Bohatá úroda sa nezačína na záhrade, ale už v interiéri. Február je vhodný mesiac na predpestovanie priesad niektorých druhov zeleniny.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

- 1. Zeler buľvový
Na klíčenie potrebuje dlhý čas 3 až 4 týždne, preto sa vysieva skoro. - 2. Zeler stopkový
Rovnako ako zeler buľvový potrebuje dlhý čas na klíčenie. - 3. Paprika
Potrebujete jej poskytnúť stabilnú teplotu a svetlo. Klíči 2 až 3 týždne. Najlepšie pri paprike je, ak priesadám doprajete samostatnú nádobu. Vtedy sú priesady pekne silné a dobre zvládajú aj neskoršie presadenie na záhon. - 4. Čili papričky
Majú rovnaké nároky ako paprika na stabilnú teplotu a dostatok svetla. Tiež potrebujú dlhší čas na klíčenie.
Zdroj: Shutterstock
Krátke dni a nedostatok svetla sú častou príčinou „vyťahovania“ semenáčikov. Nevysievajte preto príliš zavčasu, dlhší deň a vyšší svetelný pôžitok pri neskorších výsevoch rastlinkám prospeje. Sú však aj výnimky – skoršiu sejbu vyžadujú čili papričky s dlhou vegetáciou.
- 5. Pór
Veľmi vhodný na skorý výsev. Semienka klíčia pri 18-20 °C.
6. Kel
Semená klíčia pri teplote 18-20 °C, ale po vyklíčení rastliny potrebujú chladnejšie prostredie (okolo 15 °C), aby sa nevytiahli. - 7. Karfiol
Ideálny termín je koniec februára až marec. Najvhodnejšie je vysievať do skleníka či pareniska. Rastlinky potrebujú chladnejšie prostredie, aby sa nevytiahli. - 8. Brokolica
Podobne ako karfiol potrebuje po vyklíčení teplotu okolo 15 °C.
Zdroj: shutterstock.com
Predpestujte si priesady a tešte sa z úrody brokolice.
- 9. Ružičkový kel
Po vyklíčení potrebuje nižšiu teplotu (okolo 10-15 °C), inak sa vytiahne. - 10. Skorý kaleráb
Po vyklíčení potrebuje veľa svetla a tiež nižšiu teplotu okolo 15 °C. - 11. Skorá kapusta hlávková
Predpestováva sa skoro, ale po vyklíčení potrebuje nižšiu teplotu (10-15 °C). - 12. Baklažán
Potrebuje teplé miesto. Klíči pomaly. - 13. Paradajky
Potrebujú dostatok svetla a tepla. - 14. Bôb
Vo februári či v marci ho môžete pri teplotách cca 7 °C vysievať rovno na záhon. Taktiež si však môžete doma pripraviť aj priesady.
Zdroj: shutterstock
Baklažány u nás vyžadujú predpestovanie priesad. Semená vysievajte v prvej polovici marca do skleníka alebo doma za okno.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.