Reďkev siatu pestujeme vždy zo semena, ktoré vysievame v júli až do polovice augusta. Záleží jej na pôde, pôdu treba pred siatím dokonale spracovať. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom – buľvy sú červivé, praskajú a majú nepríjemnú štipľavú chuť.
Najvhodnejšie je pestovanie po plodine, ktorá bola hnojená maštaľným hnojom, v druhej alebo tretej trati. Vo veľmi piesočnatej pôde sú buľvy reďkovky tvrdé a získavajú pálivú chuť, v ťažkej pôde sa zas deformujú a majú ostrú a drsnú chuť. Preto na tvorbu dobre tvarovaných koreňov je najvhodnejšia kyprá, dostatočne hlboká pôda zásobená humusom.
Reďkovky sejeme do riadkov vzdialených 15 až 20 cm, v riadku 10 až 15 cm, v závislosti od vzrastnosti odrody. Po vzídení záhon okopávame a, ak je potrebné, rastliny jednotíme. Pôdu počas vegetácie udržiavame čistú, kyprú a bez burín. Veľmi dôležité je zavlažovanie. Pri nedostatočnej závlahe sa predčasne vytvárajú duté buľvičky.
Zber, skladovanie a použitie
Reďkev zberáme v októbri až v novembri. Pred príchodom mrazov ju na uskladnenie pozbierame naraz. Očistené buľvy skladujeme pri teplote 0 °C a pri 95-percentnej relatívnej vlhkosti vzduchu až šesť mesiacov. Konzumujeme ju väčšinou v surovom stave.
Olúpaná, nakrájaná na plátky a posolená je vhodná k pivu a vínu. Jemne nastrúhaná je chutná s maslovým chlebom alebo ako prísada do nátierok. Z nahrubo nastrúhanej reďkvi pripravujeme rozličné šaláty.
Čo obsahuje
Z vitamínov čierna reďkev obsahuje najmä vitamín C, ktorý pri správnom zásobení organizmu zvyšuje jeho obranyschopnosť, činnosť mozgu a urýchľuje nervovo-svalové reakcie. Vitamín PP podstatne ovplyvňuje energetický metabolizmus, kyselina pantoténová zabraňuje poruchám tráviaceho ústrojenstva, nervovým a kožným poruchám.
Čierna reďkev obsahuje aj vysoké množstvo minerálnych látok, z nich najviac draslíka, ktorý pôsobí priaznivo pri vylučovaní vody z organizmu, posilňuje krvný obeh a činnosť svalov. Ďalším prvkom s vysokým obsahom je vápnik, ktorý je súčasťou hlavnej stavebnej zložky kostných a zubných tkanív.
Síra obsiahnutá v reďkvi má fyziologickú funkciu pri metabolizme aminokyselín a bielkovín a nachádza sa v horčičnom oleji, ktorý dodáva reďkvi charakteristickú štipľavú chuť. Horčík má doplnkovú funkciu pri stavbe kostí a tvorbe enzýmov.
Čierna reďkev je jedna z mála zelenín, ktoré majú liečivé účinky. Pôsobí posilňujúco na črevá, zvyšuje ich peristaltiku. Šťava z reďkvi zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Pri ochorení žlčníka zvyšuje vylučovanie žlče a priaznivo pôsobí na pečeň. Využíva sa na liečbu kašľa, pri zahlienení dýchacích ciest na rozpúšťanie hlienu. Pri zápale priedušiek sa čerstvá šťava používa zmiešaná s cukrom alebo medom. Podáva sa jedna lyžica niekoľkokrát denne.