelenina s minimálnym množstvom kalórií, lebo prevažne ju tvorí voda. Obsahuje značné množstvo draslíka, vitamínu A, E aj C. Nachádza sa v nej železo aj zinok, i keď len v stopových množstvách. Je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi a tak pomáhajú zabrániť vzniku rakoviny. Konzumáciou špargle predchádzame kardiovaskulárnym ochoreniam ako je vysoký tlak či infarkt srdcového svalu, vzniku diabetes melitus. Vláknina v špargli obsiahnutá pomáha pri problémoch s vyprázdňovaním nakoľko podporuje peristaltiku čriev. Obsah kyseliny listovej v zelenej špargli ocenia najmä budúce mamičky, pre ktoré je v radostnom očakávaní nevyhnutná na správny vývin plodu. A pred letom sa zíde naozaj každému, ktor potrebuje zhodiť prebytočné kilogramy.

    Zdroj: shutterstock

    Chrumkavá špargľa porastie na jednom mieste dlhé roky, preto stanovište vyberajte dôsledne a nezanedbajte prípravu pôdy.

    Zdroj: Unsplash/Maximilian Zahn

    Rebarbora vlnitá (Rheum rhabarbarum)

    So svojimi trpkými, ale lahodnými stonkami je rebarbora ideálna do koláčov, džemov či omáčok. Táto nenáročná trvalka zvládne chladnejšie podnebie a poteší vás úrodou od jari do začiatku leta. Na miestach, kde sa jej darí, je zdrojom cenných stoniek dlhé roky. Kto ju má veľmi rád, pri malej námahe, ju ľahko rozmnoží.

    Zdroj: shutterstock

    Určite dobre poznáte artičoku kardovú známu ako bodliak a artičoku zeleninovú. Ich jedlý kvet sa zberá tesne pred vykvitnutím. Mladé listy sa môžu použiť ako náhrada za zeler. Je náročnejšia na teplo a vyžaduje plné slnko.

    Artičoka (Cynara cardunculus)

    Artičoka je nízkokalorická potravina s vysokým obsahom vlákniny, ktorá dlhšie navodzuje pocit sýtosti a tým pomáha pri chudnutí.

    — Záhradkár

    Elegantné jedlé puky artičoky sú gurmánskym potešením aj vizuálnym skvostom vašej záhrady. Zberajú sa od konca jari do začiatku leta. Majú jedinečnú chuť, ale aj zloženie. Obsah vitamínu C je prospešný pre imunitu, na kvalitu kostí pozitívne vplýva draslík. Obsahuje aj kyselinu listovú, dôležitú napríklad v tehotenstve v prvých mesiacoch gravidity. Artičoka je zdrojom inulínu, ktorý zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      REPORTÁŽ: Svetoznámy CHREN pestujú v Malíne po stáročia
      Zdroj: redakcia Záhradkár

      Chren (Armoracia rusticana)

      Hľadáte niečo pikantné? Chren dodá jedlám nezameniteľný šmrnc. Rýchlo sa rozrastá, preto ho pestujte na vyhradenom mieste alebo v nádobe, aby ste ho mali pod kontrolou. Chren je nielen tradičnou súčasťou kuchyne, ale aj prírodným liekom s množstvom zdravotných výhod. Obsahuje horčičné silice a glukozinoláty, ktoré pôsobia ako prírodné antibiotikum a antivirotikum. Konzumáciou chrenu pomáhate imunite svojho tela, zlepšuje sa trávenie.

      Pri prechladnutí a nádche je chren nápomocný pri rozpúšťaní a uvoľňovaní hlienov.

      — Záhradkár

      Pri lokálnej aplikácii obkladov z nastrúhaného chrenu pobadáte úľavu od bolesti kĺbov, svalov a pri reumatických ťažkostiach.

      Zdroj: Shutterstock

      Pred pár rokmi patril ešte topinambur do zoznamu zakázaných rastlín.

      Topinambur (Helianthus tuberosus)

      Patrí do skupiny slnečníc pôvodom z Južnej Ameriky. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo jeho pestovanie zakázané pre invazívny rast. Dnes sa pokojne môžete nechať osloviť orechovou chuťou a chrumkavou textúrou hľúz. Sú nenáročné na pestovanie, no pre tendenciu šíriť sa, ich vysádzajte na ohraničené miesto. Jeruzalemské artičoky, ako bývajú tiež označované, si môžete dopriať, ak máte cukrovku (diabetes), lebo napomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi v norme. Rovnako sa im nemusíte vyhnúť, ak ste na redukčnej diéte. Obsahujú inulín, ktorého účinky sú rovnaké ako pri artičoke.

      Zdroj: shutterstock

      Poschodová cibuľa (Allium cepa, var. proliferum)

      Cibuľa kráčajúca (Allium cepa var. proliferum)

      Táto zaujímavá príbuzná bežnej cibule kuchynskej nevytvára na konci stoniek kvety, ale nové cibuľky. Nimi sa šíri po okolí a poskytuje tak nepretržitú úrodu čerstvej cibule. Rastlina je jedlá celá, pričom má jemnú cibuľovú chuť. Je mimoriadne nenáročná, odolná proti mrazu a vhodná na pestovanie v rôznych klimatických podmienkach. Darí sa jej na slnečných miestach a v dobre priepustnej pôde, kde sa vysádza na jar alebo na jeseň.

      Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné

      Štiav lúčny(Rumex acetosa)

      Nazývaný aj šťaveľ obohatí vašu kuchyňu svojou jemne citrónovou chuťou. Táto listnatá trvalka je ideálna do šalátov, polievok alebo omáčok. Listy štiavu môžete zberať počas celého roka. Pestuje sa z priameho jarného alebo jesenného výsevu na slnečnom stanovišti. Vyhovuje mu vlhká a humózna pôda s mierne kyslým pH. Rastlina je odolná proti chladu, preto je vhodná aj na pestovanie v chladnejších oblastiach Slovenska. Listy sa zberajú postupne smerom od kraja do vnútra rastliny, ktorá je tak donútená produkovať nové. Aby nestrácali na chuti je potrebné odstraňovať tvoriacu sa kvetnú stonku.

      Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

      Autor článku

      Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.