Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Šťavnatý slivkový koláč s orechmi a so škoricou chutí ako JESEŇ! Zdroj: Canva NCpZ
Staršia než Matuzalem
Patrí medzi najstaršie koreniny sveta. V starov ekom Egypte sa používala pri balzamovaní tiel. V Biblii je dokonca uvedený postup prípravy oleja na pomazanie, ktorý obsahuje najvzácnejši e látky vrátane škorice.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Babské rady na zníženie cukru v krvi. Pomôže jablčný ocot, ale i TOTO
Pestujte ju doma
S trochou trpezlivosti si škoricu môžete dopestovať aj u nás. Škoricovník cejlónsky potrebuje celoročne teplo a svetlé miesto, ideálne priamo pri okne. Silné slnko však môže veľké listy ľahko spáliť. Substrát by mal byť veľmi priepustný, mierne kyslý a s prímesou piesku alebo perlitu. V lete má škoricovník rád výdatné zalievanie, v zime zálievku znížte. Škoricovú kôru môžete zberať už z 3-ročných rastlín.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vyrobené doma voňavú najkrajšie! Pot-pourri podľa nášho receptu
Účinky na krásu
Škorica je známa aj svojimi protizápalovým a upokojujúcim účinkom. Dokáže vás preto zbaviť akné. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, vďaka ktorým posilní vaše vlasy.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Domáci sirup proti kašľu: Dá STOP vírusom a príjemne zahreje
Prírodné antibiotikum
Pravidelnou konzumáciou škorice si posilníte imunitu a v zime vás príjemne zahreje. Keďže stimuluje krvný obeh, pomáha aj pri chudnutí. A tiež pri trávení, kŕčoch a plynatosti. Rovnako vám pomôže zbaviť sa baktérií a plesní a jej vôňa napomáha zlepšovať pamäť a koncentráciu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Upečte si s nami tú NAJVOŇAVEJŠIU VIANOČNÚ TORTU s perníkovým korením a jablkovým kompótom! Zdroj: Canva NCpZ
Pozor na túto!
Bežnejšie používaná škorica (čínska škorica), obsahuje kumarín. Je to prírodný toxín, ktorý je škodlivý hlavne pre pečeň. Na rozdiel od pravej cejlónskej škorice, v ktorej nájdete len jeho neškodné stopové množstvo.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Chcete maškrtiť? Urobte si pečené škoricové slivky
Opradená mýtmi
Najznámejšia legenda o škorici hovorí o tom, že ju na ostrove Cejlón strážili okrídlené hady. Obchodníci so škoricou však používali aj mýtus o obrovských mäsožravých vtákoch, ktoré si stavali svoje hniezda práve zo škorice. Tú vraj odvážlivci získavali naozaj ťažko, často za cenu veľkých obetí. V skutočnosti však chceli obchodníci legendami iba vzbudiť záujem o toto drahé korenie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Podelíme sa s vami o recept na RODINNÚ bábovku - ČERVENÉ víno jej dáva šmrnc
Dva druhy
Škorica je vnútorná kôra škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum zeylanicum) alebo škoricovníka čínskeho (Cinnamomum cassia). Cejlónska škorica je kvalitnejšia, jemnejšia, no i drahšia a pochádza zo Srí Lanky. Čínska škorica pôvodom z Barmy je tmavšia, jej rolky sú hrubšie a tvrdšie a na slovenskom trhu je rozšírenejšia.