Reklama

Dôvody, pre ktoré si vysadíte FIALOVÉ ZEMIAKY! Obsahujú 20-krát viac protirakovinových LÁTOK

Pôvodné fialové peruánske zemiaky sa vyznačujú vysokou nutričnou hodnotou, ktorú sa šľachtitelia snažia zachovať a preniesť do nových, odolnejších odrôd, ako je ‘Violet Queen’, ‘Magenta Love’, ‘Double Fun’, ‘Blue Star’ či ‘Anya’.

Zdroj: Canva

Reklama

Hoci stále panuje istá obava, že rôznofarebné odrody zeleniny, ktoré sa odlišujú od zaužívaných štandardov, obsahujú umelé farbivá a mnohí pestovatelia ich preto odmietajú, opak je pravda.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Vyskúšajte pestovať ZEMIAKY v SKLENÍKU! Dôležité je vystihnúť správny TERMÍN sadby

    Zdroj: Canva

    Pri varení fialových zemiakov myslite na to, že sa dajú prirovnať k varnému typu B až C.

    Všetky druhy zemiakov majú prirodzene vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Hlavným rozdielom medzi žltými a fialovými odrodami je obsah antioxidantov, pričom fialové zemiaky ich majú až štyrikrát viac.

    Zdroj: Canva

    Môžu byť pripravované podobne ako bežné zemiaky - pečené, varené, ale aj ako pyré v sladkých dezertoch.

    Zároveň sú bohaté na bielkoviny, škrob, pektín, celulózu, aminokyseliny, vitamíny a rôzne minerály. Proteíny a aminokyseliny sú ľahko stráviteľné a absorbované. Vitamín A zlepšuje epitelové bunky zraku a kože a vitamín C umožňuje syntézu kolagénového proteínu.

    Zdroj: Canva

    Pôvodné peruánske zemiaky sa vyznačujú vysokou nutričnou hodnotou, ktorú sa šľachtitelia snažia zachovať a preniesť aj do nových, odolnejších odrôd, ako sú ‘Violet Queen’, ‘Magenta Love’, ‘Double Fun’, ‘Blue Star’ či ‘Anya’.

    Obsah mangánu, draslíka a zinku je 3- až 8-krát vyšší ako v prípade bežných zemiakov. Obsah protirakovinového jódu a selénu je 20-krát vyšší než v iných sladkých zemiakoch.

    Zdroj: Canva

    Pochádzajú z Andského údolia Peru. V 16. storočí sa na lodiach španielskych námorníkov dostali do Európy.

    Za krásne fialové sfarbenie je zodpovedný, tak ako pri iných fialových zeleninových odrodách, antokyanín. Pomáha predchádzať množstvu chorôb súvisiacich s voľnými radikálmi vrátane rakoviny, srdcových chorôb, predčasného starnutia a artritídy.

    Zdroj: Canva

    Dajú sa z nich pripraviť bežné zemiakové jedlá ako kaša, halušky, hranolky, lupienky, zemiakový šalát. Svoju farbu si zachovajú aj po tepelnej úprave.

    Znižuje výskyt mozgovej príhody, je prevenciou stresu a agregácie krvných doštičiek spôsobenej fajčením. Zvyšuje schopnosť imunitného systému bojovať s karcinogénmi. Okrem toho pomáha znížiť výskyt prechladnutí a skrátiť obdobie ich trvania.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.