Reklama

Dávajte si pozor, akú ŠKORICU kupujete! V tejto sú toxíny

Poteší vás príjemnou vôňou i schopnosťou zahriať organizmus, čo je pri prechladnutí výhodou. Zároveň pomáha aj proti začínajúcemu kašľu. V čase viróz sa určite oplatí pridať škoricu do rannej ovsenej kaše, jogurtu či kakaa.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Toto je 10 vecí, ktoré ste o škorici nevedeli! A bod číslo 8 prezrádza, akú škoricu si radšej nekupujte, sú v tej totiž toxíny!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnatý slivkový koláč s orechmi a so škoricou chutí ako JESEŇ!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Staršia než Matuzalem

    Patrí medzi najstaršie koreniny sveta. V starov ekom Egypte sa používala pri balzamovaní tiel. V Biblii je dokonca uvedený postup prípravy oleja na pomazanie, ktorý obsahuje najvzácnejši e látky vrátane škorice.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poznáte zdravotné účinky škorice? Kávu si už bez nej nedávajte!

      Drahšia než striebro

      Škorica nechýbala ani vo výmennom obchode a jej cena bola 15-násobne vyššia než cena striebra.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Babské rady na zníženie cukru v krvi. Pomôže jablčný ocot, ale i TOTO

        Pestujte ju doma

        S trochou trpezlivosti si škoricu môžete dopestovať aj u nás. Škoricovník cejlónsky potrebuje celoročne teplo a svetlé miesto, ideálne priamo pri okne. Silné slnko však môže veľké listy ľahko spáliť. Substrát by mal byť veľmi priepustný, mierne kyslý a s prímesou piesku alebo perlitu. V lete má škoricovník rád výdatné zalievanie, v zime zálievku znížte. Škoricovú kôru môžete zberať už z 3-ročných rastlín.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          ŠKORICA je vynikajúci ANTIOXIDANT! Pridajte si ju každý deň do kávy

          Čaj z listov

          Nielen kôra škoricovníka ale aj jeho listy je možné využiť. Pripraviť si z nich môžete napríklad veľmi chutný čaj.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            ŠKORICOVÉ rolky si zamilujete: Najľahší recept na svete

            Zosvetľuje vlasy

            Škorica v kombinácii s medom, v ktorom aktivuje peroxid vodíka, zosvetlí vaše vlasy až o 2 odtiene.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Vyrobené doma voňavú najkrajšie! Pot-pourri podľa nášho receptu

              Účinky na krásu

              Škorica je známa aj svojimi protizápalovým a upokojujúcim účinkom. Dokáže vás preto zbaviť akné. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, vďaka ktorým posilní vaše vlasy.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Domáci sirup proti kašľu: Dá STOP vírusom a príjemne zahreje

                Prírodné antibiotikum

                Pravidelnou konzumáciou škorice si posilníte imunitu a v zime vás príjemne zahreje. Keďže stimuluje krvný obeh, pomáha aj pri chudnutí. A tiež pri trávení, kŕčoch a plynatosti. Rovnako vám pomôže zbaviť sa baktérií a plesní a jej vôňa napomáha zlepšovať pamäť a koncentráciu.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Upečte si s nami tú NAJVOŇAVEJŠIU VIANOČNÚ TORTU s perníkovým korením a jablkovým kompótom!
                  Zdroj: Canva NCpZ

                  Pozor na túto!

                  Bežnejšie používaná škorica (čínska škorica), obsahuje kumarín. Je to prírodný toxín, ktorý je škodlivý hlavne pre pečeň. Na rozdiel od pravej cejlónskej škorice, v ktorej nájdete len jeho neškodné stopové množstvo.

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Chcete maškrtiť? Urobte si pečené škoricové slivky

                    Opradená mýtmi

                    Najznámejšia legenda o škorici hovorí o tom, že ju na ostrove Cejlón strážili okrídlené hady. Obchodníci so škoricou však používali aj mýtus o obrovských mäsožravých vtákoch, ktoré si stavali svoje hniezda práve zo škorice. Tú vraj odvážlivci získavali naozaj ťažko, často za cenu veľkých obetí. V skutočnosti však chceli obchodníci legendami iba vzbudiť záujem o toto drahé korenie.

                    Video Player is loading.
                    Stream Type LIVE
                    Advertisement
                    Current Time 0:00
                    Duration 0:00
                    Remaining Time 0:00
                    Loaded: 0%
                      • Chapters
                      • descriptions off, selected
                      • subtitles off, selected
                      Podelíme sa s vami o recept na RODINNÚ bábovku - ČERVENÉ víno jej dáva šmrnc

                      Dva druhy

                      Škorica je vnútorná kôra škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum zeylanicum) alebo škoricovníka čínskeho (Cinnamomum cassia). Cejlónska škorica je kvalitnejšia, jemnejšia, no i drahšia a pochádza zo Srí Lanky. Čínska škorica pôvodom z Barmy je tmavšia, jej rolky sú hrubšie a tvrdšie a na slovenskom trhu je rozšírenejšia.