Reklama

Februárové vysievanie: 24 druhov zeleniny a byliniek, ktoré sa už tešia do pôdy

Hlavným ochranným opatrením pred padaním klíčiacich rastlín je dodržovanie preventívnych opatrení – používať len kvalitné namorené osivo, kvalitné substráty.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Záhradkárska sezóna štartuje naplno, pomaly, ale isto môžete začať vysievať ďalšie plodiny, ktoré do plnej vegetácie potrebujú dostatok času na rast.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pri priamom výseve osiva môžete použiť MYKORÍZNE HUBY
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Zeler buľvový

    Zeler bol používaný už v starovekom Egypte na liečebné účely, najmä na zmiernenie bolesti a zápalov. Dnes je obľúbený v polievkach a šalátoch. Vysievajte ho v januári alebo februári do skleníka, pretože potrebuje dlhý vegetačný cyklus a pomalý rast.

    Zdroj: archív NMH

    Zeler stopkový

    Vedeli ste, že zeler stopkový sa používal aj v starovekom Ríme na výrobu "korun" pre víťazov športových hier? Takto získal svoj názov "celery" – od latinského "celeris", čo znamená "rýchly". Vysievajte v januári alebo februári, rastliny sa presádzajú do záhrady až po posledných mrazoch.

    Zdroj: shutterstock

    Buľvy opatrne vyrýľujte, očistite od zeminy a všetky listy okrem najmladších v srdiečku odlomte. Korienky skráťte približne na 3 cm. Vykopaný zeler treba čo najrýchlejšie uskladniť, nenechajte ho ležať na hriadke. Namrznutý má kratšiu trvanlivosť.

    Kel

    Kel bol superpotravinou už v stredoveku a bol taký obľúbený, že ho aj králi pestovali v záhradách. Dnes sa jeho listy dajú využiť v smoothie a rôznych zdravých jedlách. Vysievajte ho na začiatku jari, keď je pôda už zahriata, ideálne do skleníka alebo priamo do pôdy.

    Zdroj: shutterstock

    Rovnako otužilý a výživný ako kel kučeravý je kel hlávkový a kel ružičkový. Na pestovanie majú rovnaké nároky. Listy kelu kučeravého sú chutné upravené na spôsob špenátu.

    Baklažán

    Baklažán pochádza z Indie a pôvodne bol považovaný za okrasnú rastlinu, kým sa neskôr v starovekom Ríme a Arábii neobjavil ako jedlá plodina. Vysievajte ho vo februári alebo marci do skleníka, pretože vyžaduje teplé podmienky na klíčenie.

    Zdroj: shutterstock

    Obdobie zberu sa začína väčšinou od polovice augusta a trvá až do príchodu prvých jesenných mrazíkov.

    Paprika

    Paprika, bohatá na vitamín C, bola v minulosti často považovaná za "červené zlato". Vysievajte ju vo februári alebo marci do skleníka alebo do domu, aby stihla včas vyklíčiť a začať rásť.

    Zdroj: shutterstock

    Rastúce priesady polievajte opatrne, ideálne 2- až 3-krát za týždeň. Paprika nemá rada premokrenie.

    Fenikel

    Fenikel je nielen kulinárska pochúťka, ale aj prírodný liek na tráviace problémy. Vysievajte ho na jar priamo do pôdy, keď je pôda dostatočne teplá.

    Zdroj: shutterstock

    Dodržte medziriadkovú vzdialenosť 30 cm a po vzídení rastliny jednoťte na 15 až 20 cm.

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.