Reklama

Existujú PRAVIDLÁ pre sušenie CHILLI PAPRIČIEK? Zistite, kedy sa môžu sušiť a kedy nie

Čili? Je zdravé!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak máte veľkú úrodu chilli papričiek, ktoré nemáte šancu ihneď skonzumovať, nasušte ich pre budúce použitie. Keďže sú čili papričky špecifickou plodinou, treba pri ich sušení dbať na niekoľko zásad.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Než sa pustíte do sušenia, je potrebné si ujasniť, ktoré chilli papričky sa na sušenie hodia a ktoré už o niečo menej. Najdôležitejším kritériom je pri sušení hrúbka ich stien. Napríklad známe papričky Jalapeno príliš vhodné nie sú, pretože sa jedná o hrubostennú odrodu.

    Ďalším kritériom je zrelosť. Hoci sa chilli papričky rovnako ako všetky papriky môžu zbierať buď zelené, alebo úplne zrelé (čiže, keď zmenia farbu na červené). V prípade sušenia chilli papričiek sú vhodné skôr zrelé kusy. Tie spoznáte tak, že pri silnejšom dotyku pružia a nelámu sa.

    Zdroj: Shutterstock

    Ešte pretým než sa pustite do prípravy čerstvých surových chilli papriček, je potrebné ich najprv opláchnuť čistou vodou a zbaviť sa tak môžných nečistôt na jej povrchu. Chilli, či už čerstvé alebo vo forme prášku, môže spôsobit pálenie rúk a podráždenie dýchacích cest, očí a krku. Preto je dobré, aby citlivejší ľudia používali pri jeho manipulácii v kuchyni tenké rukavice.

    Na sušenie sa nehodia prezreté, mäkké papričky, ktoré už nemajú k hnilobe príliš ďaleko. Akonáhle vytriedite nevhodné kusy, rozkrojte papričky na polovicu a vyberte semienka, ktoré by svojou horkosťou len zbytočne kazili chuť sušených čili papričiek.

    Asi najjednoduchším spôsobom, ako sušiť čili papričky, je sušenie v sušičke na ovocie. Nielen, že sa jedná o výrazne úspornejšie riešenie z hľadiska času.

    Zdroj: Shutterstock

    Asi najjednoduchším spôsobom, ako sušiť čili papričky, je sušenie v sušičke na ovocie.

    Ak nemáte sušičku, využiť môžete aj rúru, ale zamerajte sa na menej pálivé odrody papričiek. Rúru predhrejte na 80 °C, prípadne 40 °C pri teplovzdušnej rúre, a papričky rozložte reznou stranou dole na plech vyložený papierom na pečenie. Sušte 6 až 8 hodín, pričom môžete papričky raz alebo dvakrát obrátiť.

    Ďalším spôsobom, ako sušiť papričky, je sušenie na slnku. Tento druh sušenia nie je príliš vhodný, pretože môže dôjsť k ich plesniveniu. Pokiaľ sa pre neho predsa len rozhodnete, je dôležité si vybrať na sušenie jasné a slnečné dni.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS