Reklama

Dopestovali ste úrodu HLÚBOVÍN! 11 pravidiel zberu a dlhodobého uskladnenia

Čas neskorej kapusty!

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Z najbežnejších hlúbovín u nás môžete uskladniť kapustu hlávkovú - bielu aj červenú, ale aj kapustu pekinskú a čínsku. Taktiež kel ružičkový, hlávkový aj kučeravý a tiež karfiol.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Top 7 odrôd kapusty vhodných na pestovanie v podmienkach Slovenska

    Zdroj: profimedia.sk

    Aby vám uskladnené vydržali čo najdhšie, tak dôležité je, aby ste už vyberali už správne odrody, ktoré sú na skladovanie určené.

    Zdroj: Shutterstock

    Samozrejme, pri tejto zelenine je veľmi podstatný aj čas zberu. Určite by ste nemali zberať za vlhkého počasia a tiež nenechať zeleninu namrznúť. 

    Zdroj: Shutterstock

    Pamätajte, že zelenina nesmie byť prihnojovaná dusíkom. Predčasne pozberané hlávky kapusty zvyknú pri skladovaní rýchlo strácať čerstvosťvädnú. Naopak neskoro pozberané, zvyknú praskať. 

    Zdroj: Shutterstock

    Kapustu je najlepšie zberať čo najneskôr, aby mala dostatok času dozrieť. Určite to však musíte stihnúť pred príchodom mrazov.

    Zdroj: Shutterstock

    Zelenina, ktorú na hriadke zastihne mráz nie je na skladovanie vhodná. Ideálna veľkosť hlávok je, keď majú váhu asi okolo 2 kg.

    Zdroj: profimedia,sk

    Hlúb skráťte a kapuste ponechajte asi 3 obalové listy. Kapustu je vhodné aspoň počas prvého týždňa uložiť samostatne tak, aby sa navzájom hlávky nedotýkali. 

    Zdroj: Profimedia.sk

    Hlávky kelu na uskladnenie by sa mali váhou pohybovať ideálne okolo 500 g.  Skráťte hlúby a ponechajte im 5 obalových listov.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Môžete ich uložiť do prepraviek alebo voľne. Ideálne je, ak je teplota okolo 0 °C a vlhkosť vzduchu nad 90 percent. 

    Zdroj: Shutterstock

    Neskoré jesenné odrody karfiolu zberajte pred príchodom prvých mrazov. Skráťte krycie listy a odrežte hlúb. Väčšie množstvo uskladnite v jednej vrstve v debničkách. Pred vädnutím ich chráňte perforovanou fóliou

    Zdroj: Shutterstock

    Aj pri hlúbovinách platí, že plody treba pri skladovaní oddeliť od ovocia, pretože sú obzvlášť citlivé na etylén.

    Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/765330530400900817/

    Zber kalerábu sa zvyčajne začína od októbra až polovice novembra. Korene im ponechajte a uskladnite ich do debničiek s vlhkým pieskom. Optimálna teplota je okolo 0 °C, relatívna vlhkosť vzduchu viac ako 90 percent.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.