Jar je čas pŕhľavy! Ako ju využiť v kuchyni i záhrade
3. 4. 2025, 11:00
Pesto z pŕhľavy
- 2 hrste čerstvej pŕhľavy
- 50 g orechov (vlašské, píniové)
- 50 g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml olivového oleja
Všetky suroviny rozmixujte. Pesto je výborné na pečivo aj na cestoviny. Skladujte ho v chladničke.
Zdroj: shutterstock
Zdravé a chutné.
Ďalšie tipy na jej využitie
- Urýchľovač pre kompost
Pŕhľava podporuje rozklad kompostu a dodáva mu živiny. - Prírodné hnojivo
Čerstvú pŕhľavu stačí zaliať vodou a nechať ju kvasiť cca 1–2 týždne. Potom ju treba precediť a ešte zriediť s vodou v pomere 1:10. Prírodné hnojivo je skvelé na paradajky, papriky a iné plodiny. - Výborná pre sliepky
Ak chováte sliepky, nasekanú čerstvú pŕhľavu im môžete primiešať do krmiva. Je to dobrý zdroj výživy a navyše pŕhľava podporuje tvorbu vajec.
Vyberáme pre vás niečo PLUS
Autor článku
Výber pre vás
Reklama