Zdrojový článok: zena.pluska.sk

1. kolo: Antioxidanty
Melóny majú v dužine vysoký obsah antioxidantov, najmä luteínu, zeaxantínu a betakaroténu. Dyňa červená obsahuje aj veľké množstvo lykopénu, podobne ako rajčiny. Antioxidačná sila (ORAC) vyjadruje schopnosť potravín pohlcovať voľné kyslíkové radikály a dá sa laboratórne odmerať. Dostatočnú ochranu poskytne 3- až 5-tisíc jednotiek denne. Antioxidačná sila dyne červenej je 142 mikromolov TE/100 g, cukrového melóna 319 mikromolov TE/100 g. Bod pre melón cukrový.
Stav: 0 : 1

2. kolo: Energia
Obidva druhy sú sladké, no vzhľadom na vysoký podiel vody (dyňa červená až 90 až 93 percent a melón cukrový približne 80 percent) a vitamínov sa odporúčajú aj pri udržiavaní hmotnosti a pri redukčných diétach. Pôsobia hydratujúco, močopudne a priaznivo ovplyvňujú trávenie. Dužina zrelej dyne červenej má v 100 g 0,4 g vlákniny, 6,2 g cukru a energetickú hodnotu 127 kJ/100 g, dužina melóna cukrového 0,9 g vlákniny, 7,9 g cukru a energetickú hodnotu 140 kJ. Bod získava dyňa červená.
Stav: 1 : 1
Pokračovanie článku na ďalšej strane...