Pripravili ste po úspešnej hubačke chutný obed či večeru, pár kúskov ponúkli susedom a obsah košíka sa akoby vôbec nezmenil? Pretože huby nemožno skladovať v chladničke dlhšie ako dva dni, nič iné, ako vyhrnúť rukávy a spracovať ich do zásoby, vám nezostáva. Poradíme vám, aké pravidlá treba dodržať, aby váš hubársky úlovok nevyšiel nazmar.

Sušenie
Patrí medzi najrozšírenejšiu metódu spracovania húb. Nie je však vhodné pre všetky druhy, sušiť sa odporúčajú najmä konzistenciou tvrdšie. Najskôr ich treba poriadne očistiť od hliny či zvyškov listov. Nikdy ich však neumývajte vodou, zbytočne by nasiakli vlhkosť. Následne ich nakrájajte na tenké plátky, hrubé najviac 5 mm, aby čo najlepšie preschli a počas skladovania ich nenapadla pleseň. Poukladajte ich v jednej vrstve tesne vedľa seba na vzdušnú tkaninu tak, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu zo všetkých strán. Ak chcete sušiť huby v rúre, nastavte ju na najnižšiu teplotu, maximálne na 50 °C a nechajte pootvorené dvierka. Môžete použiť aj sušičku alebo jednotlivé plátky navliecť na niť a voľne zavesiť v dobre vetranej miestnosti. Po čase, keď sú dostatočne suché a krehké (dajú sa zlomiť), presypte ich do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujte na tmavom a suchom mieste.

Náš tip!
- Aby ste predišli výskytu plesní a molí, premiešajte usušené huby so soľou, do každého pohára pridajte pár bobkových listov a prisypte lyžičku ryže.
- Ak je vlhké počasie, čiastočne dehydratované huby môžete dosušiť vo vyhriatej otvorenej rúre, pri teplote približne 50 °C alebo v sušičke.
Článok pokračuje na ďalšej strane...>>>