Reklama

Dávate ho do mrazničky? Toto je 8 super nápadov ako využiť RAKYTNÍK!

Rakytník považujú liečitelia doslova za zázrak.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Rakytníku sa na Slovensku darí. Oranžové bobule dozrievajú začiatkom jesene. Síce je ich zber pomerne náročný, ale ich obsah vitamínov a prospešných látok za to stojí! Ako ho spracovať? Toto sú naj tipy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Liek proti zápalom aj rakovine: Kyslý zázrak odporúča aj najznámejšia bylinkárka
    Zdroj: NMH

    Šup s ním do mrazničky

    Možno ste o tom počuli, možno nie, mnoho ľudí plody rakytníka uchováva v mrazničke. Ak si každý deň priamo z mrazničky zobnete 5-6 bobuliek, bude to dobrý základ pre vašu imunitu. Rakytník totiž obsahuje vitamín C, ktorý zatočí aj s chrípkou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je plný zdravia! Pestovať rakytník sa naozaj oplatí

      Rakytníkový čaj

      Nielej plody, ale aj listy rakytníka je možné využiť. Podporujú imunitu. Zalejte ich horúcou vodou spolu s niekoľkými bobuľkami a nechajte lúhovať po dobu 8 minút. Bobuľky potom popučte, dodajú čaju krásnu oranžovú farbu. Čaj je vhodný pri prechladnutí, chrípke ale aj ako účinný prostriedok pri dne a reumatizme.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER | Vyrobte si domáci bazový džem ako od babičky!

        Džem

        Napriek tomu, že zber rakytníka je náročný, stojí za to vyskúšať si z neho pripraviť džem. Pridajte k nemu aj menej kyslé ovocie, kvôli obsahu vitamínu C je samotný rakytník príliš kyslý. Ideálne sú hrušky či jablká. Skúsiť môžete však aj kombináciu s figami.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          TEASER | Slivkový olej je známy už tisícky rokov. Má blahodárne účinky na pokožku

          Rakytníkový olej

          Šťava z rakytníka je fantastickým prostriedkom na podporu imunity. Ak vám ale po odšťavení zostanú šupky, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Pripravte z nich rakytníkový olej. Šupkami naplnený pohár zalejte olivovým olejom a nechajte na tmavom mieste lúhovať po dobu 5 dní. Takto pripravený olej je vhodný proti kŕčovým žilám, na hojenie rán a aj proti boľavým kĺbom a svalom.

          Zdroj: Shutterstock

          Rakytníková masť

          Ak ste si už pripravili rakytníkový olej, môžete ho použiť pri výrobe rakytníkovej masti. Zmiešajte ho s bambuckým maslom, včelím voskom a kokosovým olejom. Zahrejte a všetky suroviny poctivo premiešajte. Prelejte do pripravených pohárov, zavrite a nechajte stuhnúť. Uchovávajte v chlade a používajte na citlivú, zrelú pokožku. Vhodný je aj na podráždenú pokožku.