JADIERKA z jabĺk? Zjesť alebo vypluť? Sú skutočne KONTROVERZNÉ?
19. 10. 2023, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Majú skutočne škodlivé účinky? Čo robiť, ak sme náhodou nechtiac nejaké prehltli?
Zdroj: Život
Zdroj: Instagram@nm_meiyee
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Galéria k článku
Jadierka z jabĺk dokážu s ľudským telom narobiť divy, posilnia organizmus a zlepšia zdravie. To znamená, že by sme sa im nemali vyhýbať, sú skvelé na konzumáciu!

Ak by ste rozžuvali jadierka, potom by sa amygdalín, respektíve vitamín B17, v tele premenil na kyanovodík a vo veľkom množstve by táto látka mohla byť pre naše telo toxická. Nebezpečná látka sa tvorí len vtedy, ak sa ochranný povlak jadierka, naruší.
Jadierka z jabĺk nie sú jediné, ktoré obsahujú kyanid. Látku amygdalín obsahujú aj marhule, broskyne, čerešňové kôstky a mnohé iné plodiny.
Zdroj: shutterstock
Jablkové hodovanie je vždy očakávanou jesennou udalosťou.