Reklama

Držte sa nášho návodu a ukážková úroda paradajok sa vám v tomto roku nevyhne

Termín a hĺbka výsadby

Počkajte, kým pominie riziko neskorých jarných mrazov, ktoré by mali definitívne pominúť po troch zmrznutých v polovici mája. Optimálna teplota na pestovanie sa pohybuje okolo 22 °C. Teploty pod 12 °C už zastavujú rast, rovnako sú nebezpečné aj horúčavy nad 35 °C. Pôda, do ktorej rajčiak vysadíte, by nemala byť stále premokrená, s nízkym či príliš vysokým pH, bez živín. Priesadu vysaďte čo najhlbšie a po prihrnutí pôdu dobre pritlačte, nech po zaliatí nevznikne jama.

Rajčiaky majú hlbší a silnejší koreňový systém ako papriky. Vďaka tomu si dokážu zaobstarať živiny a vlahu i z väčšej hĺbky. Pri vysádzaní je dobré k priesade hneď umiestniť oporu a priviazať ju.

Zdroj: shutterstock

Rajčiaky majú hlbší a silnejší koreňový systém ako papriky. Vďaka tomu si dokážu zaobstarať živiny a vlahu i z väčšej hĺbky. Pri vysádzaní je dobré k priesade hneď umiestniť oporu a priviazať ju.

Hĺbku výsadbovej jamy prispôsobte veľkosti koreňového balu priesady. Prerastenú priesadu môžete vysadiť hlbšie, ako rástla v sadbovači, prípadne spodné listy odtrhnite a stonku opatrne ohnite do oblúka a tak vysaďte.  Pozdĺž celej stonky sa vytvoria korene. 

Prerastené priesady vysádzajte naležato.

Zdroj: Jarmila Szabóová

Prerastené priesady vysádzajte naležato.

Zelené práce

Zdroj: Jarmila Szabóová

V skleníku rajčiaky namiesto priviazania, omotávate okolo špagátu.

Podobne ako pri viniči, aj na paradajkách je nutné počas sezóny vykonávať zelené práce. Nevyhnutné je pripevňovanie rastlín k opore, aby nepoliehali. Aby sa neodďaľovalo dozrievanie nasadených plodov, pravidelne vylamujte zálistky. Najmenej práce budete mať, keď ich už na začiatku rastu nechtom vyštipnete.

Zdroj: Jarmila Szabóová

Bočné výhonky (zálistky) vylamujte čím skôr.

Reklama

Strana

2/4

Autor článku

Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.