Púčiky skorocela môžete nakladať nakyslo ako kapary. Mladé listy, ideálne pred kvitnutím skúste použiť do šalátov. Táto bylinka je bohatá na slizovité látky, kyseliny, triesloviny, vitamíny A, C a K, betakarotén, invertín, enzými, vláknina a vápnik.

- Skorocelový sirup
- 100 g čerstvých listov
- 100 ml prevarenej ochladenej vody
Postup:
Zmes rozmixujte, vytlačte šťavu a prefiltrujte. Pridáajte 10 g cukru, priveďte k varu a ešte horúci naplňte do fliaš. Skladujte v chladničke.

Listy na čaj
Listy skorocela pri zbere netrháme, lepšie je ich odrezávať, pričom dávajte pozor, aby sa nestláčali. Nezbierajte ich po daždi ani ráno po rose. Do zberu sa pustite na pravé poludnie. Listy porozkladajte na papier a sušte ich v dobre vetranej tmavej miestnosti. Trvá dlhšie, kým skutočne vyschnú. Ak nebudú poriadne preschnuté, rýchlo potuchnú a splenivejú.

Proti hnačke a lupinám
- Ak vás trápia lupiny, pripravte si skoroceľový odvar. Lyžicu skorocelu zalejte jeden a pol hrnčekom vody, priveďte do varu a 3 minúty na miernom ohni prikryté povarte. Nechajte 10 minút lúhovať a preceďte.
- Ak vás trápi hnačka, pite odvar dva razy denne.
- Ak máte lupiny, oplachujte si vlasy po umytí.
- Zbierať sa ho oplatí aj pri problémoch v tráviacom trakte. Dve šálky denne pite aspoň 3 týždne, ak máte žalúdkový vred či zápal hrubého čreva.
zdroj: Shutterstock
Znásobte účinok
Ak chcete, aby bol skorocel ešte účinnejší, fermentujte ho. Listy nechajte trochu zvädnúť a opatrne im narušte štruktúru tĺčikom. Zabaľte ich natesno do vlhkej utierky a do fólie, aby ste zamedzili prívod vzduchu, a nechajte dva až tri dni na slnku. Potom rozbaľte, nechajte na slnku uschnúť, rozdrvte na „čajový“ prášok a vnútorne užívajte.
Proti zápachu z úst a páleniu záhy: Pomeľte listy skorocelu, listy vachty, koreň horčice a pomarančovú kôru v rovnakom pomere a užívajte lyžičku pred jedlom.
Bolia vás zuby? Žujte surový či varený skorocelový koreň. Listy skorocelu si môžete prikladať po bodnutí hmyzom.
Skorocelová masť
Na jej výrobu potrebujete 500 gramov roztopenej masti, do ktorej nasypte 3 veľké hrste skorocelu. Ak masť nemáte, môžeteju nahradiť lanolínom, kokosovým olejom alebo bambuckým maslom.
V hrnci roztopte masť a natrhajte do nej listy skorocelu. Premiešajte a odložte na tmavé a chladné miesto. Hotová bude po 14 dňoch státia, počas nich ju niekoľkokrát znovu roztopte a krátko povarte, aby sa do tuku vylúčilo čo najviac užitočných látok. Po 2 týždňoch ju ponalievajte do menších pohárov a po stuhnutí ju môžete smelo používať.
