Čo je v komore, to sa ráta! Štvrtý Záhradkár špeciál vás naučí sebestačnosti
20. 9. 2024, 20:00

Zdroj: Záhradkár
Opäť prišlo do módy domáce pestovanie ovocia a zeleniny, pečenie vlastného chleba a s ním spojené kváskovanie či výroba domácich jogurtov. Veríme, že vy, naši verní čitatelia, sa inšpirujete našimi praktickými radami a návodmi a aj na malom pozemku či dokonca na balkóne si dokážete vypestovať aspoň úrodu na priamu spotrebu.
Premysleným vysádzaním ovocných drevín a siatím zeleninových druhov sa však dokážete zásobiť vitamínmi z vlastnej záhrady po celý rok! A to už je niečo. A ak náhodou v zime zatúžite po sviežich zelených a chrumkavých lístkoch, nie je nič jednoduchšie ako vypestovať si mikrobylinky priamo na okennom parapete.
Áno, všetkým spomínaným som túto sezónu prešla a opakovane každý rok prechádzam aj ja. Veď nie je nič krajšie ako ísť do záhrady a odtrhnúť si voňavé rajčiny, vybrať z pôdy chrumkavú reďkovku, ozdobiť domáci jogurt kyselkavými ríbezľami alebo si dopriať povestné každodenné jablko podľa vzoru pána profesora Hričovského. Dovoľte mi vás rovnako, ako to robil on, POPROSIŤ, aby ste sa s láskou starali o svoju záhradu i svojich blízkych.

Krása spojená s úžitkom
Pri plánovaní a vysádzaní záhrady nedeľte priestor na okrasnú a úžitkovú časť. Priestor záhrady vnímajte ako jeden prepojený celok, v ktorom sa striedajú rastliny užitočné pre ľudí (napríklad bobuľové ovocie či úžitkové druhy) s tými, ktoré sa vďaka svojim estetickým vlastnostiam označujú ako okrasné a sú prospešné pre hmyz, pôdu, vtáctvo a podobne.
Vlastné ovocie po celý rok
Rozmanitosť ovocia je obrovská. Treba si však správne zvoliť druhovú skladbu počnúc tradičnými druhmi – skorými, jesennými aj na zimné uskladnenie až po tie exotické, ktoré sa začínajú pestovať aj u nás. Čo teda vysadiť, aby ste mohli žať úrodu postupne počas celého roka?
Odolajú zime i mrazu
Nie všetky druhy zeleniny musia po sezóne skončiť v komore. Niektoré sú geneticky vybavené na to, aby zvládli nízke teploty i menej slnečného žiarenia. Bez problémov prezimujú na hriadke a vy ich môžete vychutnať čerstvé aj v zimných mesiacoch.
Zdroj: Shutterstock
Chcete byť sebestační a vychutnávať vlastnoručne vypestovanú čerstvú a chutnú zeleninu počas celého roka? Naplánujte si všetky práce podľa nášho kalendára a zistite, kedy je najlepší čas na výsev a starostlivosť o úrodu.
Naplňte si komoru dobrotami
Urodilo sa vám množstvo ovocia či máte štedrého suseda? Alebo ste navštívili niektorý zo samozberov? Uchovajte si ho na naozaj dlhé obdobie. Sterilizácia nielen predĺži život ovocia, ale okrem lahodnej chuti vám sprostredkuje aj spomienky na voňavé leto.
Zakonzervované v náleve
Fermentácia je stará technika konzervovania potravín a prekvapivo jednoduchá, pretože väčšinu práce za vás urobí príroda. Ľudstvo na túto prípravu pomaly zabudlo a, paradoxne, kyslé potraviny kupuje v obchode. Domáce kvasenie sa vracia na scénu, a preto nie je prečo otáľať! Skvasiť sa dá naozaj takmer všetko.
Mraznička plnšia ako komora
Chcete si aj počas zimy vychutnať slnkom zaliate chute leta v čo najprirodzenejšom stave? S mrazením sa vám otvárajú nekonečné možnosti spracovania úrody. Všetko si môžete pripraviť vopred a mať poruke, kedykoľvek budete potrebovať.
Makroporcia živín v miniverzii
Ak sa chcete počas zimného obdobia dopracovať k čerstvej porcii doma vypestovanej zeleniny, máte na výber dva skvelé a najmä na prácnosť jednoduché spôsoby. Klíčky a mikrobylinky sa právom stali hitom posledných rokov a dopestovať ich zvládne naozaj každý.
Príbeh starobylej pšenice
Vážne zdravotné problémy a odhalenie potravinovej intolerancie ovplyvnili život rodiny Truplovcov natoľko, že sa rozhodli v okolí svojho domova v Košariskách na myjavských kopaniciach rozbehnúť projekt Prazrnko.
Zdroj: Shutterstock
Kváskovanie je cesta, ktorá spája tradíciu s moderným životným štýlom a prináša množstvo výhod pre zdravie, chuťové bunky aj osobnú spokojnosť. Ak ste ešte nezačali, možno práve teraz je správny čas ponoriť sa do tohto voňavého sveta.
Navaríte a napečiete aj bez lepku
Nielen túžba experimentovať pri príprave jedál, ale hlavne zvýšený výskyt potravinových intolerancií sú dôvody, prečo sú náhrady klasickej pšeničnej múky čoraz populárnejšie. Ktoré druhy sa oplatí mať v zásobe a ako zlepšia nutričnú hodnotu jedál?
Využite mlieko na maximum
V kuchyniach prababičiek by ste len ťažko hľadali chladničku a niečo ako trvanlivé mlieko neexistovalo. Pri každej chalúpke bučala krava alebo sa aspoň pásla koza. Čerstvé mlieko sa jednoducho spracovalo na domáci tvaroh, syr či maslo. Ak ste práve po takom zatúžili, neváhajte zájsť za najbližším chovateľom alebo aspoň do mliečneho automatu. Z poctivého mlieka sa nielen napijete, ale vyrobíte z neho aj kvalitné domáce produkty.
Denná dávka imunity
Imunita je širšia téma, než si mnohí z nás uvedomujú. Začína sa zdravou pokožkou a sliznicami, súvisí s hormonálnou sústavou i s nervstvom. Zahŕňa rôzne biochemické deje súvisiace s obranou pred patogénmi, no a končí sa zdravou mikroflórou nielen v čreve.