Reklama

Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá a prekypuje energiou

Vypestujte si vlastný! „Na Slovensku zoženiete buď hlávkový, alebo ľadový šalát, čo je veľká škoda. Je toľko iných druhov, ktoré musíte ochutnať! Priesady si môžete kúpiť od nás alebo si online objednajte kvalitné semiačka. Nechajte ich vyklíčiť na okne, aby mali dostatok svetla, potom ich presaďte do väčšieho kvetináča a dajte von do polotieňa. Pravidelne polievajte a čochvíľa môžete trhať listy – a to niekoľko týždňov dokola,“ motivujú mladí farmári.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Eliška Galisová s partnerom Michalom Roháčom začali pestovať zeleninu pred štyrmi rokmi, keď radikálne zmenili stravovanie. Obaja sú vegáni a odvtedy, ako ich taniere plní najmä vlastná úroda, nepoznajú choroby a energie majú toľko, že na svojej farme vládzu pracovať od svitu do mrku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Júlové číslo časopisu Záhradkár je už v predaji, aha čo vás čaká!

    Redakcia magazínu Dobré jedlo navštívila ich zeleninovú farmu Dream Farm v Ňaráde, malej dedinke na Žitnom ostrove, kde pestujú zeleninu formou „No dig“ metódy (bez rýľa po anglicky). Tento spôsob pestovania ich zaujal natoľko, že pred rokmi radikálne zmenili životný štýl a rušný život v Bratislave vymenili za pokojné vidiecke prostredie. Kúpili pozemok so starším rodinným domom a založili 30-árovú farmu, na ktorej dokážu sezóne prestriedať 40 až 50 druhov zeleniny. Rýľ vôbec nepoužívajú, nakoľko by narušili celý pôdny ekosystém. Pôdu kompostujú, čím jej vracajú živiny. Kompostom ju zároveň aj mulčujú, čo má za následok minimálny výskyt burín.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Bez rýľov? Ide to! Mladí farmári uctievajú regeneratívne poľnohospodárstvo, ktorého cieľom je zlepšovať kvalitu pôdy. „No dig (bez rýľa po anglicky) metóda pestovania nás zaujala natoľko, že sme si pred štyrmi rokmi kúpili pozemok so starším domom a založili 30-árovú farmu, na ktorej dokážeme sezónne prestriedať 40 až 50 druhov zeleniny, sústredíme sa najmä na listovú."

    Úplne iný šalát

    Hviezdou ich farmy je zelený zázrak, teda šalát, vypestovaný bez akejkoľvek chémie. Je nádherne chrumkavý, nenapustený vodou, vydrží čerstvý a chutný aj týždeň, ak ho dáte do chladu. „Nikdy som nebola šalátová, no odkedy si s Michalom pestujeme vlastný, jem šalát trikrát denne. Okrem iného mám oveľa lepšiu pleť, vlasy, nechty...“ hovorí Eliška už pri tom, ako na farme chystá obed plný vitamínov a farieb a pokračuje „Nepotrebujeme sa rozrastať, túžime udržať si kvalitu a stále sa učiť. A to, že sa stále hrabeme v zemi, má blahodarné účinky na naše fyzické aj mentálne zdravie, čo je perfektný bonus," prezradili obaja Dobrému jedlu už počas návštevy na ich farme.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Vypestujte si vlastný! „Na Slovensku zoženiete buď hlávkový, alebo ľadový šalát, čo je veľká škoda. Je toľko iných druhov, ktoré musíte ochutnať! Priesady si môžete kúpiť od nás alebo si online objednajte kvalitné semiačka. Nechajte ich vyklíčiť na okne, aby mali dostatok svetla, potom ich presaďte do väčšieho kvetináča a dajte von do polotieňa. Pravidelne polievajte a čochvíľa môžete trhať listy – a to niekoľko týždňov dokola,“ motivujú mladí farmári.

    Vypestujte si vlastný proti chorobe aj pre krásu!

    Na Slovensku väčšinou zoženiete buď hlávkový alebo ľadový čo je veľká škoda, nakoľko existuje celá paleta znamenite chutných druhov. Kúpte si radšej semiačka a vypestujte si vlastný. „Nechajte ich vyklíčiť na okne, potom ich presaďte do väčšieho kvetináča a dajte von do polotieňa. Pravidelne polievajte a čochvíľa môžete trhať listy - a to niekoľko týždňov dokola motivujú mladí farmári.

    Ktoré šaláty odporúčajú?

    • Moravilla de verano je chrumkavý typ ľadového šalátu s červenkastými listami navrchu. patrí medzi odolnejšie druhy, vďaka čomu sa môže sadiť na jeseň alebo skoro na jar.
    • Till pripomína vianočný stromček, jeho hlúb je výrazný a chrumkavý. Chutí jemne horkasto.
    • Rosha patrí medzi rímske šaláty a oslní krásnou fialovou farbou. Má tenké listy a chrumkavý hlúb - čím je tmavší, tým má plnšiu chuť.
    • Merio je ľahký letný šalát s vrúbkovanými listami, ktoré pripomínajú hadiu kožu. Chutí dokonalo!

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    Inšpiratívnu dvojicu, ktorú na Instagrame sleduje čoraz viac ľudí, môžete naživo stretnúť každú sobotu v bratislavskej Starej tržnici, kde ponúkajú svoje produkty dopestované bez chémie a rýľov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      TEASER | Týchto 10 BYLINIEK zaženie STRES a negatívnu energiu
      Zdroj: NMH/Záhradkár

      Určite si namiešajte Eliškin FANTASTICKÝ ŠALÁT, ktorý si s Michalom doprajú denne. Je plný vitamínov aj farieb. „Chutný dresing vymiešate úplne rovnako aj zo slnečnicových semiačok, lacnejších ako kešu. A namiesto droždia skúste tiež dijonskú horčicu,“ odporúča farmárka.

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

      Šalát zo zelených listov s kešu dresingom

      ZA MISU, PRÍPRAVA 20 MINÚT

      Potrebujete:

      • mix zeleného šalátu
      • pár listov mangoldu
      • 2 jarné mrkvy
      • 4-5 reďkoviek
      • 1 mladá cibuľka
      • za hrsť mladého hrášku (strukov)
      • 1 limeta (alebo citrón)
      • soľ
      • olivový olej
      • medovka (alebo mäta) a slnečnicové semiačka na ozdobu";i:10;s:33:"chlieb alebo pečivo ako príloha

      Na kešu dresing:

      • 80 g kešu natural
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
      • 2 lyžice olivového oleja
      • 2 lyžice lahôdkového droždia
      • 100 ml vody

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte dresing: Ak nemáte vysokootáčkový mixér, kešu radšej uvarte vo vode – trvá to asi 30 minút. Dajte do mixéra, pridajte zvyšné suroviny a po troche prilievajte vodu, kým vznikne dresing.
      2. Do servírovacích tanierov uložte natrhané šalátové listy a mangold, kolieska mrkvy, reďkovky, cibuľky a pozdĺžne prekrojený mladý hrášok.
      3. Šalát ozdobte bylinkami, slnečnicovými semiačkami, posoľte, pokvapkajte limetovou šťavou, olivovým olejom a podávajte s kešu dresingom a dobrým pečivom. Dobrú chuť!

      Autor článku

      redakcia Záhradkár

      Kolektív autorov
      Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.