Reklama

Fenomenálna MATCHA! Poznáte zázračný zelený prášok?

Čaj matcha má jemnú a sladkú vôňu. Farba má byť smaragdovozelená.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Ak je to pre vás stále ešte veľká neznáma, dajte jej v roku 2021 šancu. Tento podivuhodný čaj je naozaj čaj, ale čiernu raňajkovú klasiku nečakajte. Noblesná čínsko-japonská špecialita sa líši už tým, že je zelená.

Ide o klasický čajovník, no zásadné je to, že farmári ho štyri týždne pred zberom úplne zatienia, a to tak dokonalo, že sa stratí až 90 percent svetla. Čajovník reaguje tak, že začne rýchlo tvoriť veľa chlorofylu. Vďaka tomu získajú listy nádhernú farbu a obsahujú množstvo veľmi zdravých aminokyselín.

Ručne pozberané listy prejdú parou, ktorá zabráni fermentácii, udrží ich čerstvé a zaistí, že v čaji zostanú všetky živiny. Potom sa listy usušia tak, že ich hmotnosť klesne na pätinu. Nastúpia znalci, ktorí ich roztriedia podľa kvality na viac ako desať tried.

Odstránia sa stopky a konáriky, aby zostali len čisté listy, ktoré sa pokrájajú na rovnaké kúsky. Tie putujú do žulových mlynčekov, ktoré čaj pomelú na dokonale jemný prášok nazývaný matcha.

Jednotlivé čiastočky tohto prášku sú veľké 5 až 10 mikrometrov, pričom jeden mikrometer je milióntina metra. Je to také jemné, že sa prášok doslova rozpúšťa v ústach.

Nápoj samurajov a zenových majstrov

V Číne začali piť matchu už v 7. storočí. Budhistickí mnísi vyrábali liečivá z rastlín rozdrvených na prášok, a pretože Číňania užívali čaj ako liečivo, nie ako bežný nápoj, rozdrvenie lístkov bol logický postup.

V 12. storočí sa čaj matcha dostal do Japonska a odvtedy odtiaľ pochádza najkvalitnejší na svete. Japonci si vážia zenového majstra Eisaia, ktorý sadil v ich krajine čaj a napísal: „Čaj je neprekonateľným liečivom pre telo aj pre myseľ. Všade, kde začnú ľudia pestovať čaj, bude nasledovať dlhý život.“ Matcha čaj milovali samurajovia a až do súčasnosti bol nápojom elity.

Cena za gram japonského čaju sa pohybuje od 20 centov do jedného eura, zatiaľ čo čínsky variant môže stáť menej ako 8 centov. Rozdiel je daný dôslednosťou pri pestovaní a spracovávaní. Napríklad tradičný žulový mlynček, ktorý jediný dosiahne správnu hrubosť prášku, pomelie len 40 g lístkov za hodinu.

Vedeli ste, že...

  • Matcha čaj obsahuje desaťkrát viac antioxidantov ako zelený čaj. Povzbudzujúce látky sa z neh, na rozdiel od kávy uvoľňujú pomaly a dlho.
  • Najlepší matcha čaj spoznáte podľa upokojujúcej, výrazne smaragdovozelenej farby a vône, ktorá by mala byť jemná a zároveň sladká.
  • Prášok matcha môžete pridať do obľúbeného cheesecaku, lievancov, palaciniek, piškótovej rolády či sušienok.

 

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS