Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

HUBY do zásoby: Na čo si dávať pozor pri sušení či mrazení?

Pri spracovaní húb platia určité pravidlá, ktoré sa neoplatí podceniť. Nesprávnou prípravou riskujete ich znehodnotenie, zmenu chuti a v najhoršom prípade aj tráviace problémy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Mali ste šťastie a po príjemne strávenej prechádzke lesom ste si domov doniesli skrytý bonus v podobe plného košíka voňavých húb? Tak určite teraz premýšľate, ako ich čo najefektívnejšie spracovať, aby ste si ich arómu mohli vychutnať aj mimo sezóny.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:03
Remaining Time 1:03
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kukuricu cukrovú pozberajte, ak uvidíte toto na RASTLINÁCH
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Pripravili ste po úspešnej hubačke chutný obed či večeru, pár kúskov ponúkli susedom a obsah košíka sa akoby vôbec nezmenil? Pretože huby nemožno skladovať v chladničke dlhšie ako dva dni, nič iné, ako vyhrnúť rukávy a spracovať ich do zásoby, vám nezostáva. Poradíme vám, aké pravidlá treba dodržať, aby váš hubársky úlovok nevyšiel nazmar.

    Zdroj: Shutterstock

    Huby ukladajte na sito v jednej vrstve a medzi jednotlivými kúskami nechajte medzery, aby bola umožnená dostatočná cirkulácia vzduchu.

    Sušenie

    Patrí medzi najrozšírenejšiu metódu spracovania húb. Nie je však vhodné pre všetky druhy, sušiť sa odporúčajú najmä konzistenciou tvrdšie. Najskôr ich treba poriadne očistiť od hliny či zvyškov listov. Nikdy ich však neumývajte vodou, zbytočne by nasiakli vlhkosť. Následne ich nakrájajte na tenké plátky, hrubé najviac 5 mm, aby čo najlepšie preschli a počas skladovania ich nenapadla pleseň. Poukladajte ich v jednej vrstve tesne vedľa seba na vzdušnú tkaninu tak, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu zo všetkých strán. Ak chcete sušiť huby v rúre, nastavte ju na najnižšiu teplotu, maximálne na 50 °C a nechajte pootvorené dvierka. Môžete použiť aj sušičku alebo jednotlivé plátky navliecť na niť a voľne zavesiť v dobre vetranej miestnosti. Po čase, keď sú dostatočne suché a krehké (dajú sa zlomiť), presypte ich do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujte na tmavom a suchom mieste.

    Zdroj: senzacne.sk

    Závesnú sieťku na sušenie húb a byliniek môžete zavesiť kdekoľvek v exteriéri či na dobre vetranom mieste v interiéri. Veľmi jednoduchá manipulácia a praktický obal na zips uľahčujú sušenie húb a bylín prirodzenou cestou.

    Náš tip!

    • Aby ste predišli výskytu plesní a molí, premiešajte usušené huby so soľou, do každého pohára pridajte pár bobkových listov a prisypte lyžičku ryže.
    • Ak je vlhké počasie, čiastočne dehydratované huby môžete dosušiť vo vyhriatej otvorenej rúre, pri teplote približne 50 °C alebo v sušičke.

    Článok pokračuje na ďalšej strane...>>>

    Zdroj: Shutterstock

    Pred mrazením je huby nutné tepelne upraviť, čím sa zabráni pôsobeniu enzýmov, ktoré by mohli znížiť ich kvalitatívne a chuťové vlastnosti.

    Mrazenie

    Ak si chcete aj počas zimy vychutnať plnú čerstvú chuť a vôňu lesných húb bez toho, aby zmenili konzistenciu, skvelou alternatívou je ich zmraziť. Ale podobne ako pri zelenine, aj v tomto prípade môže produkcia niektorých enzýmov pokračovať aj pri mínusových teplotách a huby sa môžu následne znehodnotiť alebo zmeniť chuť. Aby teda vydržali čo najdlhšie a v najlepšom stave, pred mrazením ich tepelne upravte. Očistené a nakrájané huby krátko poduste na troške vody alebo ich blanšírujte. Ponorte ich do vriacej vody (nie osolenej) a povarte 5 minút. Následne ich preceďte, vložte na chvíľu do studeného kúpeľa, znova preceďte a nechajte odkvapkať. Nakoniec ich vložte do uzatvárateľných plastových vreciek alebo nádob vhodných na mrazenie potravín a uložte naplocho do mrazničky.

    Náš tip!

    • Aby ste mohli zo zmrazených húb priebežne odoberať, predmrazte ich rozložené na podnose a až potom presypte do vrecúšok alebo nádob vhodných do mrazničky.

    Článok pokračuje na ďalšej strane...>>>

    Zdroj: Getty Images

    Zavárané huby si vychutnáte ako lahodnú prílohu k mäsu, základ na omáčku či nevšednú prísadu do šalátu.

    Zaváranie

    Zdroj: Gurmet

    Zavárané huby

    Zaujímavou alternatívou je konzervovanie v sladkokyslom korenenom náleve, ktorý si môžete pripraviť podľa svojej chuti. Pred nakladaním huby poriadne očistite, väčšie „úlovky“ nakrájate na menšie kúsky a asi 5 minút povarte v slanej vode. Následne ich ponorte do ľadového kúpeľa, prepláchnite a preceďte. Odkvapkané huby navrstvíte do čistých pohárov. Pridajte k nim nakrájanú mrkvu, cibuľu, pór, korenie alebo čili papričku a nakoniec zalejte svojím obľúbeným pripraveným nálevom. Poháre poriadne uzavrite, dajte sterilizovať asi na 20 minút a uložte na chladné a tmavé miesto, podobne ako ostatné zaváraniny.

    Náš tip: Zálievka na huby

    Zavárané huby si vychutnáte ako lahodnú prílohu k mäsu, základ na omáčku či nevšednú prísadu do šalátu. Univerzálnu zálievku na kilogram húb si pripravíte z 500 ml vody, zo 150 ml octu, z 15 g soli, 20 g cukru, 15 guľôčok čierneho korenia, 10 guľôčok nového korenia, 1 lyžičky horčičného semienka a 2 bobkových listov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.