Mimoriadne zdraviu prospešná, listová zelenina s orieškovou chuťou je kráľovnou zimných hriadok. Ak ste si ju nestihli zasiať na jeseň, nepohrdnite ani tou z obchodu, pripravili by ste sa o bohatú porciu vitamínov!

Zdroj: profimedia.sk

Zdroj: Peter Záhradník

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Pravou zimnou listovou zeleninou je nepochybne valeriánka poľná (Vallerianella locusta), inak nazývaná aj poľníček. V zime vďačne vyplní prázdne hriadky a poskytne čerstvú porciu čerstvej zeleniny až do skorej jari. Pridať si ju môžete do akéhokoľvek jedla, šalátov či zelených smoothies.
Zdroj: Peter Záhradník
šalát, zelenina, valeriána so sójovou salámou Foto: Peter Záhradník Uverejnené: Báječná žena 28/2009 pôvodný súbor:polnickovy salat so sojovou salamou.eps
Prečo pestovať valeriánku?
- Otužilá a mrazuvzdorná.
- Na pestovanie nenáročná.
- Čerstvá zelenina z vlastnej záhrady aj počas zimy.
- Obsahuje až 1,5-krát viac vitamínu C ako citróny.
- Vynikajúci zdroj vitamínov skupiny B, A a minerálnych látok Fe, Mn, Cu, K, Ca, Zn, Se.
- Zvyšuje odolnosť voči stresu.
- Posilňuje imunitu, udržuje zdravý zrak, zdravé srdce a bráni vzniku anémie.
Zdroj: Shutterstock
Valeriánka poľná
Zdroj: profimedia.sk
Valeriánka je otužilá listová zelenina, ktorá dokáže prečkať zimu na hriadke a poskytne tak zdroj vitamínov aj v chladných mesiacoch. Úrodu zberajte vždy za bezmrazích dní.
Pestovanie:
Sejbou na jeseň si zabezpečíte prísun čerstvej zeleniny počas celej zimy, avšak vysievať ju môžete aj v skorej jari. Ideálna teplota pre ne je 10° až 20°C, pri vyšších hrozí vybiehanie do kvetu. Vysievajte ju do riadkov vzdialených 10 až 15 cm. Ak valeriánku prekryjete netkanou textíliou, zberať ju môžete aj počas slabších mrazov.