Dopestovali ste úrodu HLÚBOVÍN! 11 pravidiel zberu a dlhodobého uskladnenia
7. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: shutterstock
Z najbežnejších hlúbovín u nás môžete uskladniť kapustu hlávkovú - bielu aj červenú, ale aj kapustu pekinskú a čínsku. Taktiež kel ružičkový, hlávkový aj kučeravý a tiež karfiol.

Zdroj: profimedia.sk
Aby vám uskladnené vydržali čo najdhšie, tak dôležité je, aby ste už vyberali už správne odrody, ktoré sú na skladovanie určené.
Zdroj: Shutterstock
Samozrejme, pri tejto zelenine je veľmi podstatný aj čas zberu. Určite by ste nemali zberať za vlhkého počasia a tiež nenechať zeleninu namrznúť.
Zdroj: Shutterstock
Pamätajte, že zelenina nesmie byť prihnojovaná dusíkom. Predčasne pozberané hlávky kapusty zvyknú pri skladovaní rýchlo strácať čerstvosť a vädnú. Naopak neskoro pozberané, zvyknú praskať.
Zdroj: Shutterstock
Kapustu je najlepšie zberať čo najneskôr, aby mala dostatok času dozrieť. Určite to však musíte stihnúť pred príchodom mrazov.
Zdroj: Shutterstock
Zelenina, ktorú na hriadke zastihne mráz nie je na skladovanie vhodná. Ideálna veľkosť hlávok je, keď majú váhu asi okolo 2 kg.
Zdroj: profimedia,sk
Hlúb skráťte a kapuste ponechajte asi 3 obalové listy. Kapustu je vhodné aspoň počas prvého týždňa uložiť samostatne tak, aby sa navzájom hlávky nedotýkali.
Zdroj: Profimedia.sk
Hlávky kelu na uskladnenie by sa mali váhou pohybovať ideálne okolo 500 g. Skráťte hlúby a ponechajte im 5 obalových listov.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Môžete ich uložiť do prepraviek alebo voľne. Ideálne je, ak je teplota okolo 0 °C a vlhkosť vzduchu nad 90 percent.
Zdroj: Shutterstock
Neskoré jesenné odrody karfiolu zberajte pred príchodom prvých mrazov. Skráťte krycie listy a odrežte hlúb. Väčšie množstvo uskladnite v jednej vrstve v debničkách. Pred vädnutím ich chráňte perforovanou fóliou.
Zdroj: Shutterstock
Aj pri hlúbovinách platí, že plody treba pri skladovaní oddeliť od ovocia, pretože sú obzvlášť citlivé na etylén.
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/765330530400900817/
Zber kalerábu sa zvyčajne začína od októbra až polovice novembra. Korene im ponechajte a uskladnite ich do debničiek s vlhkým pieskom. Optimálna teplota je okolo 0 °C, relatívna vlhkosť vzduchu viac ako 90 percent.